Brigadeiros: Braziliaanse bonbons met hagelslag
Brigadeiros mogen niet ontbreken op een Braziliaans feestje. Maar de Braziliaanse bonbons zijn al een feestje op zich: ze worden gemaakt van cacaopoeder, gecondenseerde melk en boter en versierd met hagelslag.
Drie ingrediënten
Ideaal is dat je maar drie ingrediënten nodig hebt om ze te maken: cacaopoeder, gecondenseerde melk en boter. En voor de topping: hagelslag. Die wordt trouwens ook rustig vervangen door andere dingen, zoals kleine chocoladekrulletjes, fijngestampte nootjes (hazelnoten en amandelen bijvoorbeeld), geraspte kokos en fijngemalen koekjes.
Als je brigadeiros zónder chocolade tegenkomt, sta je waarschijnlijk oog in oog met beijinhos. Deze variant bevat kokos in plaats van cacao. Traditioneel worden deze bonbonnetjes afgemaakt met een kruidnagel bovenop.
Lekkernij in tijden van schaarste
Brigadeiros zouden in de jaren ’40 in Brazilië zijn ontstaan. Ze zijn vernoemd naar Eduardo Gomes, een luchtvaartbrigadier; brigadeiro in het Portugees (de voertaal in Brazilië). Dit was kort na de oorlog, een tijd waarin er een schaarste was aan importproducten. Braziliaanse vrouwen probeerden tóch iets lekkers te creëren met wat voorhanden was. Dat werden deze bonbons.
Er gaat overigens nog een andere grappige theorie over de naam, die wellicht minder grappig is voor de luchtvaartbrigadier zelf. Het zou ook een verwijzing kunnen zijn naar de missende testikel van Meneer Gomes.
Pardon? Die verloor hij tijdens een gewapend conflict in de stad. Portugese slang voor testikel is ei en laten er nou net – als een van de weinige lekkernijen – geen eieren zitten in Brigadeiros. Hoe dan ook zou je kunnen blijven zeggen dat de bonbons door schaarste zijn ontstaan…
Stroopwafel, koffie en Jack Daniel’s
Flashforward naar vandaag, want hee: de lekkernij wordt nog steeds gegeten, zelfs in Amsterdam. Aan de Brouwersgracht zit bijvoorbeeld de winkel van Sweet Bob, die zich specialiseert in brigadeiros. Hier vind je ze in alle smaken die je maar kunt bedenken. Stroopwafel, koffie, amaretto, kokos en Jack Daniel’s bijvoorbeeld.
Dubbel leuk: onder je brigadeiro van Sweet Bob vind je altijd een spreuk, een beetje zoals bij Chinese gelukskoekjes.
Doe het zelf
Zelf maken kan natuurlijk ook: daarvoor meng je in een steelpannetje de inhoud van een blikje gecondenseerde melk met een eetlepel (ongezouten) boter en drie eetlepels cacaopoeder. Laat het onder voortdurend roeren ongeveer tien minuten zachtjes koken, tot het mengsel indikt. Laat het daarna afkoelen. Maak met je handen balletjes van het mengsel en rol ze door de hagelslag. Leg ze daarna in de koelkast tot je ze gaat serveren.