Culy loves Brussel: 8 restaurants die de moeite waard zijn
Brussel is interessant! En dan hebben we het niet alleen over alle verstopte pleintjes, bruisende rommelmarkten en knusse biercafés, maar vooral ook over de Brusselse food scene. Culy’s Winnie ontdekt het zelf tijdens een bezoek aan de Belgische hoofdstad en verzamelde de beste hotspots en restaurants in Brussels voor je.
Over (duurzaam) Brussel
Wat die food scene betreft: die levert de laatste jaren aardige inspanningen op het gebied van circulaire economie en duurzaamheid. Zo maken we tijdens ons bezoek kennis met BIGH: een verticale boerderij op het dak van een – kwestie van contrast – slachthuis.
In een paar jaar tijd is BIGH uitgegroeid tot een broedplaats voor lokale, duurzame voedselproducenten. Niet alleen worden er groenten en fruit verbouwd, er zit ook een kleinschalige misoproducent (nuu miso), een Brusselse paddenstoelenkweker (Eclo) en een forelkwekerij.
Inspirerend voor de stad
Je begrijpt dat dit soort initiatieven inspirerend werken voor de rest van de stad. Voorbeelden daarvan zijn het gave SWET: Brusselse hot sauces die werken met de op BIGH geproduceerde pepers. Net als Atelier Cuarenta, een frisdrankmerk dat diezelfde pepers graag combineert met zoete en fruitige elementen voor zijn craft limonade.
Ook in het restaurantwezen worden de eerder genoemde lokale ingrediënten dankbaar onthaald: Nicolas Decloedt gebruikt de paddenstoelen van Eclo bijvoorbeeld graag als vleesvervanger in zijn prachtige restaurant Humus & Hortense.
Kortom: er waait een duurzame wind door gastronomisch Brussel en dat is duidelijk zichtbaar in de nieuwere horecazaken. Onderstaand lijstje van hotspots in Brussel is een mix van persoonlijke favorieten en zaken die een bijzondere inspanning leveren voor duurzame gastronomie.
8 x hotspots en restaurants in Brussel
1. Wantany
Bij Wantany vieren ze één groot wontonfeest en dat elke dag opnieuw. De huisgemaakte deegvelletjes zijn flinterdun en worden gevuld met uiteenlopende vullingen met groente, vis of vlees. Eet de wontons gefrituurd uit het vuistje of laat ze zwemmen in een geurige bouillon: bij Wantany kun je geen foute keuzes maken.
https://www.instagram.com/p/Ckfg0ViNBA1/?utm_source=ig_web_copy_link
2. Humus & Hortense
”Slapen jullie ooit?” Dat is de vraag die we het team van Humus & Hortense vrijwel meteen stellen tijdens ons bezoek. Hun plant based fine dining menu is zodanig tot in detail uitgewerkt dat je je afvraagt waar ze al die tijd maar vandaan toveren. Duurzaamheid en circulariteit zijn steeds leidend in hun keuzes.
Dat mondt uit in gerechten als bouillon van Belgische saffraan en coquilles van paddenstoel. Wondermooie en indrukwekkende gerechten, stuk voor stuk. Om dan nog maar te zwijgen van de cocktail pairing waar ze om bekendstaan: in prachtig glaswerk krijg je de meest vernuftige drankjes voorgeschoteld.
3. Tonton Garby
Uitgebreid dineren is leuk maar soms wil je gewoon een snelle hap. Wat dat betreft mag je Tonton Garby in Brussel niet overslaan.
Een hip interieur moet je hier niet verwachten, de beste broodjes van de stad des te meer. Baguettes met een krakende korst, verse kazen uit de streek en charcuterie van kwaliteit vormen de bouwstenen; echt een iconisch zaakje dat je niet mag missen.
https://www.instagram.com/p/CZ4A3FcDbaH/?utm_source=ig_web_copy_link
4. Vertige
Meer richting fine dining zit Vertige, wiens inventieve gerechten bereid worden met veel aandacht voor de ingrediënten. Seizoensproducten, kleine producenten en duurzame keuzes worden dan ook hoog in het vaandel gedragen.
En dat resulteert in lekkere groentegerechten met een hoog spanningselement. Prei van de barbecue met verse kurkuma of selderij met rozijn en groene shiso bijvoorbeeld: verfijnde gerechten die nog meer schitteren met één van hun bijpassende wijnen.
5. Savage
Wie af en toe wel vlees wil eten maar dat niet als hoofdrolspeler in elke gang wil zien, kan terecht bij Savage. Hun menu is gebaseerd op groenten en plantaardige ingrediënten maar kunnen optioneel versterking krijgen van doordacht gekozen stukken vlees of vis (te bestellen als extra’s).
Als je ‘t ons vraagt is dit een elegante manier om tegemoet te komen aan verschillende eetvoorkeuren, zonder het duurzame aspect uit het oog te verliezen.
6. Au bon bol
Er zijn van die gerechten waarvoor we spontaan de eerste vlucht richting land van oorsprong zouden nemen. In dit geval hebben we het over hand pulled noodles, die China weer wat hoger op onze to visit list zetten.
Gelukkig kun je deze indrukwekkende huisgemaakte noedels ook dichter bij huis vinden. In Brussel dus, zo je wil. Bij au bon bol maken ze alles zelf en kun je terecht voor noedels met eend, kipsaté of lycheewijn. Ofwel: Chinees comfort food van het hoogste niveau.
https://www.instagram.com/p/CkEDwoQo3Sy/?utm_source=ig_web_copy_link
7. Old boy restaurant
Old boy is het restaurant dat de inspiratie leverde voor onze bao bun met edamamekroket en ook van al hun andere gerechten willen we spontaan een eigen versie maken.
Van udon carbonara tot octopus met vissauskaramel en krab: Old boy is de place to be voor creatieve Aziatische gerechten waarbij fusion en decadentie niet geschuwd worden.
https://www.instagram.com/reel/ClD4QQsPUgr/?utm_source=ig_web_copy_link
8. Rambo burgers
Wat hamburgers betreft kunnen we duidelijk zijn. De exemplaren Rambo zijn de allerbeste van de stad, zonder twijfel.
Gisteren teveel Lambiek gedronken? Zet je tanden in één van Rambo’s smash burgers en je bent zo weer opgelapt.
Ook een tripje Brussel plannen? Met het aanbod van NS International ben je er zo én doe je dat ook nog eens op een ecologisch verantwoorde manier.