Alles over brioche feuilletée: het zoete broodje dat lijkt op een croissant
Fans van Heel Holland Bakt hebben ze laatst voorbij zien komen: brioche feuilletée. Niet zomaar brioche, maar ultiem kruimelige brioches, met een prachtige geknoopte constructie. Dat maakt ze naar ons idee alleen nog maar begeerlijker.
Knopen of vlechten?
Misschien is het een spoiler, maar de kandidaten van Heel Holland Bakt gingen behoorlijk de mist in toen ze de opdracht kregen om brioche feuilletée te maken. Het deeg kregen ze al aangeleverd (dat wordt namelijk al een dag van tevoren gemaakt), maar ze moesten zelf uitvogelen hoe ze de broodjes moesten knopen.
Da’s overigens heel eenvoudig, zo bleek, maar zoals met zoveel dingen: je moet het maar net weten. Dé truc is dat je het deeg eerst moet vlechten en daarna moet oprollen. Dat gaan we volgende keer ook even uitproberen bij onze kardemombroodjes.
Brioche meets bladerdeeg
En dan hetgeen dat brioche feuilletée zo woest aantrekkelijk maakt – naast dat duizelingwekkende aantal laagjes: het deeg.
Brioche ken je als dat zoetige (wit)brood met veel eieren en boter. Voor brioche feuilletée wordt dat deeg ook nog eens ‘getoerd’ met boter, zoals dat ook wordt gedaan voor bladerdeeg en dus ook voor croissants. Daarbij wordt een laagje boter over het deeg verdeeld, uitgerold en terug gevouwen. En dat dan tig keer.
Zo creëer je heel veel laagjes boter en deeg, met een kruimelig eindresultaat (en dat wil je). Feuilletée betekent dan ook: gebladerd.
À la Robèrt
Nu hoeft brioche feuilletée niet altijd een compact broodje te zijn, ook een groot brood kan een brioche feuilletée zijn. De kleintjes kun je in ieder geval kopen bij Gebr. Niemeijer in Amsterdam.
En je kunt ze natuurlijk ook zelf maken à la meesterbakker Robèrt. Het complete recept daarvoor vind je op de website van Heel Holland Bakt, waar je ook nog eens een video vindt. Of check even onderstaande video van een Franse bakker (wel Franstalig).
Ook bijzonder: foodblogger Roxane van Made From Scratch maakte ze zelfs in een vegan versie.