Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Alles over Calabrische chili(pasta) – ofwel vegan ‘nduja!


Wie ooit door de smalle, zonovergoten straatjes van Zuid-Italië heeft geslenterd, kent dat vurige geheim van Calabrië zeker: ‘nduja. Deze smeerbare, pittige worstpasta heeft inmiddels een plek veroverd in onze keukens. Logisch ook: met die intense smaak geeft ‘nduja elk gerecht die Calabrische passione. Onlangs ontdekten we iets nieuws: vegan ‘nduja. Een plantaardige twist die, jawel, minstens zo smeuïg en pittig is als het origineel. De iconische Calabrische chilipeper speelt uiteraard de hoofdrol, maar het varkensvlees is weggelaten.

We vertellen je er graag alles over!

Wat is ‘nduja eigenlijk?

Ben je ooit op vakantie geweest naar de ‘neus van de Laars?’ Dan ken je ‘nduja vast. Het is die smeerbare, vurige lekkernij uit Calabrië dat bekendstaat als een van de pittigste en meest uitgesproken smaken van de regio. Ooit bedacht als armengerecht, werd ‘nduja oorspronkelijk gemaakt van restjes varkensvlees en vet. Dit werd vermengd met een royale dosis Calabrische chilipepers en zeezout. Hierna werd het mengsel gerookt en vervolgens bleef het even liggen tot ‘t een kruidige, smeuïge pasta was. Perfect om uit te smeren op vers brood of door dampende pasta’s te roeren.

Italianen zouden geen Italianen zijn als ze niet zo trots als een aap waren op hun culinaire vondsten. Zo ook de Calabresi met ‘hun’ ‘nduja waarbij de Calabrische chilipeper de hoofdrol speelt. Het is deze pittige peper die de worstpasta zijn karakteristieke vurigheid geeft.

Venkelpizza met nduja | vegan 'nduja
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Vegan ‘nduja: een pittige twist op het origineel

Enter: vegan ‘nduja, oftewel Calabrische chilipasta die het beste van de originele smaak behoudt, maar zonder het vlees. In plaats daarvan bestaat deze plantaardige variant uit olijfolie, knoflook en de onmisbare Calabrische chilipepers. En het geheim zit ‘m in die pepers. Die zorgen voor die rijke, pittige smaak. Deze vegan variant is verrassend gelijk aan het origineel in textuur en smaakintensiteit. Logisch eigenlijk wel. Het geheim van ‘nduja zit hem in die ongekende pepertjes in plaats van in het varkensvlees wat veelal wordt gedacht.

Dankzij de eenvoud van de ingrediënten krijgt vegan ‘nduja een natuurlijke romigheid, zonder kunstmatige toevoegingen. Dit maakt deze pasta niet alleen toegankelijk voor veganisten, maar ook voor wie de smaak van ‘nduja wil ervaren zonder varkensvlees te eten. En de smaak? Die is net zo intens en authentiek als je van een ‘nduja mag verwachten: warm, pittig en zoals een verhitte Italiaanse discussie.

Hoe gebruik je die vegan variant dan in de keuken?

Eigenlijk is dat heel makkelijk. Vegan ‘nduja kun je net zo gebruiken als ‘gewone’ ‘nduja. De veelzijdigheid van dit product maakt namelijk dat je eindeloos kunt experimenteren in de keuken. Van pasta tot pizza, deze chilipasta voegt overal een vleugje Calabrië aan toe. Roer bijvoorbeeld een lepel vegan door een romige tomatensaus voor een spicy pastagerecht of voeg het toe aan een risotto om nét dat beetje extra pit te geven.

Ook bij de borrel is ‘nduja een graag geziene gast. Serveer bruschetta’s, maar voorzie de broodjes van een dun laagje ‘nduja. En als je van pizza houdt (wie niet), probeer dan eens een dun laagje van de vegan ‘nduja als basis onder je toppings voor een verrassende twist. De pasta combineert ook fantastisch met gegrilde groenten, bonengerechten en zelfs als topping op een soep of salade voor een pittige kick. Eigenlijk kun je ‘m overal doorheen roeren dus.

Italiaans stoofpotje met 'nduja en witte bonen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Waar kun je vegan ‘nduja kopen?

Ja, we kunnen ons voorstellen dat het acqua je in de mond is gelopen en je inmiddels ontzettend veel zin hebt om die vegan ‘nduja óveral doorheen te doen. Maar waar koop je ‘t dan? Je vindt de Calabrese chilipasta ‘gewoon’ bij grotere supermarkten zoals Jumbo of in de betere Italiaanse delicatessenwinkel. Maar een altijd goed excuus is om een food-tripje Calabrië te boeken en de potjes daar zelf in te slaan!

Recepten waar vegan ‘nduja niet zou misstaan:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.