Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 16 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Eten uit blik vs. vers: wat zijn de grootste verschillen?

Wanneer je de supermarkt in loopt, stuit je natuurlijk als eerst op de kleurrijke groente- en fruitafdeling. Toch lopen we hier ook nog wel eens aan voorbij en kiezen we soms liever voor het gemak van etenswaren uit blik. Maar wat is eigenlijk, buiten hun uiterlijk, het verschil tussen die sperzieboontjes uit blik en de verse variant? En wat zijn überhaupt nou eigenlijk de grootste verschillen tussen eten uit blik vs. vers?

Wij maakten een overzichtelijk lijstje.

Voedingswaarden blik vs. vers

Onze hersenen hebben de neiging om te denken dat verse producten gezonder zijn dan de bevroren of geconserveerde variant. Toch is dat niet altijd waar. Etenswaren die bedoeld zijn om te conserveren worden namelijk meteen na het oogsten in een pot gestopt, waardoor de meeste van hun vitamines gewoon behouden worden. Let echter wel op dat aan je conserven geen extra zout of suiker is toegevoegd. Hierdoor worden de producten namelijk wel langer houdbaar, maar dit is niet bevorderlijk voor de voedingswaarden.

Het is wel goed om in gedachten te houden dat veel groenten in blik zijn voorgekookt. Tijdens het koken hebben deze dus ook al een deel van hun vitaminen verloren. Toch gebeurt dit ook als je de groenten vers koopt en daarna zelf bereidt, dus dit maakt jouw worteltjes uit blik niet automatisch minder gezond.

Diepvriesgroenten: gezonder of ongezonder dan verse groenten?

conserven
Bron: pixarno via Adobe Stock

Houdbaarheid en gemak

Misschien wel het grootste verschil tussen eten uit blik vs. vers is de houdbaarheid van de producten. Waar jouw knapperige sperziebonen na een aantal dagen al slap worden, blijft de blikvariant vaak een aantal weken of zelfs maanden goed. Dat komt omdat eten in blik na het verpakken kort wordt verhit zodat alle bacteriën doodgaan en de inhoud langer houdbaar is. Vaak zijn conserven daarom ook een duurzame keuze; dit eten wordt namelijk niet gekweekt in een verwarmde kas, maar gewoon buiten wanneer dit in het seizoen is.

Behalve dat de langere houdbaarheidsdatum zorgt voor wat meer gemak in de keuken (bye verrotte perziken), brengt het formaat van deze conserven ook wat extra gemak met zich mee. Vaak zijn je etenswaren al in hapklare stukken gesneden en zijn de porties afgestemd op één, twee of vier personen. En dat bespaart je dan weer een wandeling naar je groene container.

Makkelijk nieuwe groenten kweken uit restjes: zo doe je dat

Smaak en structuur blik vs. vers

Misschien wel het grootste verschil tussen eten uit blik vs. vers is de smaak en structuur. Omdat conserven lang bewaard worden in hun eigen kookwater, kunnen peulvruchten bijvoorbeeld wat weeïg worden. Hierdoor kunnen je kikkererwten of bruine bonen dus wat zachter zijn dan hun verse variant.

Ook smaken fruitconserven natuurlijk wel heel anders dan een vers stukje fruit. Deze worden meestal bewaard in siroop zodat ze niet waterig gaan smaken, maar juist daarom zijn ze vaak mierzoet. Dit maakt zedan wél weer geschikt om te gebruiken in je zoete baksels.

perzik blik
Bron: Mikhailov Studio via Adobe Stock

Meer leuke weetjes:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.