Rode bieten koken als een pro: dit is de lekkerste manier
Bieten (of rode bieten) zijn een supergezonde knolgroente met een typische aarde smaak en worden heerlijk zoet als je ze kookt. Maar rode bieten koken? Dat gaat nog te vaak fout. Dít is de manier om iedere keer de perfecte bietjes te bereiden.
Wat zijn rode bieten?
Bietjes zijn een donkerrood wortelgewas en zitten bomvol vitaminen en goede stoffen. Er wordt zelfs gezegd dat de rode kleurstof, betanine, een geneeskrachtige werking heeft en de afweermechanismen in je lichaam versterkt.
De knolletjes groeien onder de grond, óók gewoon in Nederland. Je kunt ze gebruiken voor gezonde smoothies, maar ook in salades, op broodjes of op je pizza. Maar de truc is om de bieten eerst gaar te koken. En dat doe je op deze eenvoudige manier.
Bieten koken doe je zo
Rode bieten zijn gekookt de meest voorkomende manier om deze knolgroente te bereiden. Wat heb je daarvoor nodig?
- Gebruik ongeschilde bieten. Je hebt keuze uit een zomerbiet of winterbiet (de zomerbiet is wat kleiner)
- Water
- Zout
Zomerbieten kun je het beste 20 tot 30 minuten koken, terwijl de winterbiet meer tijd nodig heeft. Logisch, gezien het grotere formaat van de winterbiet. Het verschil is dan ook best fors: de winterbiet kook je namelijk zo’n 1,5 tot 2 uur. Kook beide soorten bieten wel altijd in een pan ruim kokend water met een flinke snuf zout. Het verschil tussen de twee herken je – uiteraard – aan het jaargetijde waarin je de knollen verkoopt en de grootte van de groente. In de winter zijn rode bieten een stuk groter dan in de zomer, waar het kleine varianten zijn die gemakkelijk in je handpalm passen.
Wil je tussendoor testen of de rode biet gaar is? Prik er met een vork in. Als je vork er gemakkelijk in glijdt en geen weerstand biedt, is ‘ie klaar. Ook kun je checken of de schil al los zit. Zo ja: dan is de biet klaar om gegeten te worden.
Gekookte bieten bewaren
Als de rode biet eenmaal gekookt is, haal je hem uit de pan en kun je de schil voorzichtig los pellen. Doe hiervoor wel even handschoenen aan, want anders zijn je handen compleet rood. En bietenvlekken krijg je niet makkelijk uit je kleding en van je handen af.
Snijd de knol vervolgens in blokjes, reepjes of plakjes. En that’s it! Omdat het best een tijdrovende klus is, vooral met de winterbieten, is het een aanrader om veel bieten in één keer te koken. Je kunt ze dan bewaren voor een andere keer. In de koelkast kun je gekookte bieten zo’n 2 tot 3 dagen bewaren.
Recepten met rode biet
1. Snelle pasta met rode biet, feta en dille
Een van de leukste dingen aan koken met rode biet is dat je gerechten er knalroze van worden. En dat maakt eigenlijk alles meteen lekkerder. Ook deze eenvoudige pasta met feta en dille wordt spectaculair door het gebruik van rode bietjes.
> Naar recept: Snelle pasta met rode biet, feta en dille
2. Ceviche van zeebaars met steranijs, rode biet en cranberry
Ceviche is altijd een goed idee, maar helemaal als je ‘m serveert met rode biet en cranberry’s. De vis kleurt daardoor namelijk prachtig rood-roze. Door het gebruik van steranijs krijgt het geheel een warme smaak. Heerlijk voor als je in het najaar een koud voorgerecht wil serveren, maar ook in de zomer smaakt deze ceviche heerlijk verfrissend.
> Naar recept: Ceviche van zeebaars met steranijs, rode biet en cranberry
3. Rode bietensoep met appeltjes, zure room en dille
Soep is altijd een goed idee. En hoewel rode bietensoep vrij onbekend is, is ‘t een welkome verrassing. Zeker wanneer je ‘m maakt met appeltjes, zure room en dille als garnering. Dit gerecht is één van onze vaste favorieten op een drukke, doordeweekse dag.
> Naar recept: Rode bietensoep met appeltjes, zure room en dille
4. Flatbread met makreel, rode biet en wasabimayo
Rode biet en vis is zo’n combi waarvan je niet per se verwacht dat ‘ie top is, maar als je beide eenmaal hebt geproefd wil je ze amper nog los van elkaar. Garneer met wat wasabimayo en geloof ons: je wil je flatbread nooit meer anders.
> Naar recept: Flatbread met makreel, rode biet en wasabimayo
5. Bietenstamppot met dukkah en ricotta uit de oven
Rode bieten maar dan lekker winters resulteert in een roze bietenstamppot. Sowieso een lust voor het oog, maar niet minder voor je smaakpapillen. De dukkah en ricotta uit de oven maken dit namelijk een smakelijk én kleurrijk tafereel.
> Naar recept: Bietenstamppot met dukkah en ricotta uit de oven
6. Kikkererwtensalade met bieten en tahin
Bij een salade met kikkererwten denk je al gauw aan mediterrane ingrediënten en smaakmakers als feta, olijfolie en peterselie. Die gebruiken we ook in dit recept, maar dan wél op een verrassende manier. Kijk maar eens naar deze kikkererwtensalade met bieten en citroen-tahindressing.
> Naar het recept: kikkererwtensalade met bieten en tahin
Meer lekkere recepten met bieten:
- Simpele zalmbowl met bietjes, avocado en sambalmayonaise
- Onigirazu met spicy bietjes, krokante kip en sojasausmayo
- Bietenrisotto met burrata en gepofte kerstomaten