Wat is beyran? (je eet het als ontbijt)
Soep als ontbijt klinkt misschien een beetje raar, maar als het aan de Turkse keuken ligt zouden we elke ochtend mogen ontbijten met deze bijzondere soep. Beyran is een hartige ontbijtsoep afkomstig uit Turkije.
Gerechten als baklava, köfte en börek klinken je misschien iets bekender in de oren dan de Turkse onbijtsoep. Toch is beyran ook een geliefd gerecht dat uit dezelfde stad in Turkije (Gaziantep) afkomstig is.
Beyran, een ontbijtsoep uit Turkije
Beyran (of Beyran Corbasi) is een kruidige soep die je ‘s ochtends bij je ontbijt eet. Bestel je ‘m later op de dag dan heb je ongetwijfeld de lachers op je hand. Het wordt met name in het zuiden van Turkije gegeten. Het hoofdingrediënt van dit ontbijt? Niet schrikken, dat is lamsbout. Goedemorgen!
Ook interessant: De 9 lekkerste gerechten uit Turkije
Hoe maak je beyran?
Om beyran te maken heb je dus lamsbout nodig. Daarnaast gebruik je tomatenpuree, paprika, peperpasta, rode chilipepers en knoflook (en zout en peper) om de soep op smaak te brengen. Verder eet je er rijst bij en kun je ook wat citroensap toevoegen voor de frisheid. Een goed recept vind je op deze (Turkse!) website.
De Turkse keuken
- Boza: een bijzonder Turks drankje gemaakt van maïs
- Cilbir: Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en véél boter
- Zo maak je thuis Turkse köfte