5 x bijzondere soorten peper die je nog niet kende (van cubebe tot sansho)
Iedereen heeft wel ‘gewone’ zwarte peper in het keukenkastje staan, maar wist je dat er nog veel meer bijzondere soorten peper bestaan? Wij doken in de wereld van een paar van de meest bijzondere (en lekkere) peperkorrels, die we steeds vaker tegenkomen. Gelukkig maar.
Experimenteer eens wat vaker met de huis-tuin-en-keuken-peper die je in je kastje hebt staan en vervang ‘m door een soort die je nog niet kende. Of drop een paar van deze peperkorreltjes in een glas gin-tonic. Superlekker!
Hieronder 5 x soorten peper die je nog niet kende:
Cubebe peper
Cubebe is ook wel bekend als ‘staartpeper’. Dat komt doordat de peperkorrels beschikken over een minuscuul staartje. Ze zijn afkomstig uit Indonesië en specifiek uit Madura: een eiland ten noorden van Oost-Java. Leuk weetje: het eiland is ook de grootste leverancier van zout in Indonesië. Ze zitten daar dus goed in de zout & peper.
De smaak van deze peper wordt omschreven als fruitig en komt in de buurt van piment (allspice). De jongens van Brandt & Levie zijn dol op cubebe peper en stoppen ‘m zelfs als steringrediënt in hun droge worst.
Vanzelfsprekend wordt de peper ook veel gebruikt in de Indonesische keuken, maar ook in Noord-Afrikaanse tajines is de staartpeper een geliefd ingrediënt. Cubebe komt ook voor in de specerijenmix ras el hanout. Ook zou de staartpeper één van de originele ingrediënten van de pepernoot zijn, aldus culinair historica Lizet Kruyff…
Sansho peper
Tijdens een workshop ramen bouillon maken in New York leerden we dat sansho peper weleens hét geheime ingrediënt zou kunnen zijn voor een fantastische ramen. Deze peperbesjes zijn het Japanse neefje van de Chinese szechuanpeper. Ze lijken qua uiterlijk ook nogal op elkaar, maar sansho peper is licht van kleur, waar szechuan peper donkerder is, met een ietwat rode gloed.
Beide neven smaken wat naar citroen, maar de variant uit Sichuan is wat milder en sansho juist wat scherper. Als je goed je best doet, proef je er ook een vleugje munt en citroengras in terug. Ze zijn te koop in hun originele vorm: als gedroogde groengele besjes, maar ook in een gemalen variant bij de toko.
Sansho is dus lekker in de ramen, maar ook over een gevuld eitje, in een cocktail met een Japanse twist (er wordt zelfs gin en whisky mee gemaakt) en bij al wat Japans is.
Timut peper
Sansho en szechuan hebben nóg een neefje: timut peper. Zeg maar het donkerste korreltje van het stel.
Deze bijzondere en exotische pepersoort komt uit de bergen van Nepal. Hij heeft datzelfde verdovende als szechuan en sansho en ook een vleugje citrussmaak. Dat maakt het ook weer een frisse peper.
Timut peper is lekker bij vis, oesters, maar ook op desserts. Daarin doen het exotische en het frisse van dit peperbesje het namelijk héél goed.
Lampong peper
De favoriete peper van topchefs: lampong. Waarom? Omdat deze peperbessen net iets pittiger en sterker van smaak zijn dan gewone zwarte peper. Dat komt doordat ze meer piperine bevatten; het hoofdbestanddeel van zwarte peper dat zorgt voor de pit in zo’n klein korreltje. En over klein gesproken: lampong peper is ook nét iets kleiner dan een gewone peperkorrel. De peperbesjes worden ook iets eerder geplukt.
Lampong peper is afkomstig uit Indonesië, uit de plaats Bandar Lampong op Zuid-Sumatra. De specerij is lekker op vlees (doet het ook heel goed als een kruidenkorstje om je steak) en in zelfgemaakte chai. We zijn ‘m ook al tegengekomen als korstje op kaas, door chocoladerepen en bonbons en over de aardbeien. En wat dacht u van cacio e pepe?
Lange peper
De opvallendste in het rijtje is de lange peper, ook wel pippali of Bengaalse peper genoemd. Deze peper is namelijk de langste peperkorrel die je ooit hebt gezien. De peperkorrels kunnen tot zo’n 3 centimeter lang zijn.
Lange peper komt oorspronkelijk uit de Himalaya, maar wordt nu vooral geoogst op Java, Indonesië. De lange peper is pikant en kruidig en wordt regelmatig in een lekkere gin-tonic gedropt. Ze kunnen ook in de soep of stoof (gewoon laten meetrekken en er vlak voor het opdienen uitvissen). Maar een beetje raspen over de slagroom op je warme choco is ook een puik idee.
Meer over peper:
- Van zwart tot roze: alles over peperkorrels
- 5 alternatieven voor zwarte peper voor een verrassende twist
- Hoe haal je het meeste uit je specerijen?