Alles over bhaji: Indiase uien pakora’s gemaakt van kikkererwtenmeel
Ben je gek op samosa’s, pakora’s en andere knapperige snacks? Dan moet je bhaji leren kennen. Deze Indiase street food snack bestaat uit uien in knapperig gefrituurd deeg, gemaakt van kikkererwtenmeel (glutenvrij dus!). Bhajis worden op smaak gebracht met specerijen. Lekker!
We hebben het hier op Culy weleens vaker gehad over Indiase (streetfood) snacks. Denk aan samosa’s en pakora’s. Maar er komen meer populaire snacks uit India, die zeker wel wat aandacht verdienen. Onlangs noemden we vada pav (volgens Nigella Lawson het lekkerste dat ze at in 2017), bhel puri en chaat: de verzamelnaam voor een lijst aan verschillende, knapperige snacks.
We hebben zo’n donkerbruin (of moeten we goudbruin zeggen?) vermoeden dat we ze nog veel vaker voorbij gaan zien komen. En als er één Indiase snack is die je in de gaten moet houden, dan is dat bhaji.
Wat is bhaji?
Bhaji stamt af van het woord bhajia. En dat betekent ‘beignet’ in het Indiaas. Het zijn dan ook een soort Indiase beignets, gemaakt van kikkererwtenmeel (ook wel gram flour genoemd) en groenten. Goed nieuws dus: ze zijn glutenvrij. De variant met uien zie je het meest, maar ze worden ook wel gevuld met stukjes chilipeper of aardappel. Het is de bedoeling dat in de verhouding uien versus deeg, de uien de boventoon voeren.
Het zijn lichte, knapperige hapjes, met de smaak van specerijen. Chilipepers zijn vrij onmisbaar in bhajis (vers of gedroogd) en ook de kurkuma mag niet ontbreken, al is het maar voor de kleur. Sommige varianten bevatten ook nog knoflook, gember, komijn, curryblaadjes of verse koriander. Is het beslag eenmaal een feit, dan moet je ze nog frituren natuurlijk.
Bhaji of pakora
Qua uiterlijk lijken bhajis verdacht veel op pakoras: zo’n andere naam voor in beslag gedoopte, gefrituurde lekkernijen. Beiden zijn knapperig gefrituurde streetfood snacks, die je eet met chutney. Wat is dan het verschil?
Dat is er bijna niet. Ze worden gemaakt van dezelfde ingrediënten en op dezelfde wijze bereid. Het verschil zit ‘m in de naam, de taal om precies te zijn. Pakora komt uit het Punjabi, bhaji uit het Urdu: de officiële nationale taal van Pakistan. Maar ze zijn dus allebei even lekker.
https://www.instagram.com/p/BuYdTBMlpf9/
Waar kun je ze eten?
Bhajis worden meestal als snack of amuse gegeten in restaurants, dikwijls geflankeerd door een kopje chai. Je eet bhajis uit de hand en dipt ze meestal in mangochutney of tamarinde chutney.
Wij aten ze onlangs bij het leuke 29 Spices aan de Elandsgracht in Amsterdam, met het hoofd in de zon. Ook bij de hippe vegan hotspot Dumbo in Rotterdam kun je uien bhaji’s eten. Daar serveert de chef ze met een frisse kokos-korianderdip.
Meer lekkers uit de Indiase keuken:
- Saag paneer (vegetarische Indiase curry met kaas en spinazie)
- Indiase masalafrietjes van The Curry Guy (té lekker!)
- Culy Homemade: Indiase dhal met kleurrijke wortels en tofu