Deze chef maakt een broodje instant noodles (en wij probeerden het uit!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fbroodje-noedels.jpg)
Hear us out: noedels op een broodje. Nee, we zijn niet gek, maar dit fenomeen vind je op diverse plekken ter wereld. Of het écht een hemels broodje is, testte de redactie van Culy zelf ook even…
Kan het op een broodje? Die vraag stellen we onszelf vaak genoeg op de redactie en verrassend genoeg is het antwoord best vaak ‘ja!’. Onze favoriet blijft een broodje chips, maar we staan open voor allerlei experimenten.
Chef Michael Slade van restaurant Northern Git in Australië is een man naar ons hart. Op Instagram kwamen we de guilty pleasure van Michael tegen, namelijk: een broodje met eh… instant noedels? Een combinatie die wij niet eerder hadden verzonnen, maar die wel onze interesse heeft gewekt. Van die glibberige noedels op een broodje, dat kán toch niet lekker zijn?
Sandwich met pasta of noedels
Hoewel het idee misschien niet alledaags klinkt, is het concept van koolhydraten op brood best bekend. In Engeland wordt er massaal friet op brood gegeten en de Amerikaanse ‘spaghetti-sandwich’ is voor Amerikanen een hemels broodje.
In Azië worden de noedels vaak gecombineerd met brood of gestoomde broodjes. Een goed voorbeeld daarvan is de Chinese roujiamo: een chinees hamburgerbroodje met (glas)noedels. Maar de kampioen van het ‘broodje noedel’ is met afstand Japan. De yakisoba-pan vliegen daar letterlijk als warme broodjes over de toonbank.
In Japan wordt het broodje net zo makkelijk weggehapt als een hotdog in Amerika. De Yakisoba-pan is een langwerpig wit broodje (koppe-pan) dat gevuld is met gebakken noedels. De noedels worden aangebakken met wortel, ui, wat varkensvlees en saus.
Watch on TikTok
Broodje noedels uitgetest
Voor onze test, houden we de ‘receptuur’ van Michael Slade aan. Dat betekent: een pakje instant-noedels naar keuze (dit zijn trouwens de beste instant noodles volgens chefkoks en culinair schrijvers), kaas en bruine boterhammen met boter. We komen er al snel achter dat de glibberige noedels niet makkelijk op de boterhammen blijven liggen. We moeten de boterhammen bijna als een kommetje vasthouden, wil niet alles op de grond belanden.
Maar goed, het belangrijkste is de smaak: hoe is die? Helaas, worden we niet bijster enthousiast van de combinatie. Gelukkig zien we wél veel potentie en kun je met wat kleine aanpassingen een hemels broodje maken waar we fan van zijn.
Zo maak je een beter broodje noodles
Allereerst adviseren we je het brood te toasten. We missen in de textuur wat knapperigheid en dat los je gemakkelijk op door het brood te toasten. Ook de noedels mogen wat meer smaak hebben. Gooi er wat van je favoriete saus doorheen of snijd wat bosui fijn voor meer variatie. Tot slot zouden we de boter niet op het brood smeren, maar door de noedels heen roeren voor de ultieme romigheid.
Pas deze tips toe en neem van ons aan dat je een nieuw favoriet hemels broodje te pakken hebt!
Meer kookinspiratie
- Betere Bánh Mì maken? Het antwoord ligt in de Vietnamese mayo
- Huh: de zaadjes uit rode peper zijn helemaal niet heet – en meer misvattingen over eten
- Waarom hebben kipnuggets altijd vier specifieke vormen?