Braai: wat is het, waar kun je het eten en hoe doe je het thuis?
Barbecuen brengt mensen samen. Helemaal als het om braai gaat: de Zuid-Afrikaanse benaming voor een feestelijke barbecue.
Een feestelijke barbecue? Jazeker, want barbecuen is meer dan alleen een paar worstjes grillen, het is een sociale aangelegenheid. En in Zuid-Afrika hebben ze zo ook hun favoriete gerechten bij de braai.
Boerewors, mielies en sosatie
Een traditionele braai is open, waarbij het vlees op kooltjes wordt gegrild. Maar niet zomaar kolen: ze maken die kolen zelf, door hout net zolang te branden tot het kolen zijn geworden. Ook typisch aan de Zuid-Afrikaanse barbecue, is dat grote stukken vlees langzaam worden gegaard en dat er pas wordt gegeten als álles is gegrild.
Typische Zuid-Afrikaanse gerechten die zo worden bereid – oftewel braaivleis – zijn boerewors, mielies en sosatie. Boerewors is een lange, opgerolde worst, gekruid met koriander, nootmuskaat, peper en zout. Mielies zijn maiskolven. En sosatie? Dat zijn vleesspiesen, meestal met lam of schapenvlees.
De Zuid-Afrikaanse braai is zó populair, dat we in Nederland en België ook vaak over een braai spreken als we gewoon op een gezellige barbecue met vrienden doelen. Na het barbecuen blijft de barbecue gewoon gezellig aan om als sfeerverhogend haardvuurtje te dienen.
In Nederland
Er zijn in ons land inmiddels zelfs ook een paar restaurants geopend die zich toeleggen op de braai. Zo hadden we in Amsterdam al een barbecuekiosk van Braai, waarvan de ondernemers in april ook een restaurant openen nabij het Westerpark.
Zij lieten zich inspireren door Freddy’s BBQ Joint uit de serie House of Cards. Je bestelt je barbecuegerechten en drankjes aan de balie en gaat dan ergens lekker zitten.
Ook in Utrecht is de braai hot: in april opent hier pop-up restaurant ROOST aan de Singel. Roost vestigt zich in een stapel zeecontainers, waarbij je als gast aan het water kunt zitten en grote stukken vlees of vis van de barbecue kunt eten.
https://www.instagram.com/p/BJ54Y9sAXJ4/
Do try this at home
Zelf thuis met je vrienden doen? Dat kan, als je een barbecue met kooltjes hebt. De échte Zuid-Afrikaanse boerewors kun je online bestellen. Heb je een vleesmolen in huis, dan kun je ‘m ook zelf maken.
Ook sosaties kun je natuurlijk zelf maken en dit recept vertelt je hoe. Een paar maiskolven erbij, Zuid-Afrikaanse wijnen en klaar is je echte, onvervalste braai.