Chili-krab: alles over één van de populairste gerechten uit Singapore
Als je ooit in Singapore bent geweest, heb je het ongetwijfeld voorbij zien komen. Chili-krab is één van de bekendste gerechten uit de Singaporese keuken. En dat is niet voor niets, het wordt namelijk gezien als een echte delicatesse!
Wij zijn gek op krab én op chili. Dus als je die twee combineert, maak je ons uiteraard ontzettend blij. In Singapore weten ze er wel raad mee. Chili-krab is één van de standaard gerechten die je daar op de kaart kunt vinden. Maar wat is het precies en hoe maak je het zelf?
Ook interessant: Dit is alles wat je moet weten over de softshell krab
Een zoet en spicy krab-gerecht
Chili-krab is een verse krab die wordt geserveerd met chili. Net zoals met (bijvoorbeeld) bepaalde Ethiopische gerechten, wordt chili-krab in veel gevallen met de handen gegeten.
Je kunt chili-krab eigenlijk zien als een soort curry of een chili met krab. De soort chili verschilt per plek. Zo kun je een hele hete krijgen, of een wat zoetere. Ook de ingrediënten verschillen. De ene curry bestaat maar uit een handjevol componenten, de andere is veel complexer.
De krab die voor chili-krab wordt gebruikt, is bijna altijd vers. Doordat de poten van de krab in zijn geheel in de chili worden gebakken, wordt het gerecht vaak met de handen gegeten. Er wordt dan brood bij het gerecht geserveerd, wat je als bestek kunt gebruiken.
Welke krab gebruik je?
Officieel wordt er voor dit gerecht modderkrab gebruikt (ook wel bekend als Scylla serrata). Deze krab is in Nederland (maar ook in andere landen) vrijwel niet te krijgen.
Je kunt voor dit gerecht daarom ook gewoon een andere soort krab gebruiken. Het leukste is natuurlijk wel als hij lekker groot is, zoals de Noordzeekrab.
Chili-krab thuis maken kan een uitdaging zijn, omdat je met verse krab gaat werken. Mocht dit je echt niet aanstaan, dan kun je ook krab uit de diepvries kopen, of je kunt ‘m zelfs laten voorkoken. Koop in elk geval nóóit een verse niet-levende krab.
Zelf chili-krab maken
Zoals we al eerder zeiden, verschillen de recepten voor chili-krab per regio. In de onderstaande video wordt er een heerlijk recept voor chili-krab gemaakt, maar voel je dus zeker vrij zelf aanpassingen te maken naar jouw eigen smaak.
Hieronder kun je de handige video bekijken en zie je hoe je zelf thuis chili-krab maakt:
Meer over schaaldieren:
- Bisque: een deftige Franse soep van schaaldieren
- Zo bereid je zelf een hele kreeft (+ tips om te serveren)
- Koken met garnalen: dit zijn onze do’s en don’ts