Trend! Corn dogs zijn in opkomst: dit is wat je moet weten
Men neme een oldskool snack, men neme een Koreaanse twist en men neme een flinke portie TikTok-hype. Heb jij weleens gehoord van corn dogs? De kans is groot dat je ze de komende tijd alleen maar vaker zal zien opduiken.
Dit is alles wat je wil weten over deze trendy streetfoodsnack.
Amerikaanse snack met een Koreaans TikTok-sausje
Voor de oorsprong van corn dogs richten we onze blik op de VS, waar de snack reeds lange tijd ingeburgerd is, als streetfood op kermissen en straatfestivals. Zo’n state fair-style corn dog kan het oermodel der corn dogs genoemd worden; hiervoor wordt een worstje omhuld in dik, zoet maïsbeslag en wordt vervolgens goudbruin gefrituurd. De sauzen die hierbij geserveerd worden zijn klassiek, vaak ketchup en/of mosterd.
Voor veel Amerikanen is dit een nostalgische snack, waarbij sentiment primeert op creativiteit. Vanuit Koreaanse hoek heeft de corn dog echter letterlijk een nieuw jasje gekregen. Koreaanse chefs maken de corn dog sensationeler, spannender en TikTok-waardiger. En dankzij dat laatste is de Koreaanse corn dog inmiddels een heel eigen leven gaan leiden.
Over the top combinaties
Aan wat voor ingrediënten we bij Koreaanse corn dogs dan zoal kunnen denken? The sky is the limit, eigenlijk. Wat de kern betreft zien we varianten met worst, half worst en half kaas, alleen maar kaas (hallo cheese pull!), half viskoek en half kaas, enzovoort.
Na deze kern in maïsbeslag gedoopt hebben, ontstaan opnieuw tal van opties. Wentel je de corndog in broodkruim? Kan. In kleine aardappelblokjes? Takis? Fijn gemalen instant noedels? Crispy rice? KitKat? Kan, kan, kan, kan, kan. Koreaanse zijn behoorlijk over the top, en daar is het TikTok-algoritme ze erg dankbaar voor.
@flakeysalt If only all corn dogs were like this. Korean Corn Dogs (Gamja Dogs) #food #fyp #cooking #chef #recipe
Zit er een corndoghype in de pijplijn?
Kortweg: dat denken we. In grotere vestigingen van Albert Heijn liggen ze immers al in de diepvriezers (met een vegetarisch worstje, van het merk Bibigo) en in Utrecht opende begin deze maand een Koreaanse corndogzaak: Popsyz. Ook in het Amsterdamse Hongdae staan ze op de kaart, net als bij GoChu in Rotterdam.
Het sluit allemaal goed aan bij de Koreaanse wind die we de laatste jaren tot in het Westen hebben gevoeld: van Squid Game tot K-pop en kimchi. Toen we voor dit artikel naar de plaatselijke toko snelden, konden we de happen helaas toch niet vinden. ”Verkopen jullie ook corn dogs?”. – ”Nog niet, maar binnenkort wel!”.
Het zegt genoeg.
Meer trends in foodland?
- Olijfolie over roomijs: de ‘trend’ is terug (aangevuld met kaviaar!)
- De lekkerste (trendy) drankjes die je bij de toko kunt kopen
- Trend: we zien een revival van griesmeelpudding (ja, echt)