Eerste hulp in de keuken: zo moet je brandwonden verzorgen
Een ongeluk zit in een klein hoekje; zeker in de keuken. Iedere keukenliefhebber heeft zichzelf weleens verwond aan het een of het ander. Brandwonden zijn één van de meest voorkomende keukenwonden, maar hoe kun je brandwonden verzorgen? Culy legt het je uit!
Wie veel kookt, snijdt zichzelf letterlijk en figuurlijk weleens in de vingers. Op de redactie hebben we helaas ook een repertoire opgebouwd waarbij het weleens eindigde bij een bezoekje aan de huisarts. Zo verbrandde Culy’s Melvin laatst zijn vingertoppen aan een pan hete karamel en heeft Culy’s Nancy standaard littekens op haar vingertoppen omdat ze altijd haar appels schilt met een koksmes.
Maar wat moet je eigenlijk precies doen wanneer je brand- of snijwonden oploopt? Culy opent de digitale verbanddoos en helpt je een handje – no pun intended – op weg.
Brand in de keuken: alles over voorzorgsmaatregelen en blussen
Wat zijn brandwonden?
Brandwonden zijn verwondingen waar je lang last van kan hebben. Hoewel bij een heftige verbranding op het moment zelf niet extreem veel zeer doet, komt de pijn vaak later. Belangrijk is dan ook om het op het juiste moment zo goed mogelijk te verzorgen, zodat je er later minder last van krijgt.
Brandwonden zijn letsels van de huid die worden veroorzaakt door hitte, elektriciteit, chemicaliën of extreme kou. De verwondingen kun je verdelen in drie verschillende categorieen: eerstegraads-, tweedegraads- en derdegraadsbrandwonden.
Eerstegraadsbrandwonden tasten de buitenste laag van je huid aan. En hoewel dit de minst heftige brandwond is, doet ‘ie er niet minder pijn om. Je huid wordt rood en zwelt licht op, waarna er kleine blaasjes ontstaan.
Tweedegraadsbrandwonden hebben hun naam te danken aan het feit dat de wond doortrekt naar de tweede huidlaag. Je voelt hierbij een stekende pijn en ook hier ontstaan blaren. Deze zijn een stuk groter dan de eerstegraadswonden en hebben een grote kans om geïnfecteerd te worden.
Tot slot is de meest intense variant de derdegraadsbrandwond. Dit zijn de brandwonden die door alle lagen van je huid gaan en zelfs je weefsel kapot kunnen maken. De wond is vaak zo heftig dat het er verkoold en wit uitziet.
@sadovskaya_doctor Do you often burn yourself while cooking? #burnrelief #puticeonit #aftercooking #cookinglifehacks
Hoe kun je het beste brandwonden verzorgen?
1. Keep it cool!
Houd de brandwond zo snel mogelijk onder stromend water. Zorg ervoor dat het water niet te koud is en houd de wond tenminste 10 minuten onder de stromende kraan. Hierdoor trekt de hitte uit de wond en beperk je oplopende schade.
2. Verwijder kleding en sieraden
Verwijder sieraden en kledingstukken die in de buurt van de brandwond zitten. Doordat de huid opzwelt, is het belangrijk dat sieraden niet in de weg zitten. Kleding daarentegen kan vastplakken aan de (open) wond en kan daardoor infecteren. Zodra je die moet verwijderen is het extreem pijnlijk…
3. Dek de wond af
Dek de wond na het koelen af met vette gaasjes en pleisters. Hierdoor voorkom je de kans op infecties en geneest de wond op de meest natuurlijke manier.
4. Prik blaren niet door
Een belangrijk onderdeel van brandwonden verzorgen is het zoveel mogelijk rust geven. Hoewel de verleiding ongetwijfeld enorm is, is het toch beter jezelf in te houden de brandblaren niet door te prikken. De blaas die ontstaat op de brandwond is als het ware een natuurlijke pleister. Het vocht in de blaar beschermt je huid van infecties en helpt je sneller doen genezen. Uiteindelijk zal de blaar vanzelf indrogen zodra de huid eronder hersteld is.
Meer inspiratie-artikelen:
- Je gietijzeren pan schoonmaken doe je zo! (+ makkelijk stappenplan om ‘m te onderhouden)
- Zo maak je van het hart van je huis (de keuken) een sfeervolle plek waar je graag bent
- Niet leuk, wel nodig: je vaatwasser schoonmaken pak je zo aan