Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 31 jan 2025
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan… Cesar Majorana: ‘Kleine wijnglaasjes voelen alsof je aardappelpuree door een rietje drinkt. Stop er gewoon mee.’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan… vinfluencer Cesar Majorana.

Presentator, schrijver en parfumeur Cesar Majorana kan sinds een paar jaar ook vinfluencer toevoegen aan zijn CV. En nee, dat is geen tikfout, maar een zelf aangenomen titel voor de eerste online-vinoloog van Nederland. De liefde voor wijn zit diep. Héél diep.

Alleen van al dat snobberige hoeft Cesar niks te weten. Wijn moet – nee ís – toegankelijk voor iedereen en Cesar laat met zijn video’s op social media zien dat er voor iedere portemonnee fantastische wijn te drinken is; je moet alleen net even weten waar je het over hebt. En als je nu denkt dat hij alleen maar betaalbare wijnen behandelt, heb je het mis. Flessen van 4000 euro zijn geen uitzondering, want ook die moeten gedronken worden.

Afgelopen december lanceerde hij zijn eigen ‘plezierpakket’ waarin hij bijzondere wijnen verkocht, proefvideo’s deelde, serveertips gaf én een hulplijn inschakelde voor wanneer je problemen had. Daar willen we uiteraard alles over weten in deze nieuwe ‘5 vragen aan…’

1. Welke tip geef je aan iemand die zich meer in wijn wil verdiepen, maar door de bomen het bos niet meer ziet?

Cesar: “Wijn – of eigenlijk geld uitgeven, want dit geldt net zo goed voor schoenen kopen – draait om vertrouwen. Vertrouw op je eigen smaak, vertrouw sommeliers in restaurants om je soms iets nieuws aan te raden, en vertrouw een recensent of (v)influencer – zoals mij! – om je mee te nemen in wat zij ontdekken en waarderen.

Als je eenmaal weet wat je lekker vindt – knisperende Riesling, een Chardonnay die smaakt naar mineraalwater, of een Bordeaux die ruikt naar sigarenkistjes – ben je het aan jezelf verplicht om daar meer over te leren. Het internet is gratis!

Als je vroeger de cheatcode voor ‘0 wanted stars’ in GTA San Andreas kon onthouden, kun je nu ook leren waar Moscatel groeit en hoe Riesling Auslese gemaakt wordt.”

2. Waar drink je zelf het liefst je wijn?

“Ik kan echt genieten van de goede wijnkaarten in Nederland: NOTK in Rotterdam, Parlotte en Zoldering in Amsterdam, Bouzy in Den Haag. Er zijn zoveel plekken waar je casual kunt binnenlopen en de meest beeldschone wijnen kunt drinken.

We zeggen het te weinig tegen elkaar, maar als wijnliefhebbers zitten we in Nederland best goed. Er zijn wijnen die ik hier makkelijker drink dan in Parijs of Rome. Shout out naar ons.”

3. Welk advies heb je tegen wijnstress in een restaurant?

“De sommelier is niet je vijand. Ik vraag vaak: wat drinkt nu heel goed? Daarnaast ben ik soms best gierig en vind ik het vervelend om te veel te betalen voor een wijn. Dan kies ik iets waarvan ik zie dat de marge niet te groot is.

Oh, en champagne! Ook van de bekende huizen. Soms is het langzaam drinken van een fles champagne pure therapie. Vooral die van Cedric Bouchard, La Rogerie of Ulysse Colin – die drink je in restaurants vaak goedkoper dan thuis.”

4. Welke trend hoop je dit jaar écht niet meer te zien?

“Die hele kleine wijnglaasjes in hippe nieuwe bistro’s. Ik wil gewoon fijne wijnglazen, alsjeblieft. Kleine wijnglaasjes voelen alsof je aardappelpuree door een rietje drinkt en geen enkele wijn wordt er beter van.”

5. Je plezierpakketten zijn een hit! Wat kunnen we daar dit jaar nog meer van verwachten?

“Het is echt een eer. Mensen kopen de wijnen die ík het lekkerst vind. Dit jaar komen er sowieso meer pakketten, met telkens unieke en verrassende flessen. Denk aan wijnen die je nergens anders kunt krijgen, parels die nog niemand heeft ontdekt, en flessen wijn waar je de volgende dag nog steeds over wilt praten.”

De plezierpakketten van Cesar Majorana zijn verkrijgbaar vanaf 65 euro en binnenkort weer verkrijgbaar via zijn website.

Meer interviews:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.