Marit Weijs
Marit Weijs Inspiratie Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Comté kaas: dit is alles wat je erover moet weten, én wat je ermee kan

Comté, de koning onder de Franse kazen, verdient zéker een plek op je kaasplankje. Met zijn volle, romige smaak en veelzijdigheid in de keuken is het een kaas die je keer op keer wilt gebruiken. Dus: wat maakt deze kaas zo bijzonder, en wat kun je ermee maken in de keuken? Wij vertellen je alles!

Wat is Comté kaas?

Comté is een Franse kaas die afkomstig is uit de regio Franche-Comté, in het oosten van Frankrijk, vlak bij de Zwitserse grens. Het is een harde kaas, gemaakt van rauwe melk van de Montbéliarde- en Simmentaler-koeien.

Het kaasje heeft een gladde, goudgele korst en een stevige textuur. Maar wat deze kaas echt bijzonder maakt, is de smaak: vol, nootachtig en een beetje boterig (ben je al verkocht?). Afhankelijk van de rijping – 4 tot 24 maanden – kan de smaak variëren, van mild en romig tot lekker met wat pit en krachtig.

Waar komt Comté kaas vandaan?

Comté komt uit een specifieke regio in Frankrijk: Franche-Comté, en wordt al eeuwenlang op traditionele wijze gemaakt. Fun fact: alleen kaas die in deze regio geproduceerd wordt, mag de naam Comté dragen – net zoals champagne uit de champagnestreek dus! – wat de kwaliteit van Comté kaas ontzettend goed maakt. Het is een kaas die met liefde en zorg gemaakt wordt, en dat proef je.

Waar smaakt Comté kaas naar?

Comté is zo’n kaas waar bijna iedereen wel van kan houden: vol, romig en licht nootachtig, zonder dat ‘ie te heftig of overweldigend wordt. Je zou kunnen denken aan een mix tussen Gruyère en Emmentaler kaas, maar dan met een wat diepere, intensere smaak.

Soms kun je de wat subtielere tonen van boter, een vleugje karamel of zelfs iets fruitigs proeven. Het is ook zo dat wanneer de kaas langer rijpt, de smaak wat intenser en complexer wordt. Het mooie aan de Comté kaas is dat deze eigenlijk nooit overweldigend is – juist die perfecte balans maakt ‘m zo en geliefd én veelzijdig!

Waar kun je Comté kaas bij gebruiken?

Zoals we al zeiden, is Comté is ontzettend veelzijdig. En zo ook in de keuken. Of je het nu smelt, raspt of gewoon in stukjes snijdt, de mogelijkheden zijn eindeloos! We hebben een paar ideeën op een rijtje gezet:

1. Comté bij een aardappelgratin

Als je ooit een lekkere romige aardappelgratin hebt gegeten, weet je dat een goede kaas het verschil kan maken. Comté smelt echt heel goed en voegt een rijke, hartige smaak toe aan het gerecht. Snijd je aardappelen dun, leg ze in een ovenschaal en bedek ze met room, knoflook, en – je raadt het al – geraspte Comté.

Photo by Angela Sciortino on Unsplash

2. Kaasfondue van Comté kaas

Als je het ons vraagt, dan is kaasfondue altijd wel een goed idee! Maar met de Comté kaas wordt deze echt next level lekker. Omdat ‘ie dus zo goed smelt, en een iets diepere smaak heeft dan een ‘gewone’ (fondue)kaas, is de Comté perfect hiervoor.

Kaasfondue ter illustratie van wijn bij kaasfondue
Pexels

3. Comté in een salade

Comté is niet alleen lekker in warme gerechten, maar kan ook héérlijk zijn in een salade met een zonnetje erbij. Snijd wat blokjes Comté en voeg die toe aan een frisse salade met bijvoorbeeld appels, walnoten en een beetje honing. Door het zoet van de appel, de crunch van de walnoten, en de romigheid van de Comté maakt het dit tot een top combinatie. Ook in onze witlofsalade voegt de Comté kaas echt dat beetje extra’s toe.

witlofsalade met appel
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

4. Kaas- of borrelplank

Oké, misschien een logische optie, maar vooral als je geen zin hebt in teveel gedoe, of om lang in de keuken te staan: de kaasplank is dé oplossing. Juist perfect als een snackje tussendoor met wat walnoten, honing en/of (gedroogd) fruit. Of wanneer er bezoek komt en je wilt wat lekkers op tafel hebben staan om te snaaien.

Wat kun je allemaal doen met restjes van een kaasplankje?

Photo by Monserrat Soldú on Pexels

5. Comté kaas-pasta

Ook in een pasta kun je natuurlijk Comté gebruiken. Door deze kaas te gebruiken krijgt je pastagerecht nét wat meer diepgang en smaak, en zoals eerder benoemd, smelt Comté verrassend goed. Denk aan een next-level mac & cheese, een luxe kaassaus voor je spaghetti of een risotto met extra diepgang.

Omdat Comté zowel hartig als lichtzoet is, combineert ‘ie ook top met spekjes, paddenstoelen of een vleugje truffel. Zo kun je bijvoorbeeld ook de waanzinnige gnocchi met Comté kaas uit deze video maken:

Watch on TikTok

Kaas, kaas en nog meer kaas:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.