Move over broodje kaas: dit is het favoriete broodbeleg van de Culy-redactie
Wij zijn verzot op brood. Goed brood welteverstaan, zelfgemaakt of van een goede bakker. Maar waar beleg je je brood mee als je inspiratie niet verder rijkt dan een plak kaas met mosterd? Nou, hiermee dus: 7 x het favoriete broodbeleg van de Culy-redactie.
En oh ja: is je brood al een paar dagen oud? Snijd het dan in een dikke plak, sprenkel er wat olijfolie overheen en leg het een paar minuten onder de grill (of toast het in je broodrooster).
7 x het favoriete broodbeleg van de Culy-redactie
1. Broodje Zout, Vet, Zuur, Hitte
Samin Nosrat inspireerde Culy’s Winnie met haar boek over Zout, Vet, Zuur, Hitte. Als dat de factoren zijn om smaken in balans te krijgen, dan móét er wel een manier zijn om brood naargelang te beleggen. Na heel wat combinaties uitgetest te hebben, komt ze bij volgende all-time favourite: tahini (voor het vetje, liefst die van SOUQ), dunne schijfjes komkommer (eventueel ingelegd in rijstazijn, voor extra zuur), ingelegde jalapeño’s (hitte!) en wat grof zeezout van Maldon (voor dat perfecte zoutje). Probeer het en je weet waarom het een all time favourite van de redactie is.
2. Bergamot marmelade
Toen Culy’s Winnie laatst in de Italiaanse groothandel was, scoorde ze een potje bergamot marmelade. Sindsdien is het dé redder in nood wanneer ze behoefte heeft aan een snelle toast. De lichtbittere citrussmaak is op zichzelf al behoorlijk interessant, maar ook met blauwe kaas of een beetje serranoham is ‘ie heerlijk.
De marmelade waarover we het hebben is van het merk Stammibene en is te koop in de Italiaanse groothandel Novitalia Appetito.
3. Ricotta en kerstomaat
Wie de Culy-redactie een béétje kent, weet dat wij verzot zijn op de smaak en textuur van ricotta. We gebruiken de weikaas naar hartelust in pasta’s, toetjes en op pizza, maar ook op een snee brood vinden wij het verrukkelijk. In de zomer schikken we daar graag nog wat kerstomaatjes bovenop, met een beetje extra vierge olijfolie en zout en peper. Zijn de tomaatjes niet in seizoen, kies dan voor zongedroogde tomaatjes.
Culy Homemade: ontbijttoast met gezouten ricotta, bosbes en ahornsiroop
4. Refried baked beans
Culy’s Freya kwam dit broodbeleg in een van haar kooktochten tegen. Eigenlijk wordt dit gerechtje gebruikt als smeersel bij wraps en taco’s, maar toen bleek dat het ook nog briljant was op ons Hollandse brood. Bak hiervoor de bonen die je over hebt van een Mexicaanse avond in een koekenpan, voeg een klein teentje knoflook (uitgeperst) toe, een snufje komijn en zout, hete saus naar eigen smaak en een beetje water. Laat een paar minuten pruttelen en prak de bonen plat met een vork. Een klein schepje crème fraiche erbij en smeren maar!
5. Kruidenkaas met een gekookt eitje
Dit is een echte, golden oldie uit de jeugd van Culy’s Freya: een broodje kruidenkaas met een zacht gekookt eitje. Waar deze traditie vandaan is gekomen is nog enige discussie over, maar waar ze het in huize Freya met elkaar over eens zijn: het is gewoon erg lekker, simpel, maar erg lekker. De kruidenkaas mag jezelf uitkiezen, smeer die lekker dik op een goede boterham. Kook een perfect zacht eitje en snijd deze in plakjes erop. Peper en zout, uiteraard!
6. Hüttenkäse met tuinkers
Hüttenkäse klinkt een beetje oudbollig, maar het is fris, zacht, romig, gezond en makkelijk te gebruiken. Misschien houd je niet zo van die balletjes erin? Tip: Hak, staafmix of blender de hüttenkäse eerst en je krijgt een smeerbare kaas die zó lekker is. Fantastisch zelfs met peper (uit de molen) en kiemgroente, zoals tuinkers of alfalfa.
7. Broodje speculaas
Dit broodbeleg is misschien niet vernieuwend, maar hij moet in dit rijtje staan, vindt de redactie. Supervers wit brood, goede boter erop en dan een krokant, zoet en zacht speculaasje. Het speculaasje is bijna dikker dan de boterham, maar dat vinden wij niet erg. Ten minste maximaal 1 keer per week.
Speculaas maken: zo bak je brosse en knapperige speculaasbrokken