Citroen uitpersen: wat is de beste manier?
Citroenen zijn geweldig voor het toevoegen van frisheid aan gerechten, maar de vruchten uitpersen kan een gedoe zijn. Gelukkig zijn er een paar slimme hacks die het proces een stuk efficiënter maken. Of je nu geen sapcentrifuge bij de hand hebt of gewoon op zoek bent naar een manier om zoveel mogelijk sap uit je citroen te halen: dit zijn de beste tips om deze gele rakker moeiteloos uit te persen.
Citroenen uitpersen doe je zo
1. Rol ‘m over het aanrecht
Dit is waarschijnlijk een van de bekendste trucs, maar het is dan ook een van de meest doeltreffende. Voordat je de citroen doorsnijdt, leg je hem op het aanrecht en rol je ‘m stevig heen en weer met je handpalm terwijl je druk uitoefent. Dit breekt de sapzakjes in de vrucht open, waardoor het sap makkelijker vrijkomt wanneer je de vrucht uiteindelijk doorsnijdt. Een gevalletje minimale inspanning, maximaal citroensap.
2. Prik gaatjes in de citroen
Deze slimme hack gaat viraal op TikTok en werkt verrassend goed. In plaats van de citroen doormidden te snijden, rol je de vrucht over het aanrecht en prik je met een vork of een satéprikker een klein gaatje aan het uiteinde van de citroen. Knijp er vervolgens in en het sap zal uit het gat komen, nog zonder dat je de vrucht open hebt hoeven te snijden. Dit trucje is vooral handig als je slechts een paar druppels nodig hebt, als je niet al het sap over je vingers wil krijgen en als je de citroen later nog makkelijk wilt kunnen raspen.
@triggtube The best way to juice a lemon… by hanf at least. #kitchenhacks #cookingtips #tipsandtricks #cookingshow #lemon #cookinghacks
3. Gebruik een keukentang
Als je geen citruspers hebt, kun je een keukentang gebruiken om het sap uit een citroen te persen. Snijd de zure vrucht doormidden en plaats een helft tussen de armen van de tang. Knijp vervolgens stevig samen, zodat de tang de citroen gaat uitpersen. Dit is een gemakkelijke en efficiënte manier om sap te krijgen zonder extra keukenapparatuur.
4. Verwarm de citroen in de magnetron
Een andere hack om meer sap uit je citroen te halen, is door hem kort in de magnetron te verwarmen. Leg de vrucht 15 tot 20 seconden in de magnetron op laag vermogen. Nee, we zijn niet gek, dit werkt echt! De hitte zorgt er namelijk voor dat de vruchtcellen openbarsten, waardoor het sap makkelijker vrijkomt wanneer je de citroen uiteindelijk uitperst. Pas wel op dat je de citroen niet te lang verhit, dit kan de smaak immers beïnvloeden.
5. Leg de citroen niet in de koelkast
Als je vaak citroenen in de koelkast bewaart, kan dit het sapgehalte verminderen. Koude citroenen zijn namelijk lastiger uit te persen omdat de sapzakjes in de vrucht harder worden bij lage temperaturen. Bewaar je gele fruit dus op kamertemperatuur om ervoor te zorgen dat ze zacht blijven en makkelijker uit te persen zijn. Heb je de vrucht toch in de koelkast liggen? Gebruik dan de magnetrontruc om hem weer op te warmen en zachter te maken.
6. Snijd de vrucht op de juiste manier
Veel mensen snijden citroenen doormidden, maar wist je dat het beter is om ze in de lengte te halveren in plaats van dwars? Hierdoor kun je meer sap uit de vrucht halen omdat je meer oppervlakte hebt om in te knijpen.
7. Gebruik een vork om meer sap te krijgen
Als je extra sap wilt zonder veel kracht te hoeven gebruiken, snijd de citroen dan doormidden en steek een vork in het vruchtvlees. Terwijl je de citrus uitknijpt, draai je de vork rond. Dit zal de membranen van de vrucht breken, waardoor er meer sap vrij zal komen.
Op zoek naar recepten met citroen?
- Culy Homemade: orzo met kip, citroen en olijven
- Culy Basics: sliptong met simpele citroen-kappertjessaus
- Culy Homemade: gegrilde (hele) tuinbonen met citroen