Bijvangst: lekker op je bord, goed tegen voedselverspilling
Vissers vissen op specifieke soorten, zoals tong, zalm of kabeljauw. Maar bodemvissen zwemmen door elkaar, waardoor andere soorten worden ‘bijgevangen’. Maar wat doen we eigenlijk met die bijvangst?
Bij sommige vismethodes wordt er bijvoorbeeld gewerkt met sleepnetten, die vis vangen door de netten over de bodem te slepen. Dit leidt tot veel bijvangst. Maar ook andere methodes zorgen voor bijvangst.
Blijven we vis eten, dan zal er altijd bijvangst zijn. Good Fish Foundation vindt dat alle vis die gevangen wordt, ook meegenomen en gegeten moet worden. Het teruggooien van eetbare vis is verspilling omdat deze meestal dood gaat. En daar zijn wij het roerend mee eens!
Schar is een voorbeeld van een onderbenutte bijvangstvis. Dat zijn vissen die eetbaar zijn, maar nu worden teruggegooid omdat ze te weinig opbrengen. Meer dan 90 procent van de schar die wordt bijgevangen wordt teruggegooid. Nederlanders kennen de schar nauwelijks en kopen het amper, terwijl het een heerlijk visje is. Zo gaat het ook met veel schelpdieren.
Dit moet veranderen. Daarom brengt Good Fish Foundation, beheerder van de VISwijzer, de Bijvangstwijzer uit. In dit overzicht kun je zien welke vis bijvangst is en hoe deze scoort op het gebied van duurzaamheid. Een aanrader!