6 recepten met courgette om de lente te verwelkomen (bijna dan)
Dat het woord ‘courgette’ uit het Frans komt, kon je waarschijnlijk wel raden. Maar wist je dat het eigenlijk een verkleinwoord is van ‘courge’, wat ‘pompoen’ betekent? Het voordeel van courgettes is dat ze ontzettend goed groeien in een gematigd klimaat. Daardoor kun je bijna het hele jaar door courgettes van Nederlandse bodem eten. Probeer ze eens in een van deze courgette-recepten!
En dat is fijn, want courgettes zijn superlekker. Vaak worden ze een beetje overschaduwd door aubergines, maar als je weet hoe je ze moet bereiden, zijn het echte smaakbommen (als je het verkeerd aanpakt, kunnen ze waterig en papperig worden – niet wat we willen). Je kunt ze bakken, grillen, pureren, karameliseren of rauw eten – de mogelijkheden zijn eindeloos. We verzamelden de lekkerste recepten met courgette voor je.
6x fijne courgette-recepten
Gegrilde courgette met burrata en kruiden
Voor dit recept snijd je de courgettes kruislinks in, zodat er extra veel gekarameliseerde stukjes en randjes ontstaan en de courgette extra veel smaak kan opnemen. Combineer met een bol romige burrata, wat frisse kruiden en pistachenootjes en je hebt een bordje om je vingers bij af te likken. Tip: ook lekker als borrelhap!
> Naar het recept: Culy Homemade: gegrilde courgette met burrata en kruiden
Vegan pizza met courgette, artisjok en citroen
Er leek geen éinde te komen aan deze winter (toch?!), maar nu weten we het zeker: de lente is in aantocht. We krijgen direct zin in zonnige maaltijden. Zin om uit te pakken dit weekend? Impress dan vriend en vijand met zelfgemaakte pizza’s – ja, ook het deeg! – belegd met saliepesto, courgette en artisjok.
> Naar het recept: Culy Homemade: frisse vegan pizza met courgette, artisjok en citroen
Courgettesoep met doperwten, ricotta en olijven
Deze knappe soep is een kommetje vol met alles wat je maar nodig hebt. Troost (want soep), vitamine (want boordevol groente), Mediterraans temperament door de zwarte olijven en de ricotta. En dan die kleur! Daar word je instant vrolijk van.
> Naar het recept: Culy Homemade: courgettesoep met doperwten, ricotta en zwarte olijf
Geblakerde courgettesalade met yoghurt, tahin en cashewnoten
Courgette en tahin vormen een heel gelukkig huwelijk. Dat bewijst Esther Erwteman nog maar eens met dit fantastische recept voor geblakerde courgette met tahin, uit haar boek Tahin. Door ze te blakeren onder de grill of direct te branden in het vuur van je gasfornuis, krijgen ze een heerlijk rokerige smaak (inderdaad, zoals je vast weleens met aubergine hebt gedaan). Knapperige noten en zoute kaas erbij, niks meer aan doen.
> Naar het recept: Geblakerde courgettesalade met yoghurt, manouri, tahin en cashewnoten
Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter
Ennnn Yotam strikes again. Na elk boek denken we dat we nu écht alle bereidingen van aubergine en courgette hebben geprobeerd, maar telkens verrast hij ons met nieuwe vondsten, de een nog lekkerder dan de ander. Dit recept komt uit Shelf Love, een kook dat geschreven werd in de lockdown en waarin voornamelijk wordt gekookt met ingrediënten uit je voorraadkast. Die minicourgettes heb je misschien niet standaard liggen, maar de rest waarschijnlijk wel!
> Naar het recept: Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter
Salade van gekarameliseerde courgettes
Hadden we al gezegd dat je courgettes zo lekker kunt karameliseren? Jawel, hè? Nou, we zeggen het gewoon nog een keer, want het is écht zo. Als je ze goed hard aanbakt, weet je niet wat je proeft. Gebruik gele exemplaren voor een extra fris ogend bordje, of mix groene en gele voor een feestelijk effect.
> Naar het recept: Culy Homemade: salade van gekarameliseerde courgettes