Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 25 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Zo organiseer je een (online) bierproeverij thuis (aanrader!)

Bier, wat is dat eigenlijk? Goede vraag. Want verder dan een tof biertje kiezen en genieten van de smaak, gaat de beleving van bier drinken vaak niet. Toch is bier een complexe en interessante drank om in al zijn facetten te leren kennen. En dat kan best makkelijk, met een (online) bierproeverij die je zelf bij je thuis organiseert bijvoorbeeld.

Want nu we toch allemaal creatief omspringen met de vrijgekomen tijd door de lockdown is het helemaal geen gek idee om zelf eens zo’n bierproeverij op poten te zetten. Niet alleen is dat een aangename manier om je vrije dagen mee te vullen (er zijn ergere dingen…), het levert je ook nog eens nuttige kennis op waarmee je toekomstige biertjes met een andere bril zal gaan beproeven.

Zelf een bierproeverij organiseren

Daarbij is zelf een bierproeverij organiseren ook nog eens behoorlijk laagdrempelig. Heel wat brouwerijen en bars bieden toffe bierpakketten aan met een goede selectie speciaalbiertjes. Een greep uit het aanbod is de box van Scheldebrouwerij, het proefpakket van Oedipus of het deluxe borrelpakket van Gebrouwen Door Vrouwen.

Maar beschouw een bierproeverij bij je thuis vooral ook als kans om volledig zelf te kiezen welke biertjes je in huis haalt. In speciaalzaken (zoals Sterk of Drankerij in Amsterdam) vind je de meest uiteenlopende en verrassende bieren. Laat je gaan!

Bierproeverij thuis
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Bierlectuur

Vervolgens is het een kwestie van (samen met je bierliefhebbende vrienden) de bieren in huis halen en koel zetten tot het moment dat je ze (gezamenlijk) gaat proeven. Om je in te lezen in het onderwerp bestaat er genoeg literatuur (zoals het boek Bierkenner word je zo van Guirec Aubert, aanrader!) waarmee je leert waarop je moet letten bij het proeven van bier. Er bestaan ook toffe score cards die je kunt printen om tijdens het proeven je beoordeling bij te houden.

Om het jezelf helemáál makkelijk te maken, bestaan er ook kant- en klare bierproeverijen waarbij hosts van een brouwerij de proeverij in goede banen leiden en leren waar je op moet letten. BrouwPauw en Scheldebrouwerij (op aanvraag) doen dat bijvoorbeeld.

https://www.instagram.com/p/CDmDY0jp_aa/

Zo verloopt een online bierproeverij

Benieuwd hoe zo’n bierproeverij in zijn werk gaat? Culy nam onlangs deel aan een heel toffe tasting, die van Scheldebrouwerij. Daarin leerden we onder meer dat bier bestaat uit vier hoofd bestanddelen: water, mout, gist en hop. Dat wist je wellicht al, maar weet je ook wat ieder afzonderlijk onderdeel toevoegt qua smaak? En hoe je de verschillende onderdelen weet te herkennen bij de eerste slok?

Wij vielen in ieder geval van onze stoel toen we ontdekten dat de Oesterstout niet alleen tonen van oester, maar ook van karamel en salmiak bevat. Dat besef komt natuurlijk alleen maar door aandachtig te proeven: iets wat niet alleen leuker is dan vluchtig een slok nemen, maar waardoor dus ook een wereld voor je opengaat. Dat oesteraroma wordt trouwens gecreëerd door de toevoeging van lamsoor en zeekraal, twee zeegroenten (waar we sowieso fan van zijn). Leuk weetje, toch?

screenshot van online bierproeverij
Culy

Dit is waar je op moet letten

Uit de bierproeverij hebben we onthouden waar je beste op kunt letten wanneer je zelf een bierproeverij organiseert:

  1. Let goed op de sis die je hoort tijdens het openen van je biertje. Die hoor je duidelijk te kunnen waarnemen, want dit wijst op een goede druk en koolstofvorming in het bier.
  2. Schenk vervolgens het bier (deels) in het glas en houd het bier naar het licht. Wat zie je? Let zowel op de kleur, op de schuimvorming als op het koolzuur. Lichtere blonde biertjes zijn vaak frisser, amberkleurige bieren bevatten doorgaans meer moutsmaak en en donkerdere bieren neigen qua smaak vaak naar koffie- en chocolade.
  3. Ruik vervolgens aandachtig. Welke aroma’s herken je? Denk aan fruitsoorten maar ook aan kruiden en zoete ingrediënten. Tip: gebruik het liefst een glas dat aan de bovenkant toeloopt en de geuren concentreert. Wals het bier een beetje en neem een paar korte ‘snuifjes’.
  4. Neem een slok. Wat proef je op je tong?
  5. Let tot slot op de afdronk: dit is wat je na het nemen van een slok in de keel ervaart.

En oh ja: qua volgorde is het aan te raden om de zwaardere, donkerdere bieren als laatste te proeven. Die hebben de sterkste aroma’s, die je nog het beste zal kunnen waarnemen na een aantal voorgaande biertjes.

Beer en food pairing

Om het compleet te maken, werden er bij de proeverij van Scheldebrouwerij ook nog eens food pairing suggesties gegeven. De Oesterstout? Heerlijk bij blauwe kaas, vijg of zwarte knoflook. Bij de Ginnegaper wordt dan weer chorizo of gegrilde zalm gesuggereerd.

En zo is de Culy-cirkel weer helemaal rond. Want het enige dat zo mogelijk nóg vermakelijker is dan een online bierproeverij, is een bierproeverij met bijpassend lekker eten…

De leukste online wijnproeverijen om aan mee te doen

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.