14x inspiratie: de beste recepten die we in september hebben gekookt
Er is weer een maand voorbij en bij Culy betekent dat terugblikken. Wat at de Culy-redactie afgelopen maand? En wat zijn de beste recepten die we in september hebben gekookt? Een lekker lijstje vol inspiratie.
Een hoop nieuwe favorieten, kijk snel of jouw culinaire hoogtepunt van deze maand er ook tussen staat.
Dit zijn de beste recepten die we in september hebben gekookt
Van onigiri (Japanse sushiballen) tot aan verwarmende pompoensoep en van een easy kip in dragonsaus tot aan Thaise mosselen en een spruitjesstamppot: dit zijn 14 (!) regelrechte aanraders. Oftewel: de beste recepten die we in september hebben gekookt.
De beste recepten van redacteur Winnie
1. De perfecte panzanella
Winnie: ‘’Ik was op vakantie in Spanje deze maand: een jaarlijks weerkerende formule van chillen, dobberen en eten met mijn vriendinnen. Ik kook daar meestal; de rest doet de rest. Door de jaren heen zijn daar een paar culinaire klassiekers uit voortgekomen: paddenstoelenrisotto, noedelsalade en – met stip op nummer één – panzanella. In de Zuiderse bestemmingen die we uitkiezen zijn tomaten immers nog tien keer lekkerder dan hier, de basilicum plukken we met een beetje geluk uit de tuin van ons vakantiehuis.’’
> Naar recept: Zo maak je de perfecte panzanella (Italiaanse broodsalade)
2. Onigiri
‘’Vraag me niet waarom, maar ik ben de laatste tijd bezeten van onigiri. De liefde ontstond waarschijnlijk toen een Japanse kraam haar plekje kwam veroveren op mijn plaatselijke markt, maar ze zelf maken is ook leuk ontdekte ik. In dit ogenschijnlijk simpele rijsthapje schuilt namelijk best wel wat techniek. Je moet de kleefrijst perfect koken (zes keer wassen en een nacht laten weken is de boodschap!), je moet je handen nat maken met zout en je moet de vulling perfect in het midden weten te doseren. Krijg je die factoren onder controle dan is het resultaat extra bevredigend. Zo’n onigirifase, ik kan het iedereen aanraden.’’
> Naar recept: Japanse onigiri (makkelijke sushiballetjes)
3. Paddenstoelenragù
‘’Het was Deliciously Ella die me ooit tipte dat paddenstoelenragù een ideaal gerecht is voor gasten. Iedereen lust het, het kan perfect vegan en het laat zich goed van tevoren bereiden (sterker nog: daar wordt het gewoon beter van). Zo gezegd, zo gedaan: vorig weekend maakte ik een variant op deze porciniragù voor vriendinnen. Om de wauw-factor te vergroten spoot ik parmezaan-roomsaus op met de kidde, een tip die ik van Culy’s Ogechi kreeg. Wat een feest.’’
> Naar recept: papardelle met porciniragú
De beste recepten van freelance redacteur Ogechi
1. Pasta met mais
Ogechi: “Een gouden combinatie waarvan ik niet kan geloven dat ik ‘m niet eerder geprobeerd heb: een romige kaassaus met miso. En die saus komt ontzettend goed tot z’n recht in combinatie met pasta, crispy maïs en pittige chili-olie. Kliekjes zijn geen optie met dit gerecht, omdat het zo verslavend lekker is. Tijdens het maïsseizoen ga ik hier zeker nog van genieten.”
> Naar recept: pasta met mais en romige misosaus
2. Pappa al Pomodoro
“Dat deze Toscaanse broodsoep lekker zou smaken had ik wel verwacht. Met 5 fantastische ingrediënten kan er immers weinig fout gaan. Maar wat ik niet had verwacht hoe smakelijk Pappa al Pomodoro is. Stevig, maar toch fris. Verkoelend op een warme dag als je de soep koud serveert, maar verwarmend op een koude dag als je ‘m warm serveert. De Italianen weten wat comfort food is.”
> Naar recept: Pappa al Pomodoro (Toscaanse tomatensoep met maar 5 ingrediënten)
3. Boterige pompoensoep met misoboter
“Op Culy.nl hebben we ontzettend veel pompoenrecepten, en dit is mijn favoriet. Tijdens de herfst maak ik ‘m minimaal 1x per week. De eerste dag van september is voor mij het begin van de herfst, zelfs met de hoge temperaturen dit jaar. Dus ook dit jaar heb ik ‘m al weer een aantal dagen voorgeschoteld. En ik kijk nu al uit naar m’n volgende portie.”
> Naar recept: boterige pompoensoep met misoboter
De beste recepten van hoofdredacteur Nancy
1. Kip in dragonsaus
Nancy: “Ik ben gek (maar dan ook GEK) op anijsachtige smaken, zoals die van dragon. Ik huil nog steeds elke week om het feit dat de appie ‘m uit het vaste assortiment heeft gekeild, dus als ik ergens een bosje dragon tegenkom, gaat ‘ie mee. Afgelopen maand was dat weer raak en maakte ik er Culy’s kip in dragonsaus mee. Zo simpel, maar zó lekker, zeker met aardappeltjes die je nog door de saus haalt en een groene salade erbij.”
> Naar recept: kip in dragonsaus (in één pan)
2. Indonesisch geïnspireerde pompoensoep
“Ik bedacht ooit dat het me lekker leek om een keer een pompoensoep te maken met Indonesische smaken. Toen ik Culy’s Winnie vroeg om dat idee uit te werken, wist ik natúúrlijk dat ze met iets heerlijks op de proppen zou komen, maar zó lekker? Het recept is inmiddels al rond gegaan door mijn hele (Indische) familie. En ik maakte ‘m ook al voor Sublime. Echt een blijvertje dus, nu al!”
> Naar recept: Indonesisch geïnspireerde pompoensoep
3. Killer lasagne
“Het was een regenachtig weekend en er was maar één remedie tegen de zondagblues: een grote schaal lasagne maken. Ik legde een heleboel recepten naast elkaar, maar uiteindelijk bleek de lasagne van Samin Nosrat met ricotta, spinazie, tomatensaus van San Marzano-tomaten en een fantastische bechamelsaus de winnaar. Het is het echt waard om 30 minuten over je bechamelsaus te doen, zo blijkt. Het bewerkte recept (lees: stukken makkelijker, maar alsnog heerlijk) vind je binnenkort op Culy, maar je kunt nu alvast de kunst afkijken bij de video van Samin.”
> Naar recept: Samin Nosrat maakt de perfecte lasagne in quarantaine
De beste recepten van freelance redacteur Martine
1. Gado gado
Martine: “De mussen vielen afgelopen maand nog even goed van het dak en er moest abrupt een hitteplan komen. Dat kwam er in de vorm van koude, verkoelende maaltjes. Gado gado bijvoorbeeld.”
> Naar recept: gado gado met tempeh
2. Aziatische bouillon met gyoza
“De R is in de maand en dat betekent vitamines lurken om die eerste herfstverkoudheid zo ver mogelijk uit te stellen. Dit doe ik door verwarmende kommen bouillon voor te schotelen aan een ieder die ik liefheb. Extra lekker als je zo’n Aziatisch soepje ‘vult’ met gyoza of andere dumplings. Echt comfort food op z’n best.”
> Naar recept: pittige wontonsoep met zelfgemaakte wontons
3. Spruitjesstamppot
“Eind september en dat betekent dat het stamppot seizoen is geopend. Dit vierde ik met mijn lievelingsvariant: spruitjesstamppot. Elk jaar opnieuw sentiment en elk jaar lijkt ‘ie ook lekkerder worden. Opa Bert, mijn 85-jarige buurman waar ik twee keer per week voor kook, heeft ‘m ook goedgekeurd.”
> Naar recept: spruitjesstamppot met krokante ham, kerrie en tijm
De beste recepten van freelance redacteur Auke
1.Thaise mosselen
Auke: “Misschien wel dé gezelligste maaltijd van allemaal: mosselen. Dat laatste restje zomer vierde ik daarom dan ook met een flinke pan vol, op z’n Thais deze keer. Omdat het – net als altijd – lastig kiezen is wanneer het aankomt op bijgerecht, zijn we voor zowel friet als stokbrood gegaan, want eigenlijk gewoon allebei onmisbaar.”
> Naar recept: Thaise mosselen met kokosmelk, gember en koriander
2. Sticky kip
“Zoals wel vaker was er weer zo’n avond: weinig tijd om in de keuken te spenderen, maar veel honger naar lekkers. Het besef dat er nog gestoomde broodjes in de vriezer lagen maakte alles een stuk makkelijker. Wat van deze sticky kippendijen ertussen plus zoetzure komkommer en het publiek ging geheel tevreden de avond in.”
> Naar recept: sticky kip
Dit vind je misschien ook leuk:
- Dit is het lekkerste ijs uit de supermarkt (+ het beste vanille-ijs) volgens de Culy-redactie
- 7x de beste kooktips van Gordon Ramsay op een rijtje
- Culy Basics: de állerbeste zelfgemaakte saucijzenbroodjes