Alles over coca: volgens Spanjaarden de voorloper van pizza
Dat pizza uit Italië komt, is oud nieuws. Toch? Want wat als we je vertellen dat de Spanjaarden een eigen, misschien wel nóg oudere variant hebben? Maak kennis met coca: een platte, veelzijdige pizza look-a-like die volgens de Spanjaarden zomaar de oervader van de pizza kan zijn. Minstens de moeite waard om er meer over te weten dus.
Vooral wanneer wereldberoemde chef José Andrés dit onderwerp aan bod laat komen in zijn serie (kijktip!) José Andrés and Family in Spain.
Wat is Coca eigenlijk?
Coca is een traditioneel Spaans platbrood, gemaakt van een eenvoudig deeg op basis van bloem, water, gist en olijfolie. Het kan zowel hartig als zoet zijn en wordt gegeten in heel Spanje, maar vooral in Catalonië, Valencia en de Balearen is het immens populair. Denk aan een dunne, knapperige bodem die rijkelijk wordt belegd met lokale ingrediënten. Ehhh… klinkt bekend?
Precies daar begint de discussie; coca wordt door de Spanjaarden vaak gezien als de voorloper van pizza. En van focaccia heeft ‘ie ook wel wat weg. Maar waar de pizza rond is en de focaccia rechthoekig, is coca ovaal.
Hartig of zoet: coca heeft het allemaal
Waar de pizza voornamelijk hartig verorberd wordt – een enkele verdwaalde Nutella-versie op het dessert menu daargelaten – is coca zowel hartig – met o.a. gist en zout – als zoet – met eieren en suiker in het deeg – te eten.
Zo zie je op een klassieke coca groenten zoals paprika, ui, courgette en tomaat, aangevuld met ansjovis of sardines. Maar vergeet ook zeker niet de versies met sobrasada – die smaakvolle smeerbare Spaanse worst) of spinazie, olijfolie en pijnboompitten. Zoete versies zijn vaak eenvoudiger. Denk aan coca met suiker, kaneel en anijszaad, of met een topping van vers fruit zoals perziken of vijgen.
José Andrés en coca
José Andrés – chef en eigenaar van vele voornamelijk Spaanse restaurants – noemt coca in zijn serie “Een van Spanje’s best bewaarde culinaire geheimen.” Volgens hem is het een gerecht dat de ziel van de Spaanse keuken weerspiegelt: eenvoudig, seizoensgebonden en altijd vol smaak.
In de serie zie je hem dan ook een hartige versie maken met groenten, olijfolie en vis. De vergelijking met de essentie van de Spaanse keuken is snel gemaakt: weinig ingrediënten van goede kwaliteit, groots resultaat dus.
Zelf aan de coca
Wil je zelf een poging maken? Coca maken is makkelijker dan je misschien zou denken. Het deeg is simpel om te maken en je kunt eindeloos variëren met toppings. Check hier een recept voor coca en houd deze tips in gedachten: houd het dun. Rol het deeg uit tot een dunne lap voor die knapperige, licht krokante textuur. Gebruik olijfolie: goede olijfolie is essentieel voor de authentieke smaak. En experimenteer met toppings, maar denk aan de kwaliteit.
Nog meer Spaanse recepten:
- Torrija (fantastische Spaanse wentelteefjes met kokosroom)
- Tinto de verano (Spaanse wijncocktail)
- Spaanse croquetas met spinazie & geitenkaas