Zo maak je blooming onion: de fantastische snack in bloemvorm
Fan van uienringen en Indiase bhaji? Dan ga je blooming onion al helemáál geweldig vinden. Voor wie dit nog niet kent: zo’n ‘bloeiende ui’ is een ingekerfde ui die wordt gefrituurd in een laagje beslag. Fan-tas-tisch, vooral met een goeie dip erbij.
Je eet een blooming onion vaak als voorgerecht in een restaurant, maar hij is ook érg geschikt voor een goeie borrel thuis.
Waar komt ‘ie vandaan?
De blooming onion wordt ook wel onion mum genoemd, en die bestaat al sinds halverwege de vorige eeuw. Pas een aantal decennia later kwam men echter op het idee om de ui te frituren in plaats van een rauwe uienbloem te eten. En eerlijk is eerlijk: da’s nogal een verbetering.
De Amerikaanse keten Outback Steakhouse werd superpopulair door de ui, maar inmiddels gaat ‘ie ook de rest van de wereld over. In Nederland zien we ‘m nog niet heel vaak op de kaarten van restaurants staan, maar dat komt wel steeds meer.
Hoe maak je een blooming onion?
Een blooming onion maak je in principe van één ui; zorg dus dat je een heel grote uitzoekt! Het lekkerst is om een zoete ui te gebruiken. Schil de ui, maar houd het kroontje eraan, zodat alle rokken aan elkaar blijven zitten. Snijd ze vervolgens vanaf een centimeter van de kroon in, zodat je als je ‘m omdraait een echte bloem krijgt.
Ziet je ingekerfde ui er nog niet uit als een bloem? Geen zorgen, dat komt nog! Leg je ui nu ongeveer een halfuurtje in ijswater. Hierdoor gaat de ui meer open en ‘bloeit’ ‘ie echt. Het ijswater zorgt er bovendien voor dat de smaak van de ui wat milder en zoeter wordt.
Meng in een kom 100 gram bloem met wat zout, peper, cayennepeper en paprikapoeder. Strooi dit bloemmengsel over de ui. Meng in een andere kom 1 ei door 100 ml karnemelk en haal de ‘gebloemde’ ui hier doorheen. Zorg dat overal genoeg van het mengsel zit. Herhaal deze bloem-ei-procedure nog een keer.
Daarna hoef je de ui alleen nog maar te frituren! Doe dit zo’n zes minuten; drie aan de ene en drie aan de andere kant. Laat de blooming onion even uitlekken op papier tot je ‘m serveert.
En zo eet je ‘m
Met dip, natuurlijk! De ‘OG’ van Outback Steakhouse kent z’n eigen dip, die jij ook kunt namaken. Daarvoor kun je bijvoorbeeld dit recept van Copykat proberen.
Niet zo’n fan? Er zijn natuurlijk nog een heleboel andere sauzen die je kunt uittesten naast je blooming onion. Knoflooksaus en aioli doen het bijvoorbeeld altijd goed, maar als jij je zinnen hebt gezet op barbecuesaus, houden wij je niet tegen. Eén ding is zeker: snacks zijn beter met saus. Punt uit.