Brownies uit een rijstkoker: werkt dat?
Soms komen we van die food ‘hacks’ tegen die zó goed zijn dat we niet geloven dat ‘t echt werkt. Onlangs was het weer zover: brownies uit een rijstkoker. Super makkelijk, snel én – zo moest blijken – ook erg lekker. Culy’s Martine nam de proef op de som.
En wat blijkt: brownies uit een rijstkoker zijn top.
Rijstkoker voor brownies
In de rijstwereld heb je team rijstkoker en team ‘ik kan het zelf wel in een pannetje’. Culy’s Martine was jarenlang team twee. Hoe moeilijk is het nou om rijst te koken? En waarom zou je nóg zo’n keukenapparaat willen aanschaffen voor iets dat gemakkelijk kan in een pan die je al hebt.
Totdat we bij Bruna – je weet wel: van Pastology met die óverheerlijke pasta’s – een brownie uit een rijstkoker voorbij zagen komen. Culy’s Martine wist het zeker: die rijstkoker moest er komen. Voor een brownie! Niet per se voor rijst.
De proef op de som
Maar dan: een brownie uit een rijstkoker, hoe ga je te werk? Maak je zelf browniebeslag en doe je dat in de rijstkoker? Doe je alle ingrediënten er los in of meng je ze in de koker? En hoe lang moet ‘ie ‘bakken?
Dit blijkt allemaal erg natte vingerwerk. Het belangrijkste is dat je het vooral niet te moeilijk maakt. Werk met kant en klare browniemix uit de winkel en ga de boel niet voorverwarmen of andere handelingen die je bij een brownie uit de oven wél zou doen. Enige is dat je je beslag eventjes mengt met een garde.
Toch mislukten de brownies van Culy’s Martine een aantal keer. De ene keer kwam er zwarte rook uit de rijstkoker, de andere keer bleek de boel klef en niet gaar. Tot nu!
Zelf brownies uit een rijstkoker maken
Het recept is nu aangepast en kan – waarschijnlijk – bijna elke rijstkoker aan. Belangrijk is vooral dat je rijstkoker niet te groot is. Eén liter is de max, maar kleiner is eigenlijk beter. Zo heb je minder beslag nodig voor een hogere brownie.
Daarna is het simpel. De standaard is drie eetlepels browniemix, drie eetlepels water en één eetlepel olijfolie. Dit is één deel als het ware. Nu moet je zorgen dat je rijstkoker voor tenminste de hoogte van drie vingers gevuld is, anders bakt de boel aan. Waarschijnlijk kun je dus (als je een rijstkoker van een liter hebt) een heel pak brownie mix gebruiken, maar test dit even uit door telkens een nieuw deel te maken, mengen en toe te voegen.
Hierna zet je de rijstkoker aan op ‘cook’. De rijstkoker doet zijn werk en zodra hij te heet wordt, slaat ‘ie af. Dit is prima, want er blijft voldoende hitte in de rijstkoker zitten om de brownie te garen. Is dit niet zo en is je brownie na 15 à 20 minuten nog niet gaar? Zet de rijstkoker dan opnieuw aan, maar hou ‘m in de gaten. De bodem van de brownie verbrandt namelijk erg snel en dat zou zonde zijn.
Wanneer is de brownie klaar?
Wat goed is om te weten, is dat je brownie als het ware gestoomd wordt in de rijstkoker. Dit zorgt voor een bijzondere textuur die niet per se brownie-eigen is. Maar wel erg lekker.
Prik na 10 à 15 minuten eens met een satéprikker in je brownie om te kijken of de boel nog vloeibaar is of al begint te stollen. Zodra de bovenkant zo goed als vast is, kun je de brownie op een bord kiepen en ervan smullen.
De smaak te pakken? Deze rijstkoker techniek werkt met veel kant en klare bakmixen. Bijvoorbeeld kwarkcake of gewone cake.