Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 15 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze veelvoorkomende bloemen uit je eigen tuin kun je eten

De kruidentuin is onze favoriet als het gaat om excentrieke maaltijden bereiden, maar wat dacht je van een bloementuin? Felle bloemen met subtiele smaken zijn dé extravagante aanwezige in jouw maaltijd. Bloemen eten is hot, maar dan is het wel belangrijk dat je weet welke bloemen. Culy zocht het voor je uit. Wie weet staat er wel een struik bij jou in de tuin!

7 soorten bloemen die je kunt eten

Niet alleen smaakvol, maar ook heel smakelijk om naar te kijken als ze paraderen op je salade of pasta!

Tuinviooltje

Het gewone tuinviooltje van het tuincentrum kun je met recht toevoegen aan je ‘specerijenstash’. De textuur én de smaak komen overeen met die van bladspinazie, maar toch is het tuinviooltje iets zoeter. Gebruik het viooltje op gebak of op salades en koude soepen! Zie je je groene gazpacho al shinen met zo’n paars viooltje?

Fuchsia

De bloemen van de fuchsia zijn niet alleen prachtig om te zien, deze kun je ook prima eten. Rits ze van de struik als ze net niet helemaal uitgebloeid zijn, want dan zijn ze op het lekkerst (en mooist). De smaak van de fuchsia is – zoals je misschien zou verwachten met die felle kleur – lekker een beetje pittig en bitter. Ga je voor een showstopper? Vries de bloemen van de fuchsia dan in, in je ijsblokjes en doe ze in een cocktail. Geheid succes!

Leeuwenbek

Bloemen eten kan nog wel eens spannend zijn, want is ‘t eetbaar of vergif? De bloemen en planten die er ‘hekserig’ uitzien, slaan we meestal snel over. Toch hoeft dat bij de intimiderende leeuwenbek niet. De bloemblaadjes doen het namelijk uitstekend in een van je zomerse maaltijdsalades. Ze zijn bitter en een beetje nootachtig, waardoor ze het ook goed zullen doen op een ceviche.

Begonia

Wil je je salade die extra smaakexplosie geven met citroenzest, maar heb je geen citroen in huis? Wellicht heb je een begonia in de kamer of in de tuin staan. Gebruik dan deze. De bloemetjes van de begonia proeven namelijk lichtelijk naar citroen en ietwat appel-achtig en geven net die extra kick! Let op: de begonia uit het tuincentrum kun je niet eten. Wil je wel te buiten gaan aan de plant? Zoek dan naar de knol- of hybride begonia.

Calendula

De calendula, ook wel goudsbloem, kennen we natuurlijk al uit allerhande botanische smeerseltjes. Goed voor het huidje, maar ook op de tong is de calendula zeer welkom. Hoe ze proeft? Een beetje pepermuntachtig (sommige mensen maken er dan ook tandpasta van). Gebruik de calendula bloem zoals je normaal saffraan gebruikt. Je eten zal een geel-oranje kleur krijgen. Je kunt de calendula blaadjes ook drogen en er thee van trekken.

Hibiscus

Ben je gezegend met een prachtige hibiscus struik in de tuin, dan ga jij nog heel wat bloemen eten komende tijd. De hibiscus is namelijk hot! De bloem is zo veelzijdig dat je er bij wijze van spreken een heel gerecht mee zou kunnen maken (wie gaat de uitdaging aan?), maar wij eten ‘m het liefst ‘rauw’ of door een drankje. De smaak? Doet denken aan cranberries maar iets frisser en kruidiger. Zin in iets lekkers? Kook de hibiscus in in wat water met suiker en maak er een Mexicaanse agua fresca van. Smullen geblazen!

Roos

Rozen doen het niet alleen goed als Valentijnsknaller, ook in je maaltijd stelen ze je hart. Er is alleen één vuistregel die je moet onthouden: hoe donkerder de roos, hoe intenser de smaak van de blaadjes. En die smaak, die kun je ‘t best omschrijven als aromatisch en lichtzoet. Ook de roos is heerlijk om te verwerken in een siroop, maar je kunt de blaadjes ook mengen door je ijs (zei er iemand roos-ijs?) of verwerken in een salade.

https://www.instagram.com/p/Cex_8ILL3ny/

Wildplukken met Yvette van Boven: “Ik vind het heel leuk om gratis eten te plukken!”

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.