Alles over ‘brick chicken’: maak een hele gebraden kip in 30 minuten
Wie er weleens een Engelstalig kookboek op na slaat, zal de term ‘brick chicken’ of ‘chicken under a brick’ misschien voorbij hebben zien komen. Een opmerkelijke term, maar brick chicken verwijst naar een kooktechniek die garant zou staan voor de knapperigste gebraden kip. Ook verkort het de kooktijd van (een hele) gebraden kip aanzienlijk.
Wat is brick chicken?
Laten we meteen de olifant in de kamer adresseren: ja, voor brick chicken wordt vaak écht een steen (brick) gebruikt. Die wordt gewikkeld in een stuk aluminiumfolie, voor de hygiëne, en bovenop een gevlinderde kip geplaatst.
In plaats van een steen zou je ook een ander zwaar object, denk aan een zware pan (eventueel met blikken tomaten erin), kunnen gebruiken.
Zo plat als een baksteen
De kooktechniek komt oorspronkelijk uit Toscane, waar het bekendstaat als pollo al mattone. Letterlijk vertaald: kip onder een baksteen.
Het is een ideale manier om een hele kip te braden of roosteren, want het verkort de kooktijd aanzienlijk. Dat komt doordat de kip in feite geplet wordt tussen twee hete oppervlakken (de steen wordt ook heet). Ook zorgt dat voor een fantastisch knapperig velletje.
Gevlinderde kip
Voordat je de kip op die manier kunt bereiden, moet je wel eerst even de ruggengraat uit de kip verwijderen (niet weggooien, maar bewaren om bouillon van te trekken!). Knip bijvoorbeeld met een gevogelteschaar langs beide kanten van de ruggengraat om het botje te verwijderen.
Daarna leg je de kip met de velkant naar beneden op een snijplank en duw je met je volle gewicht op de borstkas van de kip, om ‘m zo plat mogelijk te maken.
De poten van de kip draai je vervolgens iets naar buiten, zodat ook die platter komen te liggen. Dit proces heet ook wel het vlinderen van de kip en ook zonder de baksteen levert dit een gebraden kippetje op dat veel sneller klaar is (onthoud deze tip!).
Zo maak je zelf brick chicken
In bovenstaande video zie je hoe je zelf brick chicken maakt. Voor een extra knapperig velletje is het belangrijk dat je de kip goed droog maakt. Dep ‘m met keukenpapier of leg ‘m een nachtje in de koelkast. Je kunt de kip daarbij natuurlijk ook lekker marineren.
Bestrooi de kip daarna genereus met zout en peper en leg ‘m op de velkant in een koekenpan met wat olijfolie op medium-hoog vuur. De chef in bovenstaande video verwarmt de pan zelfs voor in de oven. Je kunt nu ook eventueel smaakmakers toevoegen aan de pan, zoals geplette tenen knoflook en takjes rozemarijn.
Klaar in 30 minuten
Druk de kip goed plat aan in de pan zodat zoveel de kip zoveel mogelijk contact maakt met de pan. Leg er dan iets zwaars op: bijvoorbeeld een vel aluminiumfolie en een zware pan of twee bakstenen gewikkeld in aluminiumfolie.
Je kunt de brick chicken zo laten garen op het fornuis, maar sneller is het als je de pan(nen) in de oven zet. Brick chicken kan al in 30 minuten gaar zijn. Wat een tijdwinst ten opzichte van een ‘gewone’ gebraden kip!