Redactie
Redactie Inspiratie 14 dec 2014
Leestijd: 3 minuten

De lekkerste bijgerechten met slechts 1 ingrediënt

Tijdens kerst ben je vaak al genoeg tijd kwijt met het bereiden van het hoofdgerecht, dus bespaar jezelf de moeite en houd de bijgerechten simpel. Wij gaan voor pure, bijzonder smaakvolle gerechtjes met slechts één ingrediënt in de hoofdrol.

Alle bijgerechten maak je met slechts één hoofdingrediënt, ervan uitgaande dat je in de voorraadkast nog een beetje olijfolie, peper en zout hebt staan. En wil je het nog lekkerder maken? Breid dan uit met een snufje van je favoriete kruiden.

Geroosterde groenten

Groenten hebben al zóveel smaak van zichzelf en vooral als je ze roostert worden ze nóg lekkerder. Dit jaar mag een schaal geroosterde pompoen, bietjes of zoete aardappel eigenlijk niet ontbreken. Prachtig van kleur en héél kerstig!

Een schaal geroosterde groenten maak je heel makkelijk door de groenten in gelijke stukken te snijden en samen met wat olijfolie en eventueel een paar knoflooktenen een op 200 graden voorverwarmde oven in te schuiven. Het roosteren duurt zo’n twintig tot veertig minuten, afhankelijk van hoe groot de stukken zijn en welke groenten je gebruikt. Eén van de simpelste bijgerechten, maar toch heel lekker.

Gepofte uien

Door uien te poffen krijgen ze een heerlijk zoete smaak die heel goed combineert bij een mooi stuk rood vlees. Gepofte uien maak je heel simpel door ze te pellen en zowel van de boven- als onderkant een dakje af te snijden. Zet de uien op bakpapier en bedek ze met een beetje aluminiumfolie. Een half uur in de oven en je hebt een heerlijk – en easy peasy – bijgerecht. Ook lekker: halveer ze en rooster ze in de schil met de snijkant naar beneden in een warme oven.

Gebakken paddenstoelen

Door paddenstoelen te bakken worden ze enorm smaakvol en passen ze perfect bij een mooi stuk biefstuk of ander stuk rood vlees. Bak ze met een uitje en knoflook in een beetje olijfolie bruin en je paddenstoelen kunnen al op tafel. Je kan ze ook nog iets extra’s geven door ze met een beetje peterselie en een scheut rode wijn of sherry te bereiden.

In deze video serveert Rudolph van Veen een peperbiefstuk met gebakken paddenstoelen waar hij op het laatste moment een beetje bieslook en sherry aan toevoegt. Heerlijk!

Tip: ga van tevoren langs de groentenjuwelier en vraag naar zijn favoriete paddenstoelensoorten. Maak een mix van bijvoorbeeld cantharellen, trompette de la mort (prachtig zwart), kastanjechampignons en pied de mouton (heerlijk vlezig). Kijk voor een duidelijk overzicht hier.

Witlof

Op de Culy redactie zijn we groot fan van witlof. Heerlijk in een klontje roomboter gebakken op hoog vuur en vervolgens doorsudderen op de laagste stand. En wil je het nog lekkerder maken? Blus het geheel dan af met een scheut balsamico azijn of sinaasappelsap.

Tip: haal voor een extra feestelijk effect rode (en witte) witlof in huis.

Gekaramelliseerde worteltjes

Worteltjes krijgen een heerlijk zoete smaak wanneer je ze laat karamelliseren. Koop jonge worteltjes in verschillende kleurtjes en laat het steeltje eraan voor een extra feestelijk effect. Kun je geen gekleurde worteltjes vinden? Ook geen probleem! Kijk hier voor een simpel receptje van Jamie Oliver.

Tomaatjes uit de oven

Tomaten worden echte zoete smaakbommetjes wanneer je ze in de oven roostert. Heerlijk bij witvis, als onderdeel van een caprese met mozzarella (nog lekkerder is burrata) of bij een mooi stuk vlees. Bottom line: geroosterde tomaatjes zijn óveral lekker bij!

Hoe je tomaatjes het beste roostert? Dat lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.