Wat is de beste sesamolie en hoe gebruik je deze smaakmaker?
Sesamolie is helemaal ingeburgerd binnen de Westerse keuken. Of nou ja: het is inmiddels makkelijk verkrijgbaar, maar wordt niet altijd op de juiste manier gebruikt. Hoe gebruik je sesamolie en wat kun je er eigenlijk allemaal mee?
Sesamolie โ of zhฤซma yรณu in het Mandarijn of ma yeow in het Kantonees โ is olie op basis van sesamzaadjes. De smaak van sesamolie is erg herkenbaar: warm, rijk en diep nootachtig, waarmee het veel Aziatische gerechten iets extraโs geeft.
Je vindt het tegenwoordig in iedere supermarkt in twee varianten: geroosterd en ongeroosterd. Je ziet het verschil gemakkelijk aan de kleur. De niet-geroosterde olie heeft een lichte gele kleur die lijkt op plantaardige olie zoals zonnebloemolie, terwijl de geroosterde variant veel rijker en donkerder van kleur is. Over het algemeen wordt er in de Aziatische keuken altijd gebruik gemaakt van de geroosterde variant; deze geeft simpelweg de meeste smaak af.
Heel veel soorten olie op een rij: wanneer gebruik je welke olie?
Hoewel veel Aziatische chefs niet-geroosterde sesamolie verafschuwen, wordt het product steeds populairder bij bakkers. De ongebrande sesamolie wordt namelijk steeds vaker als vervanger van boter gebruikt in Japan. Het product is in Japan vele malen goedkoper dan boter en geeft een milde/neutrale smaak af.
Alles over namelaka: extreem smeuรฏge Japanse chocolademousse
Hoe gebruik je sesamolie?
In tegenstelling tot het gebruik van zonnebloemolie wordt sesamolie niet gebruikt als bakolie, maar als smaakmaker. Los van de hoge prijs die aan het goedje hangt, verliest het veel van zijn smaak wanneer de olie te heet wordt en kan het snel verbranden. Daarnaast heb je maar een klein beetje nodig om een gerecht op smaak te brengen; veel minder dan wanneer je het puur zou gebruiken om een product in te bakken.
In de meeste recepten wordt het daarom meestal toegevoegd in de laatste kookfase of wordt het vooral gebruikt in marinades, dressings en sauzen. Hoewel het een heerlijk ingrediรซnt is, moet je opletten hoeveel je toevoegt. De scherpe sesamsmaak overheerst namelijk razendsnel.
In het verleden werd sesamolie voor medicinale doeleinden gebruikt. In de traditionele Chinese geneeskunde werd gezegd dat sesamolie de bloedsomloop verbetert, het lichaam verwarmt en het veel gezonde voedingsstoffen afgeeft.
Welke sesamolie is de beste?
Het favoriete sesamolie-merk van de Culy-readctie is Kadoya. De olie is puur en heeft een sterke, nootachtige sesamsmaak. Lees altijd goed het etiket van een flesje sesamolie wanneer je deze koopt. De meeste varianten (vooral in de supermarkt) worden gemengd met andere soorten olie om de prijs naar beneden te halen. Fijn voor je portemonnee, maar het resulteert er wel in dat veel โsesamoliesโ geen of weinig sesamsmaak hebben.
9 heerlijke Japanse recepten die in je vaste repetoire horen
Sesamolie bewaren
Sesamolie is goed houdbaar en bederft niet snel. Als je het regelmatig gebruikt (wij doen dat zeker in onze keuken), hoeft het niet gekoeld te worden. Bewaar het gewoon in een afgesloten verpakkingen zorg ervoor dat de dop goed vast zit. Zet het op een koele, donkere plaats zoals een voorraadkast of kast en je sesamolie gaat hartstikke lang mee. Op deze manier zal het enkele maanden zijn kwaliteit behouden.
Als je het langer wilt bewaren, of als je er niet zoveel mee kookt, kun je het in de koelkast bewaren. Hierdoor kan de olie een beetje troebel worden, maar dit heeft geen invloed op de smaak.
Vervangen
Sesamolie is tegenwoordig overal te vinden in supermarkten. Als je voor wat voor reden dan ook geen sesamolie voor handen hebt kun je het ook vervangen door sesampasta of tahin waar een dikke laag olie op drijft. Gebruik dan voor hetzelfde effect alleen de olie. Natuurlijk kun je de pot goed doorroeren, maar dat gaat wel de textuur van je gerecht veranderen.
Meer kookinspiratie:
- Olijfolie over roomijs: de โtrendโ is terug (aangevuld met kaviaar!)
- Wat zijn meelmotten en hoe mo(e)t je ze bestrijden?
- Dit is waarom je watermeloen altijd met citroen moet besprenkelen