Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Bloedsinaasappels zijn nog even in het seizoen (haal er snel alles uit!)

Bloedsinaasappels zijn nog even in het seizoen. De citrusvrucht met het dieprode, zoetzure sap wil je niet missen. Wanneer is dit bloedmooie zusje van de sinaasappel nou precies in het seizoen? En wat kun je met de vrucht maken? Culy geeft tips.

Wat maakt bloedsinaasappels anders dan gewone sinaasappels?

Bloedsinaasappels verschillen niet alleen qua kleur van gewone sinaasappels, maar ook qua smaak. Ze hebben een intensere, vaak iets frissere, zuurdere en bittere smaak met subtiele tonen van bessen en frambozen. Dit komt door de aanwezigheid van anthocyanen, een type antioxidant dat verantwoordelijk is voor hun dieprode kleur.

Bloedsinaasappels
Bron: Pexels

Wanneer zijn bloedsinaasappels in het seizoen?

Het seizoen van bloedsinaasappels loopt van december tot en met maart. Maart is dus hét moment om er nog even van te genieten voordat ze weer verdwijnen. Afhankelijk van de variëteit – zoals de Tarocco, Moro of Sanguinello – kan de oogstperiode iets variëren.

De Tarocco, een van de populairste variëteiten uit Italië, wordt vaak geoogst van december tot april en staat bekend om zijn zoetheid. De Moro, die de diepste rode kleur heeft, is vooral beschikbaar van januari tot februari en heeft een krachtigere, bijna bessige smaak. De Sanguinello, voornamelijk afkomstig uit Spanje, is wat later in het seizoen op zijn best, vaak tussen februari en maart.

Unsplash

Zijn bloedsinaasappels gezond?

Absoluut! De vruchten zitten boordevol vitamine C en bevatten – dankzij hun rode kleur – extra antioxidanten zoals anthocyanen. Deze stoffen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen. Daarnaast zijn ze rijk aan vezels en bevatten ze weinig calorieën.

bloedsinaasappel-cake
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De lekkerste Culy-recepten met bloedsinaasappel

1. Cake van bloedsinaasappel met roze glazuur

Deze cake is niet alleen gruwelijk lekker, maar ook nog eens een plaatje. Komt deels door dat glanzende roze glazuur natuurlijk, want zie dat maar eens te weerstaan.

> Naar het recept: cake van bloedsinaasappel met roze glazuur

2. Meringue met bloedsinaasappel en Campari

Zoet, bitter en fris: deze meringue combineert de smaak van bloedsinaasappel met een vleugje Campari voor een verrassend dessert.

> Naar het recept: meringue met bloedsinaasappel en Campari

3. Burrata met bloedsinaasappel-marmelade

De romige zachtheid van burrata krijgt een spannende twist met een huisgemaakte marmelade.

> Naar het recept: burrata met bloedsinaasappel-marmelade

4. Winter smoothie met bloedsinaasappel en biet

Met deze gezonde winter smoothie met biet en bloedsinaasappel pluk je volop de vruchten van het bloedsinaasappelseizoen. Lekker met rode biet en rood fruit uit de diepvries.

> Naar het recept: winter smoothie met biet

Winter Smoothie met biet en bloedsinaasappel
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Op zoek naar recepten met sinaasappel?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.