Lekker bruschetta-recept gezocht? 6x de lekkerste variaties (hier had je nog niet aan gedacht!)
Of je het nou als lunch eet, als aperitief, voorgerecht of tussendoor: van een bruschetta krijgen we nooit genoeg. Het klassieke bruschetta-recept mag dan lekker zijn, leuker is om ook af en toe de boel om te gooien. Precies om die reden hebben we de lekkerste bruschetta-variaties (en toppings) voor je op een rij gezet.
Bruschetta met toppings waar je niet eerder aan hebt gedacht.
6x de lekkerste bruschetta recepten, variaties en toppings
We kunnen geen lijst met bruschetta varianten uitschrijven zonder te beginnen bij de basis natuurlijk. En daarbij geldt hoe beter de ingrediënten, hoe lekkerder de bruschetta. Kies dus voor sappige smaakvolle tomaten, je beste olijfolie en stevig brood.
1. Uit de oven
Is het winter, of ben je überhaupt toe aan comfort food in hoogstmogelijke vorm? Gooi het recept dan helemaal eens om, inclusief de bereidingswijze. Door ‘m in z’n geheel de oven in te doen, is deze versie als een warm dekentje waarvan je niet wist dat je ‘m nodig had.
> Naar recept: bruschetta caprese uit de oven
2. Met ricotta en fruit
We zijn er eerlijk over: het liefst hebben we op elk moment van de dag een voorraadje ricotta achter de hand. De Italiaanse kaas is immers net zo lekker als dat het veelzijdig is. En dus gebruiken we het in pasta’s, soepen en – jawel – op de bruschetta. In combinatie met kersen welteverstaan. Proef het en je wil niet anders meer.
> Naar recept: Bruschetta met gemarineerde kersen en ricotta
3. Bomvol smaak
Wanneer je wel zin hebt in Italiaanse smaken maar tegelijkertijd op zoek bent naar wat intensere elementen, dan zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos. Lekker, zo’n basisrecept voor bruschetta, maar probeer het ook eens met zongedroogde tomaatjes, parmezaanse kaas en rucola en je weet: dit kan wel ‘s een nieuwe favoriet worden.
> Naar recept: Bruschetta met zongedroogde tomaatjes, rucola en Parmezaan
4. Bruschetta toppings met citroen
De grootste smaakverrassingen zitten ‘m in de kleinste veranderingen. Door het gebruik van superfijn gesneden ingelegde citroen krijgt je bruschetta opeens een compleet andere smaak. Eentje die ons niet snel gaat vervelen, dat is zeker.
> Naar recept: Culy Homemade: bruschetta met tomaat, avocado en ingelegde citroen
5. Met prosciutto
Zin in wat extra’s? Blijf in Italiaanse sferen en voeg eens wat Prosciutto toe: deze dungesneden Italiaanse ham zorgt voor een totaal andere smaakbeleving, al helemaal wanneer je er pruimen en rozemarijn aan toevoegt zoals in dit recept voor bruschetta.
6. Bruschetta met gezonde toppings als diner
Aangezien we onszelf als bruschetta fans mogen bestempelen, klinkt een diner met bruschetta ons als muziek in de oren. Erg enthousiast worden we dus van een recept als deze: rijkbelegde bruschetta’s uit de pan, met toppings als bonen en boerenkool.
Verschil tussen crostini en bruschetta
Het ene krokante broodje is het andere niet, maar wat is nou precies het verschil tussen crostini en bruschetta? In principe is bruschetta wat rustieker; de naam komt niet voor niets van het Italiaanse woord ‘bruscare’, dat zoiets betekent als geroosterd boven de kolen. Er wordt meestal grover brood voor gebruikt, zoals zuurdesem of rustiek Italiaans brood.
Crostini wordt vaker van fijner (wit)brood gemaakt en is wat dunner en knapperiger. De naam betekent dan ook ‘kleine toast’. Nog een verschil: bruschetta wordt meestal ingewreven met knoflook, waarna een plensje olijfolie en wat zout volgen.
Brood over? Dit kun je er allemaal mee:
- Waarom je oud broodkruim het beste kunt invriezen
- Weekmenu: 7 x recepten met oud brood (gooi ‘t niet weg!)
- Gooi oud brood nóóit weg: zo maak je het weer knapperig en zacht in de oven