Hoe stel je de lekkerste borrelplank voor kerst samen? Culy’s tips & tricks
We weten niet wat we gezelliger vinden: het woord ‘borrelplank’ of het woord ‘kerst’. Wat we wel weten, is dat we staan te popelen om het glas te heffen aan een tafel vol lekkers – en met deze tips voor de lekkerste borrelplank voor kerst komt dat ook nog eens helemaal goed.
Dat kaas en charcuterie even op kamertemperatuur moeten komen weten nou wel, maar hoe til je je skills nou echt naar een hoger niveau? Met deze tips worden we allemaal borrelplankmeesters.
Zo maak je de lekkerste borrelplank voor kerst
Werk rond een thema
Alles kan op een borrelplank! En maak je het nou graag bont, dan zijn we de laatste om je daarin te remmen. Toch kan het verhelderend werken om je lekkers rond een thema uit te zoeken. Uit elke uithoek van de wereld vallen namelijk wel wat borrelhappen te rapen, of ze daar nou zo voor bedacht waren of niet.
Wij denken dan bijvoorbeeld aan lijstjes als…:
- Italiaans: burrata, pancetta, mortadella, crostini, lardo,…
- Turks: dolmades, olijven, labneh, börek,…
- Spaans: manchego, tortilla, fuet, iberico, pinxtos, pan con tomate, albondígas,…
- Frans: escargots, oesters, Franse kazen, kippenleverparfait, vis uit blik, gougères,…
- Japans: wasabi-nootjes, onigiri, sashimi van zalm, takoyaki, zeewier tempura, ebi fry (lekker bij een glas sake, of een highball met whisky!)
- Of… kerst: in de context van kerst zou je natuurlijk ook gewoon zoveel mogelijk kerstige elementen kunnen toevoegen. Cranberrypaté, carpacciorolletjes met kerstmayo, bladerdeeghapjes en brood met kerstboter, om maar iets te noemen. Schik er wat rozemarijn tussen, koop van die mooie rode besjes en tadaaa.
Mix zelfgemaakt met slim gekocht
Hoewel je ons geregeld hoort scanderen dat ‘zelfgemaakt ál-tijd lekkerder is’, zijn borrelplanken toch vooral een kwestie van slim inkopen. Laat je budget het toe, ga dan naar de kaaswinkel voor je kaas, naar de slager voor je vlees en naar de speciaalzaak voor dips (dit zijn trouwens de beste dips uit de supermarkt volgens onze test) en toastjes. Het is ten slotte maar één keer per jaar kerst en het verschil in smaak is de moeite waard.
Omdat we wel Culy’s blijven, raden we aan om dit soort producten aan te vullen met een paar zelfgemaakte hapjes die er goed bij passen. Die kun je gerust simpel houden, de charme van borrelen zit ‘m juist in eenvoud. Franse kaassoesjes (gougères) zijn bijvoorbeeld hartstikke foolproof, olijven in de marinade zetten kan het kleinste kind en ook crostini kunnen nauwelijks mislukken. De kunst zit ‘m dus in goed geselecteerde producten uit de winkel en zelfgemaakte happen die je rockt – stress is met kerst wel het laatste waar we zin in hebben.
Dít zijn de beste dips uit de supermarkt volgens de Culy-redactie
Maak je borrelplank voor kerst gevarieerd genoeg
Voor welk thema je ook kiest en of je hoeveel je daarvan nou zelf maakt: variëteit waarborgen is in alle gevallen een slim idee. Grofweg kun je hierbij het ‘Zout Vet Zuur Hitte‘-principe nastreven. Met zout en vet zit het op de meeste borrelplanken standaard wel snor, maar zorg dus dat je daar altijd een klein zuurtje tegenover zet. Wat tafelzuur bij kaas, wat kappertjes op je flammkuchen, wat cranberry’s bij de paté of wat citroen bij de garnalenkroketjes… Zuur doet wonderen om de zout en het vet naar een hoger niveau te tillen.
Ook hitte brengt extra gezelligheid mee op zo’n plank; met pittige kaas, worst met een peperjasje of wat komijn bij je olijven zit je al goed. Zorg ten slotte dat ook zoet ergens vertegenwoordigd is, het brengt de andere smaken simpelweg goed in balans. Qua textuur is een mix tussen zacht en knapperig altijd het lekkerst – denk aan zachte kaas met nootjes of geroosterd stokbrood met paté.
Maak je dips van tevoren
Met zelfgemaakte dips gun je jezelf twee troeven: én je hebt er geen werk meer aan de dag zelf, én je gunt jezelf tijd om er wat spannends van te maken. Want hoewel er niks mis is met good old hummus of baba ganoush, zijn er natuurlijk nog veel meer opties. In het kookboek Cuisine Carine staat bijvoorbeeld een geweldige dip met bieten, mascarpone, parmezaan en madame Jeanette. Getest en goedgekeurd, hij is verrukkelijk.
Uit eigen repertoire maken we graag deze feta-dukkah dip (lekker bij radijsjes!), Griekse skordalia (fluweelzachte aardappel-knoflookdip) of bagna cauda (Italiaanse dip met knoflook en ansjovis, lekker bij rauwe groenten). Allemaal geen hogere wiskunde, maar toch weer een tikkie verrassender dan normaal
Meer inspiratie voor kerst?
- 5x kersttoetjes die ook heel geschikt zijn voor kinderen
- Soep met kerst? Kom maar door met deze lekkere kommetjes
- Feestelijk appelmoes-recept voor kerst (kindermenu-tip!)