Cool: gewassen verbouwen in ondergrondse oorlogsbunkers in Londen
Het Britse bedrijf Zero Carbon Food gebruikt de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog in Clapham, Londen als broeikassen voor kruiden en gewassen. Zo cool!
Hun hydrocultuur systeem (het kweken van planten in water waaraan de nodige voedingsstoffen zijn toegevoegd) zou 70 procent minder water verbruiken dan dat het verbouwen van gewassen in het open veld doet. Met dit project bekijken ze hoe er ecologisch verantwoord kan worden verbouwd en creëren ze meer banen.
Het project heet ‘Growing Underground‘ en naast de bunkers willen ze andere ondergrondse verlaten plaatsen in Londen hiervoor gebruiken; bijvoorbeeld oude metrostations. Er is nog wel een flinke investering nodig, daarvoor roepen ze de hulp in van supporters via deze crowdfundingsite.
De oorlogsbunkers bevinden zich 33 meter onder de grond van Londen, in de wijk Clapham. Met behulp van ledlampen wil het team hier duurzame slasoorten, kruiden en kiemgroenten gaan verbouwen. Deze kunnen het hele jaar door verbouwd worden; daardoor zijn ze niet afhankelijk van seizoenen en hoeft er niet geïmporteerd te worden, wat weer in transportkosten scheelt. Allemaal positieve zaken!
Het initiatief wordt gesteund door chefkok Michel Roux Jr. van tweesterrenrestaurant Le Gavroche en tevens bekend van het programma MasterChef. Hij is laaiend enthousiast over de ondergrondse teelt en wil de producten zeker gebruiken in zijn keuken.