De beste recepten die we hebben gekookt in mei
Er is weer een maand voorbij en bij Culy betekent dat terugblikken. Wat at de Culy-redactie afgelopen maand? En wat zijn de beste recepten die we in mei hebben gekookt? Een lekker lijstje vol inspiratie.
Wie weet komt jouw nieuwe favoriete recept voorbij.
De beste recepten die we deze maand hebben gekookt
Van vegan soba noodles tot dropdesserts en van bietenpasta tot auberginepannenkoeken: de maand was gevarieerder dan ooit!
De 3 beste recepten van redacteur Winnie
“Waarom zijn desserts met bacon niet gewoon de normaalste zaak van de wereld?”
1. Crema Catalana met drop
“Compleet geïnspireerd door mijn recente trip naar Barcelona maakte ik deze maand crema catalana: de Catalaanse variant van crème brulée met extra veel citrus, steranijs en kaneel. Lekker in de klassieke versie, al kon ik het uiteraard weer niet laten om er een twist op te bedenken. Dat deed ik door dropjes te smelten in de hete melk, zodat er liquorice crema catalana ontstaat. ‘N zalig toetje is het, dat ik nog veel vaker ga maken. ”
> Naar recept: Crema Catalana van Rutger Bakt
2. Gebakken rijst
“Koken doe ik in fases en mei leek wel één grote ode aan gebakken rijst. Daar kun je alle kanten mee uitgaan, al denk ik dat ik een briljant basisrecept te pakken heb. Dat gaat zo: bak een restje rijst op in een hete wok, voeg daar tuinerwten en een geklutst eitje aan toe en breng op smaak met flink wat witte peper en sojasaus. Ik zeg het je: briljant.”
3. Makkelijke rabarberlimonade
“Waar de vorige twee recepten zich in de privésferen aftekenden, kookte ik in mei natuurlijk ook weer heel wat lekkers voor onze Culy Homemade rubriek. De twee recepten die me het meest verrasten, waren ‘n makkelijke limonade met rabarber (eerlijk: hoe lekker is rabarber?) en een Dame Blanche voor Vaderdag met candied bacon, gesuikerde amandelen en maple syrup. Waarom zijn desserts met bacon niet gewoon de normaalste zaak van de wereld? Ik snap het niet. Het recept vind je overigens gauw op Culy.”
> Naar recept: Makkelijke rabarberlimonade
De 3 beste recepten van freelance redacteur Martine
“Beeld je hysterisch kwekkende oma’s in, rood wit geblokte tafelkleedjes en een warm avondzonnetje: precies dát proef je in elke hap die je neemt.”
1. Vegan soba noodles met bosui en komkommer
“Na maanden wokken in een wok die het niet meer ‘doet’ tot gigantische ergernis aan toe, kocht ik afgelopen maand een nieuwe wok. En man, man, man: mijn leven is daar echt stúkken beter van geworden. Geen gedonder meer met aan de bodem plakkende noedels maar gewoon wokken als een echte pro. Althans: dan nemen we de groentes die tijdens het husselen toch uit de pan springen eventjes voor lief.”
> Naar recept: Vegan soba noodles
2. Mexicaanse kip met mango, ananas en limoen
“Als je leven plots even helemaal op z’n kop staat, verlang je naar comfort food. Eten dat voelt als een warme knuffel die je goed kunt gebruiken. Toch wordt die knuffel ineens een stuk lastiger te bewerkstelligen als je bij die gebeurtenissen een lijst krijgt geserveerd van dingen die je nooit meer mag eten. Gelukkig mag mijn all time favoriete ‘Mexicaanse’ kip die precies genoeg zuur, zoet, zout en frisheid bevat gewoon blijven schitteren op mijn weekmenu’s.”
> Naar recept: Mexicaanse kip met mango, ananas en limoen
3. Lenterisotto
“Hoera! De zon liet zich afgelopen maand steeds vaker zien en dat smaakte naar… lente risotto! Met groene asperges, tuinerwten en véél citroensap. Fris, en door de bol buffermozzarella die ik erbij serveerde precies alsof je plaatsneemt aan een lange Italiaanse tafel. Beeld je kwekkende oma’s in, rood wit geblokte tafelkleedjes en een warm avondzonnetje: precies dát proef je in elke hap die je neemt.”
> Naar recept: Lenterisotto met asperges en doperwten
De 3 beste recepten van freelance redacteur Ogechi
“Het zoete van de jam gaat zo goed samen met het zachte eitje en de zoute sojasaus. Dit is een nieuwe favoriet voor mij.”
1. Bietenpasta met geitenkaas en munt
“De lente staat bij mij in het teken van kleurrijke recepten op tafel zetten. En daar valt deze knalroze bietenpasta met geitenkaas ook onder. Hij is heerlijk fris en licht door de saus van bieten, en de dille heb ik vervangen door munt. Op de warmere dagen eet ik ‘m het liefst koud, maar warm is ‘ie ook superlekker.”
> Naar recept: Bietenpasta met geitenkaas
2. Daslookboter
“Ook ik heb zoals de meeste foodies de afgelopen weken een enorme voorraad aan daslook geplukt. Het eerste dat ik ermee maakte? Dat was deze groene daslookboter. Die is niet alleen lekker op een stokbroodje, maar ook geweldig om je eitje in te bakken.”
> Naar recept: Luchtig opgeklopte roomboter
3. Kaya toast
“Toen Nancy mij vertelde over kaya toast, had ik er m’n twijfels bij. Maar ze vertelde me dat ik dit écht lekker zou vinden – en ze had gelijk. Het zoete van de kaya jam gaat zo goed samen met het zachte eitje en de zoute sojasaus. Dit is een nieuwe favoriet voor mij.”
> Naar recept: Kaya toast
De 2 beste recepten van freelance redacteur Auke
“Er stond een boottocht – met zon – op de planning, wat vraagt om happen die niet al te koel hoeven te blijven, er gezellig uit zien en waarvan je zeker weet dat iedereen het lekker vindt.”
1. Aubergine-omelet met rijst en sojasaus
“Mei bleek een nogal volle maand te zijn, maar gelukkig heb ik altijd een lijst paraat met recepten die in een mum van tijd op tafel staan. Favoriet deze maand was de aubergine-omelet met rijst en sojasaus. De aubergine heeft wat tijd nodig in de oven, maar in die tijd heb jij je handen in ieder geval vrij.
> Naar recept: Aubergine-omelet met rijst en sojasaus
2. Summer rolls met gekarameliseerde tofu, mango en hoisin
“Ook stond er een boottocht – met zon – op de planning, wat vraagt om happen die niet al te koel hoeven te blijven, er gezellig uit zien en waarvan je zeker weet dat iedereen het lekker vindt. De summer rolls met gekarameliseerde tofu, mango en hoisin waren een succes.”
> Naar recept: Summer rolls met gekarameliseerde tofu, mango en hoisin
De 2 beste recepten van hoofdredacteur Nancy
“Laatste ontdekking: een stukje verse cha sieuw halen bij de toko en bao buns inslaan.”
1. Korean fried kibbeling
“Hoe verzot ik ook ben op gefrituurd eten (praktisch alles wat in de frituur gaat, reken ik tot de categorie ‘lekker’), iets waar ik met mijn gevoelige neus gillend gek van word, is de frituurlucht die nadien zo blijft hangen. Hoe veel geurkaarsen ik ook aansteek en hoeveel pannetjes met azijn of citrus en kaneelstokken ik ook op het vuur zet; meteen helemaal wegwerken lukt nooit. Dus toen ik een hack bedacht om wél die verrukkelijke sticky saus van Korean Fried Chicken te kunnen eten zónder daarvoor kip te hoeven frituren, vond ik mezelf tamelijk geniaal. Kant-en-klare kibbeling wentelen in een sausje dat je gemakkelijk door elkaar klopt, is de leus.”
> Naar recept: Korean fried kibbeling met rijst & smashed komkommersalade
2. Cha sieuw bao’s
“Sinds ik het huis deel met een slecht slapend mini-mens (nu ruim twee jaar… mocht je in hetzelfde schuitje zitten; I feel you), grijp ik regelmatig naar semi-kant-en-klaar voedsel dat ik een beetje opleuk. Hiervoor kijk ik de kunst graag af bij drukbezette vrouwen als Nigella Lawson en mijn moeder. Laatste ontdekking: een stukje verse cha sieuw halen bij de toko (Oriental heeft het bijvoorbeeld) en bao buns inslaan (in de vriezer bij de toko of AH). Beetje ingelegde komkommer erop, sla, een lekker sausje en wat verse koriander… Altijd lekker. Heb je meer tijd, dan raad ik je aan om onderstaande bao buns met shiitake en daikon te maken.”
> Naar recept: vega(n) bao buns met shiitake en daikon
Kijk ook eens naar onze favoriete recepten die we in april of maart kookten, ter inspiratie voor je eigen weekmenu’s óf gewoon omdat je nieuwsgierig bent naar wat we ‘s avonds graag eten.