De leukste boeken over eten (die geen kookboeken zijn)
Als je je eenmaal onderdompelt in de wondere wereld van food, gaat er een universum voor je open. Dat begint bij kookboeken, maar er zijn ook zó veel andere bronnen waarmee je je kennis kunt verrijken. Zo heeft Netflix fantastische series over food maar zijn er ook heel wat boeken met insights over de food wereld. Geen idee waar je moet beginnen? Dit zijn onze 7 favoriete boeken over eten.
7 x onze favoriete boeken over eten
1. De Alleseter – Joël Broekaert
De Alleseter is een bundeling van columns over eten van de hand van culinair schrijver Joël Broekaert. Die columns behandelen de meest uitéénlopende onderwerpen: van vierseizoenenpeper tot honing en Anthony Bourdain.
Achter de eetverhalen schemert Joël Broekaerts voorkeur voor het kop-tot-staartprincipe door, ofwel het eten van het gehele dier (en niet alleen de mooie stukken): een principe waar ook wij bij Culy helemaal achterstaan.
> De Alleseter, € 20,50 via bol.com
2. Coming to my Senses: The Making of a Counterculture Cook – Alice Waters
Geen idee wie Alice Waters is? Dan wordt het dringend tijd dat je haar biografie leest. Deze Amerikaanse chef, schrijfster en activiste is een boegbeeld voor koken met verse, biologische ingrediënten en verdedigt dat voeding een levensstijl is en ‘not just something to eat’.
Haar restaurant Chez Panisse, in het Californische Berkley, is de broedplaats voor vele keukentalenten. En haar ideeën hebben ook een enorme impact gehad op schoolprogramma’s wereldwijd. Kortom: een vrouw naar ons hart, die je als foodie moét kennen.
> Coming to my senses, € 17,99 via bol.com
3. Midnight Chicken – Ella Risbridger
Oké, oké: we geven toe. Midnight Chicken is stiekem óók wel een kookboek. Maar daarnaast is het ook gewoon een autobiografische roman van de geweldige Ella Risbridger, die openhartig en eerlijk praat over mentale gezondheid en hoe eten cruciaal is om plezier in het leven – en in eten – te vinden.
> Midnight Chicken, € 29,99 via bol.com
4. Garlic & Sapphires – Ruth Reichl
Wat doe je als je één van de beroemdste food recensenten van New York bent en je foto in de keuken van elk restaurant hangt – zodat het personeel je onmiddellijk herkent – maar toch liever anoniem blijft? Juist ja: je vermomt je en doet er alles aan om toch onherkenbaar uit eten te gaan.
Je snapt dat dat leidt tot hilarische verhalen over de verschillende typetjes die Ruth Reichl gedurende haar carrière heeft gespeeld: genoeg voer om een heel boek mee te vullen. Ook andere boeken van de beroemde food criticus (zoals Save The Plums en Zoeter Dan Wijn) zijn trouwens geweldig.
> Garlic & Sapphires, € 20,00 via bol.com
5. The Sweet Life of Paris – David Lebovitz
Als er één stad is die tot de verbeelding spreekt wanneer het gaat om food, dan is het Parijs wel. In The Sweet Life of Paris neemt David Lebovitz je mee in zijn verhaal.
Net als velen is de Amerikaan gefascineerd door Parijs en besluit hij om naar de Franse hoofdstad te verhuizen. Eenmaal op zijn bestemming ontdekt hij er het beste van de Franse keuken, maar ook dat het clichébeeld van Parijs niet altijd klopt.
> The Sweet Life of Paris, € 17,99 via bol.com
6. De Smaakbijbel – Niki Segnit
Sommige mensen koken liever zonder recept, maar gewoon op gevoel. Of sterker nog: ze bedénken liever recepten, beginnend vanaf nul. En hoewel we dat heel goed begrijpen, is het dan wél zo handig om een beetje achtergrondkennis te hebben van smaken die goed samengaan.
De Smaakbijbel van Niki Segnit is wat dat betreft het naslagwerk dat je nodig hebt, en ook de opvolgende Kookbijbel hoort eigenlijk op de boekenplank van iedere foodliefhebber.
> De Smaakbijbel, € 26 via bol.com
7. Anthony Bourdain Remembered – CNN
Anthony Bourdain was jarenlang een grote bron van inspiratie voor Culy. De restaurants die hij bezocht, landen waar hij naartoe reisde, tips & tricks over koken die hij deelde: vele artikelen op Culy zijn gelardeerd met referenties aan Bourdain. Je begrijpt: we konden moeilijk een lijstje met boeken voor foodies maken zonder er ook maar iets van Anthony Bourdain in te verwerken.
Na zijn overlijden bracht CNN een boek uit waarin zijn meest legendarische quotes, herinneringen en foto’s werden gebundeld. We raden alle foodliefhebbers aan om dit boek te lezen, al zijn natuurlijk ook al zijn andere boeken aanraders van formaat.
> Anthony Bourdain Remembered, € 27,24 via bol.com
Meer leesvoer
- De leukste (en beste!) Ind(ones)ische kookboeken op een rij
- Koken voor je kinderen lastig? Niet met deze 5 kookboeken!
- Eindelijk tijd om te lezen: 10 x de fijnste culinaire zomerboeken