Bewuste Visweek: de beste vis uitkiezen doe je met deze tips
Kun je eigenlijk nog wel tonijn bestellen in een restaurant en wat zegt zo’n keurmerk op de verpakking van je visje in de supermarkt nou écht? In het kader van Bewuste Visweek (van 21 tot en met 27 september) vroegen wij onze visexpert Bart van Olphen om advies.
Lange tijd was vis in Nederland “volksvoedsel” simpelweg omdat vis goedkoper was. Dat is al lang niet meer zo, want wereldwijd wordt vis schaars en het aantal soorten dat in wateren dreigt te verdwijnen neemt toe. Is het dan de bedoeling dat we minder vis eten? Nee, helemaal niet. Maar we moeten wel bewustere keuzes gaan maken.
Ter ere van de Bewuste Visweek, vroegen we Bart van Olphen, onze visexpert en oprichter van Fish Tales, waar en hoe je verantwoorde vis onderscheidt in de supermarkt, horeca en bij de viswinkel, zodat je op elk moment de juiste keuze kan maken.
> Ook interessant: je kunt nu fantastische verse vis van Fish Tales kopen in de supermarkt
Vis kiezen in de supermarkt
In de supermarkt vraagt het kiezen voor bewuste vis om de minste uitdaging van de drie. Let bij het kopen van de vis op de aanwezigheid van een keurmerk. Duurzaam gecertificeerde vis is te herkennen aan het MSC- of ASC-keurmerk.
Het MSC-keurmerk, te herkennen aan het donkerblauwe logo op de verpakking, wordt gegeven aan duurzaam gevangen en traceerbare wilde vis. De vis is daarmee gegarandeerd op verantwoorde wijze in het wild gevangen, waarbij impact op het ecosysteem en bijvangst tot het minimale worden beperkt en het visbestand in goed beheer gezond wordt gehouden.
Het turquoise logo op de verpakking van het ASC-keurmerk staat voor duurzaam gekweekte vis. Dit betekent dat de kwekerij zich onder andere gegarandeerd houdt aan strenge regels voor antibioticagebruik, duurzaam visvoer en goede arbeidsomstandigheden voor het personeel. De keurmerken staan groot op de verpakking en zijn dus niet te missen!
Vis in de horeca: durf te vragen!
Op de menukaart in een restaurant is een keurmerk, etiket of andere vorm van uitleg vaak niet te vinden. Dan zit er maar één ding op: durf te vragen! Vraag het personeel in het restaurant of de vis op het menu op duurzame wijze gevangen of gekweekt is, gecertificeerd is of uit een gezond visbestand komt. Als we met zijn allen wat meer vragen, wordt de vraag ook meer aangewakkerd en wie weet zien we dan binnenkort wel keurmerken op de menukaart staan!
Wanneer de persoon in kwestie er geen verstand van heeft, ga er dan vanuit dat kweekvis in Europa over het algemeen onder betere omstandigheden is gekweekt dan in Azië. Bij wild gevangen vis is het handig om te weten op welke manier de vis gevangen is en of de impact op het ecosysteem en bijvangst tot het minimale wordt beperkt.
Het zou al helemaal mooi zijn als je dan ook nog weet wáár de vis gevangen is. Op deze manier kan je ook herleiden of jouw vis duurzaam is gevangen of niet. De zalm uit Alaska bijvoorbeeld, is altijd wild en duurzaam gevangen aangezien elke zalmvisserij in Alaska MSC gecertificeerd is. Op deze manier is er geen overbevissing en kunnen de zalmen zich rustig voortplanten.
Viswinkel en markt
Een viswinkel of -kraam kan alleen MSC- en ASC-gecertificeerde vis verkopen wanneer het bedrijf zelf over een certificering beschikt. Dus hier geldt hetzelfde: vraag de visboer naar zijn duurzame aanbod. De kans is groot dat hij wel het een en ander aan duurzame vis aanbiedt, maar het niet met die certificering in de vitrine mag verkopen omdat hij niet over de winkel certificering beschikt.
Vraag de visboer om de hoek ook naar de vangstmethode. Zo is vissen met hengel en lijn een uiterst selectieve en milieuvriendelijke vangstmethode. Bijvoorbeeld op de Malediven wordt tonijn gevangen met hengel en lijn.
Wat kan ik nog meer doen?
Naast het vragen naar duurzame vis en kiezen voor een keurmerk, zijn er nog een aantal andere dingen die je kan doen om de oceanen gezond te houden. Bijvoorbeeld door te kiezen voor onbekende vissoorten als schar, bot en andere platvissen, die vaak als bijvangst aan boord komen.
De VISwijzer is een hele handige tool om je verder te verdiepen in het soort vis wat je koopt. Via de website typ je het soort vis in en ontdek je of deze “groen” is of niet. Lekker makkelijk dus! Of kies voor diepvries en blikvis. Deze vis is langer houdbaar en wordt altijd op de piek van het seizoen gevangen en dus buiten het seizoen met rust gelaten. Zo blijft de vispopulatie op peil!
Waar kan ik heen?
Voor een verantwoord visdiner in Amsterdam ga je bijvoorbeeld naar De Pizzabakkers, Pazzi, de IJsbreker of Café Hoppe. Een verantwoorde vislunch haal je bij Le Pain Quotidien in Amsterdam of bij Bagels & Beans door heel Nederland!
Ga je liever zelf in de keuken staan? Ga dan langs bij Landmarkt, Viscenter Kinkerstraat, Visjes, VIZ of let op de blauwe keurmerken bij jouw dichtstbijzijnde Albert Heijn.
Meer over vis:
- Hoe kun je vis grillen zónder dat alles uit elkaar valt?
- Trend: de hele vis eten (van kop tot staart)
- Crisiskoken? Vis uit blik is je redding