Dit zijn de beste recepten die we hebben gekookt in maart
Er is weer een maand voorbij en bij Culy betekent dat terugblikken. Wat at de Culy-redactie afgelopen maand? En wat zijn de beste recepten die we in maart hebben gekookt? Een lekker lijstje vol inspiratie.
De 12 beste recepten die we deze maand hebben gekookt
Van wafels tot pecan pie en limonade waarmee je het kwik doet stijgen.
De 3 favorieten van redacteur Winnie
‘Wat door mijn gedachten flitste tijdens mijn terugblik op de voorbije maand: ‘ik heb alleen maar wafels gegeten’.”
1. Wafels
Wat door mijn gedachten flitste tijdens mijn terugblik op de voorbije maand: ‘ik heb alleen maar wafels gegeten’. Gelukkig klinkt dat minder gevarieerd dan het in werkelijkheid is; ik mik namelijk veel meer in dat wafelijzer dan wafelbeslag alleen.
Een restje aardappelpuree bijvoorbeeld (dat had ik nog, dankzij deze romige puree uit de magnetron van David Chang), of polenta. In beide gevallen geldt: een eitje, bloem en smaakmakers toevoegen en roeren tot een vast beslag. Het is de ideale manier om restjes mee op te maken, en een perfect vehikel om die naar je mond te transporteren.”
2. Kip Marbella: een prettige verrassing
”Voor Culy dook ik onlangs in kip Marbella: een in de VS iconisch gerecht waarbij kip, pruimen, abrikozen en olijven gezellig liggen te roosteren in één pan. Van tevoren had ik mijn twijfels bij dat gerecht: waarom zou je in hemelsnaam zoveel zoete elementen toevoegen aan een gerecht dat hartig bedoeld is?
Het antwoord is: omdat het werkt. De ultieme balans tussen zoet, zuur en zout die het gerecht bleek te hebben was dan ook een aangename verrassing de afgelopen maand. Daar bleek ik trouwens niet de enige in: het recept werd reeds massaal gelezen en is daarmee ook op Culy al een klein icoon.”
3. Pannenkoekencravings
”Tot slot liep ik deze maand rond in een permanente staat van pannenkoekencravings, waarschijnlijk omdat Culy’s Ogechi me stikjaloers zat te maken met haar foto’s van baghrir: die Marokkaanse gaatjespannenkoeken.
Gelukkig werden mijn cravings ook al behoorlijk gestild toen ik Dutch baby’s uit de oven had gemaakt. Die zien er een beetje grillig uit, kleine scharminkels op z’n onvriendelijkst uitgedrukt. Verslávend lekkere scharminkels welteverstaan. Het feit dat ik er vier in een halfuur tijd opat, zegt genoeg.”
De 3 favorieten van stagiaire Ogechi
1. Skillet cookie
Ogechi: ”Met zekerheid kan ik zeggen dat dit één van de allerlekkerste baksels is die ik ooit heb gemaakt. Heerlijk krokant vanbuiten en zó zacht vanbinnen, én dan nog met een bolletje ijs. Geweldig.”
Culy Homemade: skillet cookie (chocolate chip cookie in een pan uit de oven)
2. Braziliaanse limonade
”Op TikTok zag ik steeds Braziliaanse limonade voorbijkomen. Zo vaak, dat ik het ook maar eens ging maken. Wat blijkt? Het drankje is heerlijk fris en binnen een paar minuten klaar. En ook al is ‘t nog geen zomers weer, met een slok van deze limonade gaan de temperaturen automatisch stijgen.”
Culy Homemade: de allerlekkerste limonade ooit (“Braziliaanse limonade”)
3. Lasagne bolognese
”Als er iets is waar je mij voor wakker kan maken is ‘t wel lasagne bolognese. Iedere keer verbaast het me weer hoe saus zo’n bijzondere smaak ontwikkelt wanneer ‘ie uren staat te pruttelen.”
De 3 favorieten van freelance editor Auke
”Gevulde eieren en pecan pie? Bijzondere combinatie, maar allebei persoonlijke favorieten.”
1. Polenta met paddenstoelen
Auke: ”Polenta is een gerecht dat ik elke dag wel zou kunnen eten. Een keer in de zoveel tijd maak ik dan ook een fikse pan – uiteraard inclusief een hoop boter en kaas – zodat ik voorraad heb voor een paar maaltijden.
Dag één recht uit de pan met paddenstoelen, tijm en noten – omdat ik salie in huis had heb ik de tijm er even voor omgewisseld én ook nog wat feta toegevoegd. Wat ik over heb giet ik direct op een plaat met randen, zodat het op kan stijven in de koelkast. Ik verheug me al meteen op de polentafrieten voor de volgende dag.”
2. Groene shakshuka
”Misschien wel het makkelijkste en lekkerste gerecht dat toevallig ook nog ’s erg gezond is: groene shakshuka. En met z’n allen uit een pan graaien heeft ook wel weer wat. De overgebleven feta van de polenta combineert ook goed trouwens.”
3. Gevulde eieren en pecan pie
”Bijzondere combinatie, maar allebei persoonlijke favorieten. Dus die gingen uiteraard op tafel tijdens m’n verjaardag. Groot fan van de klassieke gevulde eieren van Cees Holtkamp en van de smaak van die van Janneke Vreugdenhil. De pecan pie heeft wat tandglazuur gekost maar dat heb ik er allemaal voor over.”
Meer favoriete recepten van de Culy-redactie:
- Van deze favoriete gerechten kun je beter meteen veel maken (om in te vriezen!)
- 10 x favoriete ingrediënten van Culy’s Nancy
- Burrata-verslaafd? 12 x onze favoriete recepten met de romige parel uit Italië