Culy ontmoet de legendarische Claudia Roden: dit is waarom je haar moet kennen
Er zijn van die personen in de (culinaire) geschiedenis die je moét kennen. Tot die mensen rekenen wij Claudia Roden. Claudia is als de koningin in het foodlandschap en de Ottolenghi avant la lettre. Je begrijpt dus waarom het een eer was om haar te mogen ontmoeten.
Ter ere van de herpublicatie van Claudia’s kookboeken mag Culy plaatsnemen in Hotel De Goudfazant. We schuiven de benen onder tafel en genieten van een uitgebreid diner vol met lekkers uit haar recepten. Maar nog belangrijker: Claudia wordt tussen de gangen door geïnterviewd en dat maakt zo mogelijk nóg meer indruk.
Meet the legend: Claudia Roden
Vóór de ontmoeting met Claudia kennen we haar voornamelijk als schrijfster van boeken als De Joodse keuken, De smaken van Italië en Arabesque. Bij binnenkomst van het restaurant horen we van andere foodjournalisten dat ‘Claudia een vrouw is die zich niet laat regisseren’. Vinden we sympathiek, en we verwachten een ondeugend, eigenwijs karakter.
Vervolgens wordt Claudia geïntroduceerd. Ze is pionier in het schrijven van kookboeken, ze volgde een kunstopleiding aan een gerenommeerde kunstschool in Londen, ze spreekt 4 talen en o ja: op haar 15de werd ze ook nog eens nationaal zwemkampioen rugslag in Egypte. En hier zit ze dan, 82 jaar en met een uitstraling om u tegen te zeggen.
https://www.instagram.com/p/BzSr6H1nT1J/?utm_source=ig_web_copy_link
Emotionele bagage
Als ze even later zelf het woord neemt, is het niet per se die ondeugendheid die ons opvalt, maar haar warme, integere manier van spreken.
Claudia: “Ik woonde in Londen toen in 1956 de Suezcrisis uitbrak. Hierdoor vluchtten veel mensen uit de Joodse community naar Londen. Alsof dat nog niet traumatisch genoeg was, beseften die mensen bij aankomst dat ze hun geliefde eten uit hun thuisland niet meer voorhanden hadden. Als gevolg begonnen mensen recepten met elkaar uit te wisselen. Ik heb toen de rol op mij genomen om die recepten te verzamelen en te bundelen.
Die verzameling werd al snel een obsessie. Het hielp natuurlijk dat mensen met zoveel trots en emotie naar me toekwamen en hun favoriete gerechten deelden en herkenden. Ik realiseerde me dat een recept méér is dan een lijst van ingrediënten, want ieder recept brengt heel wat emotionele bagage met zich mee”.
“Claudia Roden: Ieder recept brengt heel wat emotionele bagage met zich mee.”
Zoektocht naar lokale recepten
En zo groeide zoetjesaan dat wat uiteindelijk haar levenswerk zou worden. Claudia besloot om lokale keukens te gaan onderzoeken door naar de landen in kwestie af te reizen: van Alexandrië tot Italië tot Spanje tot Marokko. Overal waar ze kwam stelde ze de locals dezelfde vraag: “wat is je favoriete gerecht, en hoe maak je het?”
Dat onderzoek deed ze grondig, zo werkte ze aan sommige boeken wel 15 jaar. Het behoeft geen betoog dat De Joodse keuken een bijzonder boek is waar – naast recepten – ook (culinaire) geschiedenis wordt geschetst en dat De smaken van Italië vol staat met persoonlijke gesprekken die ze voerde met locals in de trein.
Claudia Roden: haar tijd vooruit
Dat is natuurlijk al knap op zich, maar realiseer je even dat Claudia dit op eigen houtje en vastberaden deed in tijden waarin de foodhysterie nog niet zo leefde als nu. Nee, er waren nog geen kookboekenwinkels en nee, kookprogramma’s op de BBC waren toen geen evidentie.
Nee, de hotspots met hummus en falafel palmden nog niet elke Europese straathoek in en nee, granaatappels behoorden nog niet tot het boodschappenlijstje van de gemiddelde Europeaan. Dat zij het was die inspiratie leverde aan kookgoden als Ottolenghi en Jamie Oliver, hoeft je dan ook niet te verbazen.
Warme avond
Des te dankbaarder zijn we dus om deze foodie queen in levende lijven te mogen ontmoeten. Je voelt dat het publiek van 65 journalisten met het grootste respect naar haar luistert. Het was een warme avond, warm door de smaken van haar gerechten (die saffraanrisotto!) en warm door het charisma Claudia Roden.
En dan was er nog het moment waarop ze plots naast ons aan tafel kwam zitten, bescheiden en dankbaar om tussen haar bewonderend gezelschap te vertoeven. Ze had het over kunst, over politiek, over reizen en over haar kleinkinderen. Claudia heeft gelijkt: eten gaat over véél meer dan de ingrediënten alleen.
De Joodse keuken, Arabesque, De smaken van Italië en De smaken van Spanje van Claudia Roden zijn nu verkrijgbaar in de (digitale) boekhandel.
Meer culinaire legendes
- Daniela Soto-Innes is de beste vrouwelijke chef ter wereld: wie is zij?
- Culy sprak Jamie Oliver over zijn nieuwe boek: VEG!
- Culy dineerde met Yotam Ottolenghi in Amsterdam (en dit aten we!)