Bresaola: niet je standaard carpaccio (wél goddelijk gedroogd Italiaans vlees)
In klassieke Italiaanse restaurants staat het nog weleens op de menukaart: carpaccio van bresaola. Maar wat is bresaola nou precies? Spoiler: het is iets heel anders dan de standaard carpaccio. Wij vertellen je er alles over!
Wat is bresaola?
Bresaola is een Noord-Italiaanse specialiteit van gezouten vlees dat maandenlang wordt gedroogd, waardoor het een enorm rijke smaak krijgt. De manier van zouten en drogen is gelijk aan die van salami, maar voor bresaola wordt in plaats van gekruid gehakt een heel stuk vlees gebruikt.
Mager rundvlees
Bresaola wordt van magere stukken rundvlees gemaakt, vaak de ossenhaas of runderlende. Je zou denken dat het magere vlees na drogen misschien taai wordt, maar bresaola blijft juist heerlijk mals. Dat komt omdat het klimaat in Noord-Italie koeler is en de lucht niet gortdroog, daardoor droogt het vlees langzamer en wordt het niet te hard.
Om het rundvlees op smaak te brengen worden vaak ook specerijen toegevoegd zoals jeneverbessen, kaneel en nootmuskaat. Die aardse smaken passen perfect bij het gedroogde vlees.
Affumicata
Er bestaat ook een gerookte versie, genaamd bresaola affumicata. Voor deze variant wordt het vlees twaalf uur op dennenhout gerookt en daarna nog twee maanden gedroogd. Zoals je je kan voorstellen zijn deze smaken nog meer uitgesproken en complex. Als je dit een keertje tegenkomt in een Italiaanse delicatessenwinkel: inslaan die handel!
Neem altijd deze dingen mee uit de Italiaanse delicatessenwinkel
En nu eten!
Goed nieuws: als je zin hebt in bresaola, hoef je eigenlijk niet zo veel moeite te doen. Je eet het gewoon zoals je het bij de slager koopt. Wat goede olijfolie, lekker brood, misschien een drupje citroensap of wat peper erbij, en klaar ben je. En: bresaola is tevens heel lekker op pizza.
Ook is deze gedroogde delicatesse heerlijk als onderdeel van een grote borrelplank of gewoon op een broodje. Als je de carpaccio van bresaola zoals die geserveerd wordt in een Italiaans restaurant na wilt bootsen, leg je de plakjes op je bord met wat olijfolie, citroen en Parmezaanse kaas. Delicioso!
Meer over Italiaanse vleeswaren:
- Guanciale: alles over het mooiste spek uit Italië
- Lardo: het vettere broertje van pancetta dat onweerstaanbaar lekker is
- Mortadella: zijdezacht en flinterdunne worst