Waarom het soms beter is om bruiswater te drinken bij je diner
Wist je dat het soort water dat je drinkt bij je diner, invloed heeft op je eten? Zo zou het beter zijn om bruiswater te drinken bij het eten dan plat water. Water (en wijn) expert Edwin Raben vertelt je alles over de verschillende soorten water die er zijn én de invloed die ze hebben op je eten.
In Nederland is ooit een koninklijk besluit genomen dat water kleurloos, geurloos en smaakloos moet zijn. En zo geschiedde. Gelukkig maar: want ons kraanwater is fantastisch. Restaurants gaan nog een stapje verder en serveren tegenwoordig heel veel verschillende soorten gebotteld water. Restaurant Waters of the World in Fontana Resort in Groningen bijvoorbeeld, heeft zelfs een aparte waterkaart met 20 soorten water.
Best interessant, want elk water is anders en heeft een andere oorsprong, vertelt expert Edwin Raben ons. Het belangrijkste: dat heeft invloed op de smaak van je eten.
Mineraal water
Mineraal water heeft een lange weg afgelegd voordat jij het uit een mooie vormgegeven flesje drinkt. Dit water komt namelijk van regen, dan door de aardlagen en neemt zo ook allerlei mineralen op. Mineraal water wordt dan ter plekke ‘gebotteld’.
Er is ook nog natuurlijk mineraal water. Dat komt van een rivier, berg of van een ondergrondse oorsprong. Natuurlijk mineraal water heeft jaar in en jaar uit altijd dezelfde samenstelling van mineralen en moet ter plekke worden ‘gebotteld’. Zoals San Pellegrino, Acqua Panna en Vittel.
Welke soort mineraal water je bij je eten drinkt, heeft invloed op je smaakbeleving. Want de mineralen in het water die beïnvloeden je mondgevoel en je smaak. Water is wat dat betreft net als wijn, bier, thee of koffie.
Stroef of zacht?
Er is wat dat betreft een stelregel: hoe meer mineralen er in het water zitten, hoe stroever je mond aanvoelt (denk aan die kalk- of calcium-achtige smaak). Sommige watersoorten bevatten wel 1000 tot 1500 milligram mineralen per liter. Bijvoorbeeld Vichy Catalan, die heeft zelfs 2900mg per liter, maar daarin zitten dus wél weer meer gezonde mineralen.
Dus andersom geldt: hoe minder mineralen erin het water zitten, hoe zachter en dus zoeter het water proeft. En hoe makkelijker het te combineren is met eten. Want je mond voelt dan gewoonweg zachter en zoeter aan. SPA BLAUW heeft bijvoorbeeld maar 33 ml mineralen per liter, dat is heel weinig.
Bruiswater
Sommige sommeliers raden je aan om bij je diner bruiswater te drinken in plaats van plat water. Hoe zit dat dan?
Aan mineraal water mag je koolzuur toevoegen om het bruisend te maken. Et voilà: bruiswater. Dat koolgas heeft twee functies: het verhoogt het strakke gevoel in de mond. Het water proeft wat frisser. Denk maar aan prikloze cola, dat smaakt ineens een stuk zoeter. De bruis maakt het dus frisser en ‘strakker’.
Functie twee is dat koolzuurhoudend mineraal water de maagwand kietelt en dat wekt de spijsvertering op. Mocht je willen afvallen, dan moet je dit prikwater dus misschien maar laten staan…
Heeft bruisend water invloed je smaak?
Maar heeft bruisend water ook invloed op je smaak? Ja! Edwin:”Proef maar eens een extreem zoete wijn, met veel alcohol. Neem dan eens een slokje koolzuurhoudend water, spoel je mond ermee en neem nog eens een slokje zoete wijn. Die proeft ineens een stuk minder zoet. De koolzuur zorgt voor een strakkere smaak in je mond,” legt Edwin uit. Bruisend water beïnvloed dus vooral de smaken van zoet eten en drinken.
Edwin Raben werkte voor S. Pellegrino & Aqcua Panna en deed watertastings over de hele wereld. Ook werkte als sommerlier bij het Amstelhotel in Amsterdam en inmiddels zijn eigen wijnbedrijf Edwines waar hij lesgeeft in wijnen. Hij doet wijnconsultancy en proeverijen, óók met water.
Dit vind je misschien ook interessant:
- Alles over een échte appelcider
- In deze video worden mensen voor de gek gehouden met kraanwater
- 5 tips om je biertje beter te laten smaken