Feit of fabel: moet je champignons schoonmaken met water?
Moet je champignons nou schoonmaken met water of niet? Die discussie is ongeveer net zo groot als het friet/patat-debat. Waar de één daar volmondig ja op zegt, krijgt de ander al kippenvel bij het idee van een lopende kraan.
Culy duikt in de materie en geeft voor eens en altijd het verlossende antwoord.
Paddenstoelen schoonmaken
First things first: moet je paddenstoelen überhaupt schoonmaken? Het antwoord daarop is simpel: ja. Paddenstoelen worden vaak geteeld op een bed van compost en kunnen vuil, zand of insecten bevatten. Bij wilde paddenstoelen is dat nog een stukje erger. Die bevat over het algemeen namelijk nog veel meer vuil, insecten en bladeren. Dan rest natuurlijk wel de vraag hóé je dan precies te werk moet gaan.
Paddenstoelen versus water
Tegenstanders van champignons schoonmaken met water zeggen dat paddenstoelen bij het gebruik van water hun smaak en textuur verliezen. De paddenstoel zou zich als een soort spons volzuigen met water en bijgevolg smakeloos worden.
In werkelijkheid ligt dat iets genuanceerder. Hoewel paddenstoelen wel degelijk wat water opnemen, is het effect hiervan vaak minimaal – zeker wanneer je ze maar kort onder de kraan houdt. Dat wordt een ander verhaal wanneer je ze langdurig in een bak met koud water legt.
Paddenstoelen bakken: met deze tips zijn ze het allerlekkerst
De meeste paddenstoelen, zoals champignons, oesterzwammen of shiitakes, bestaan voor het grootste gedeelte al uit water. Het ‘toevoegen’ van een kleine hoeveelheid water tijdens het schoonmaken zal de textuur daardoor nauwelijks veranderen.
Champignons schoonmaken met water
Paddenstoelen schoonmaken met water is dus zeker niet verboden, mits je een aantal richtlijnen respecteert:
- Gebruik koud water en werk snel
Houd de paddenstoelen kort onder koud stromend water en zorg dat het vuil uit de hoed van de paddenstoel stroomt. Zorg ervoor dat je dit proces niet te lang maakt, om te voorkomen dat ze te veel vocht opnemen. - Dep ze droog
Na het wassen is het belangrijk om de paddenstoelen direct droog te deppen met een schone theedoek of keukenpapier. Dit voorkomt dat er overtollig water aan de oppervlakte blijft zitten, wat het koken kan beïnvloeden. - Pas op met delicate soorten
Sommige paddenstoelen, zoals cantharellen of morieljes, kunnen erg kwetsbaar zijn. Bij deze soorten is het aan te raden om een zachte borstel of een vochtige doek te gebruiken. Onder de kraan schoonspoelen is ook mogelijk. Zorg er in dit geval voor dat de straal niet te hard is.
De alternatieve methode: schoonmaken met een borsteltje
Als je toch liever geen water gebruikt, kun je de paddenstoelen ook voorzichtig schoonmaken met een speciaal paddenstoelenborsteltje of een droge doek. Dit werkt goed voor lichte verontreinigingen, maar kan minder effectief zijn bij hele vuile (wilde) paddenstoelen.
Slotsom? Paddenstoelen schoonmaken met water is dus absoluut geen culinaire zonde, mits je het op de juiste manier doet. Een korte spoeling onder koud water gevolgd door droogdeppen is een snelle en effectieve methode om vuil te verwijderen zonder afbreuk te doen aan de smaak of textuur. Voor delicate paddenstoelen blijft een borsteltje of vochtige doek een beter alternatief.
@vivelechef How to Clean Mushrooms like a Chef 🧑🏻🍳🇫🇷 #howto #kitchenhack #cleantok #learnontiktok #mushroomrecipe #mushroom
Recepten met paddenstoelen:
- Culy Basics: omelet met champignons – voor als je stiekem te lui bent om te koken
- Culy Homemade: herfstige ravioli met paddenstoelen
- Cockerel met witte asperges, morilles en La Ratte aardappels