Waarom heet een bitterbal een bitterbal?
Op de redactie van Culy zijn we – hoe verrassend – dagelijks met eten bezig. Dat betekent dat we ons elke dag ook van alles afvragen. Waarom een bitterbal een bitterbal heet, bijvoorbeeld. Want het gefrituurde kleine ronde vleesragoutballetje (zoals Wikipedia de snack zo mooi omschrijft), is helemaal niet bitter.
De naam bitterbal
De uitleg is eigenlijk heel simpel. De bitterbal werd vroeger gegeten bij een bittertje: een glaasje (kruiden)jenever. De typisch Nederlandse snack werd 100 jaar geleden al gegeten in cafés, maar tegenwoordig eten we ‘m ook gewoon thuis bij de borrel (of gewoon als we er zin in hebben).
Must read: 12 x verrassende vullingen voor bitterballen
Niet zo’n fan van de bitterbal, maar eet je liever een frikandel? Deze frikandel naar recept van Guus Meeuwis wil je proeven. Het is geen frikandel speciaal, maar een speciale frikandel – en da’s eigenlijk nog beter.
Meer snacks
- Kaaskroketten met La Gruyère AOP
- 7 x de lekkerste kroketten om zelf te maken
- Goddelijke kroketjes met Serrano ham en Manchego