Culy Basics: zo maak je een bord mooi op (voor kerst)
Eten doe je met je…? Ogen. Althans: voor een groot deel. Want hoezeer we ook geloven in Ugly Delicious, met kerst zorgen mooi opgemaakte bordjes toch écht voor een culinaire meerwaarde. Daarom lichten we een paar technieken uit waarmee je je kerstgerechten in een handomdraai een extra dimensie geeft.
Veel van de inspiratie haalden we trouwens uit de restaurantboxen die we tijdens de lockdown hebben getest. In de instructies van de chefs vind je daar vaak geweldige tips. Ons advies? Blijf dit soort restaurantboxen een kans geven, de horeca heeft het, zeker nu weer, heel hard nodig…
Wijntips voor het kerstmenu: zo maak je mooie wijn-spijs combinaties
Tips & tricks voor de allermooiste borden
1. Quenelles maken
Quenelles, die mooie bolle ovale vormpjes waar ijs of mousse vaak in gedraaid wordt, zien er zo elegant en verzorgd uit op je bord. Maar hoe maak je ze? Het best met twee natte (door warm water) eetlepels. We kunnen er alinea’s over volpennen, maar tips vind je in een handig filmpje van de beroemde patissier Dominique Ansel.
Dominique vertelt je zelfs hoe je de perfecte lepel uitkiest voor het vormen van je quenelles.
2. Hummus-swoosh
Bij ons is deze kersthummus inmiddels een vaste waarde bij de kerstborrel. Bij jou ook? Waar je echt van op de hoogte moet zijn bij hummus mooi presenteren, is de beroemde hummus-swoosh. Yes, it’s a thing.
De perfecte swoosh zit ‘m in de juiste polsbeweging. Schep een bergje hummus op een bord, houd de bolle kant van de lepel tegen de hummus aan terwijl je het bord ronddraait en maak af met een losse beweging vanuit de pols. Wat je wil, is een soort opstaand randje rondom je hummus.
3. Olie of jus druppelen
Je kent ze wel: van die bordjes waarbij de gifgroene drupjes olie vrolijk liggen te drijven in een botersausje. Of juist perfect gedoseerde drupjes jus naast een stukje vlees. De makkelijkste manier om dat te doen, is met een pipetje. Die kun je makkelijk online bestellen en ze gaan als het goed is ontzettend lang mee.
4. Toefjes maken van crème
Hetzelfde geldt voor crèmes. Of je nou een gladde guacamole hebt gemixt, een geniale truffelcrème voor bij je vlees hebt bedacht of wat crème fraîche bij je toetje wil garneren: alles staat mooier als je het in toefjes op je gerecht garneert. Dat gaat het makkelijkste met een plastic knijpflesje, ook iets dat je makkelijk en goedkoop online kunt bestellen.
5. Vlees trancheren
Trancheren betekent vlees in dunne plakjes schuin snijden. Trancheren is afgeleid van het Franse ‘tranche’, wat plak betekent. Het mooiste daarbij is wanneer je je vlees schuin snijdt en de plakjes als een waaier onder elkaar schikt. Superfeestelijk.
6. Het juiste bord voor het juiste gerecht
Bij mooie gerechten hoort mooi servies. Borden in neutrale kleuren met veel textuur doen het altijd goed, al helemaal als je gerecht zelf vol kleur en volume zit. Kleinere gerechten op een groter bord presenteren, creëert bovendien een luxe-effect – een techniek die we bovendien ook vaak in toprestaurants terugzien. Kortom: geef die mooie stukjes vlees, vis of speciaal bereide groenten de ruimte!
7. Een swoosh van crème
Je kent ze wel: van die bedjes van crème die in een nonchalante beweging op je bord zijn uitgespreid. Dat is het makkelijkst met een spatel of een paletmes, maar met de achterkant van een eetlepel gaat ‘t ook. Leg simpelweg een klein hoopje van de crème op je bord en maak een vloeiende beweging om ‘m in een halve cirkel uit te spreiden. Niet twijfelen, gewoon zelfverzekerd een vlotte beweging maken. En onthoud: het mag er best een beetje nonchalant uitzien, dat is juist mooi.