Alles over chee cheong fun, oftewel: de rice noodle roll
Je dim-sum-party is niet compleet zonder rijstnoedelrollen: sticky, chewy, comfort-y. Maar waar komt chee cheong fun eigenlijk vandaan, hoe eet je het, en belangrijker: wáár eet je het?
Chee cheong fun is een van oorsprong Kantonees gerecht van gestoomde, opgerolde rijstnoedelvellen. Het dankt zijn naam aan z’n looks: ‘chee cheong’ betekent namelijk ‘varkensdarmen’, waar ze – moeten we toegeven – inderdaad wel iets van weg hebben. De laatste lettergreep, ‘fun’, slaat op de rijstnoedelvellen waarvan ze worden gemaakt.
Gestoomde rijstnoedelvellen
Die rijstnoedelvellen worden gestoomd, waardoor ze zijdezacht, chewy en een pietsie glibberig worden. Alleen voor de gevorderde stokjeseters, dus. De gestoomde vellen kun je zo eten; vaak worden ze opgerold en geserveerd met een zoet-hartige sojasaus, sesamolie en sesamzaadjes.
Hoewel wij chee cheong fun voornamelijk kennen als onderdeel van dim sum, wordt het in Azië vooral gegeten als ontbijt of snack. En niet alleen in China, trouwens: ook in Maleisië, Singapore en Indonesië is het populair als streetsnack.
Van chee cheong fun naar cheong fun
Vul je de noedelvellen, dan krijg je cheong fun – wat ons betreft nóg lekkerder. En dat vullen, dat kan eigenlijk met alles wat je lekker vindt. De bekendste vullingen zijn (gedroogde) garnalen, geroosterd varkensvlees (char siu), rundvlees, groenten, paddenstoelen of zelfs gefrituurde deegsticks (youtiao).
Handig: meestal worden de noedelvellen gemaakt van rijstmeel en tapioca- of maiszetmeel, waardoor ze glutenvrij zijn, en door de variëteit aan vullingen is er voor iedereen wel een cheong fun.
Waar kun je chee cheong fun eten?
Zin gekregen in zo’n lekkere sticky rijstnoedelrol? Snappen we. In Amsterdam kun je ze eten bij onder andere Sea Palace en Oriental City, in Den Haag bij Full Moon en in Rotterdam bij Tai Wu. Tip: bij veel toko’s en Aziatische supermarkten, zoals Amazing Oriental, liggen ze in de vriezer. Ideaal voor thuis!
Zelf chee cheong fun maken
Zelf chee cheong fun maken is niet moeilijk, je moet alleen de juiste ingrediënten hebben. Je maakt de noedelvellen door een beslag te maken van rijstbloem, zetmeel en water.
De substantie van het beslag moet lijken op dikke room. Let op: gebruik geen glutinous rice flour, dan wordt je beslag te plakkerig. Hier vind je een recept voor zelfgemaakte chee cheong fun.
Meer over dim sum:
- Zo maak je zelf fantastische gyoza
- Verborgen parel: deze kiosk heeft de lekkerste dim sum
- Maak zelf verslavend lekkere garnalentoast