Alles over Koreaanse broodpopcorn: de perfecte Netflix-snack
Ons oog is op iets leuks gevallen: Koreaanse broodpopcorn. Deze simpele snack bouw je met leftover brood en biedt je gezelschap tijdens filmavonden op de bank. Lekker!
Over die Koreaanse keuken
Dat de Koreanen wel weten wat lekker is, wisten we al langer. De afgelopen jaren baande de Koreaanse keuken massaal haar weg naar onze contreien. Gochujang is al lang geen mysterieus toko-ingrediënt meer (de chilipasta ligt al een tijdje vredig in de supermarkt te chillen) en gerechten als bibimbap, bulgogi en jjigae doen het vast al niet meer in Keulen donderen bij de gemiddelde Nederlander.
Dat we maar nieuwe Koreaanse gerechten blijven ontdekken, geeft aan dat bovengenoemde gerechten nog maar het topje van de ijsberg zijn. Zo viel ons oog laatst op Koreaanse broodpopcorn. Op het eerste gezicht een super simpel snackje, bij nader inzien toch wel weer tamelijk goed bedacht, van die Koreanen.
Koreaanse broodpopcorn
Koreaanse broodpopcorn laat zich het beste omschrijven als de liefdesbaby tussen croutons en popcorn. Maiskorrels komen er niet aan te pas: blokjes (oud) wit brood zijn hier de hoofdrolspelers.
Die worden eerst knapperig gebakken in een koekenpan, al dan niet in een laagje boter. De pan wordt daarna leeggeschept. Met suiker, boter en water wordt in diezelfde pan een snelle karamel gemaakt. Als die eenmaal de gewenste goudbruine kleur heeft gekregen, mag het vuur uit en kunnen de stukjes brood er weer bij. Door goed te roeren krijgt nu elk blokje brood een jasje karamel, dat na afkoelen zal uitharden zoals bij gewone popcorn.
De ideale snack
Het resultaat zijn zoete, kleverige stukjes brood die even lekker weghappen als popcorn. Daarmee is het meteen een goed alternatief voor mensen die niet houden van die specifieke popcorntextuur (ja, ze bestaan), of gewoon een erg goed idee voor wie nog een bestemming zoekt voor zijn restjes wit brood.
Wat wij bovendien interessant vinden aan dit recept is dat het zich goed leent tot variaties. Zoetekauwen kunnen het basisrecept aanhouden, wie wil experimenteren, kan altijd wat meer zout in de strijd werpen om dat zoete te balanceren. En waarom niet een drupje sojasaus in de karamel, of wat fijn gestampte szechuanpeper? Wij zouden het wel weten…