Captain’s dinner: wat is het en hoe maak je het?
De naam verraadt het al: het Captain’s dinner is ontstaan in de zeevaart. Een troostrijk gerecht met kapucijners, om mee op te warmen tijdens gure dagen. Maar wat is een Captain’s dinner nou precies en waar komt het vandaan?
We zijn de geschiedenis ingedoken om hebben het voor je uitgezocht.
Het ontstaan van Captain’s dinner
We gaan even terug naar het begin van de 17e eeuw: de opkomst van de V.O.C. zorgde in die tijd voor vele veranderingen in de Nederlandse keuken. Zo waren er, omdat de bemanning van de vele schepen maandenlang op zee was, grote voorraden aanwezig met geconserveerde ingrediënten. En het neusje van de zalm (spreekwoordelijk dan hè) was voor de man aan het roer: de kapitein. Dit ‘luxe’ gerecht werd dan ook meteen naar de beste man vernoemd.
De term wordt overigens ook (nog steeds) gebruikt voor het meest luxueuze diner aan boord van een cruise. Een avond met de kapitein als middelpunt, vergezeld door een meergangendiner en een dresscode.
De ingredienten
Terug naar de essentie: want waar bestaat een Captain’s dinner uit? Allereerst de kapucijners: het kloppende hart en de sterspeler van gerecht. Afhankelijk van wat er nog meer in de voorraadkast te vinden was, werden de bonen aangevuld met overige peulvruchten, zoutvlees (want lang houdbaar) en tafelzuur. Denk aan augurken, uien en piccalilly.
Het recept
Gerechten evolueren, zo ook in het geval van zeemansvoer. Inmiddels zijn er talloze varianten te vinden van het voedzame gerecht. Een goede optie dus wanneer het te koud is voor een retourtje supermarkt. Werp een blik in de voorraadkast en de vriezer, want de mogelijkheden met het gerecht zijn eindeloos.
Succes gegarandeerd bij dit recept van Yvette van Boven, inclusief mosterd en appeltjes. Voeg er vlees of bietjes aan toe, net waar je zin in hebt. Zin om flink uit te pakken? Chefkok Luc Custers heeft een 2.0 variant bedacht. Oja en die piccalilly, die maken we zelf natuurlijk met dit recept. Is je voorraadkast ook meteen weer aangevuld.