Dit zijn de 12 beste recepten die we in februari hebben gekookt
In februari is het geld meestal op en de zomer nog érg ver weg. Voor ons reden genoeg om de keuken in te duiken dus! Wat at de Culy-redactie afgelopen maand? En wat zijn de beste recepten die we in februari hebben gekookt? Een lekker lijstje vol inspiratie.
De 12 beste recepten die we deze maand hebben gekookt
Van spitskool met Madame Jeanette tot aan cacio e pepe-gnocchi. Maar pastina blijkt toch de grote favoriet!
De 3 favorieten van freelance editor Martine
“Bij de eerste poging kwam ik erachter dat het níét met risottorijst kan. De tweede poging bleek verrukkelijk!”
1. Zelfgemaakte gyoza dumplings
Martine: “Ik werd afgelopen maand gevraagd om me uit te laten over de werksfeer in de restaurantkeuken. Zoals de drukte die daarbij komt kijken en soms heftige situaties. Bijvoorbeeld hoe je daar rustig onder blijft – of wordt – en of chefs en meditatie samen gaan. Toen ik bij mezelf te rade ging, bedacht ik me dat mijn meditatie en tot rust komen júíst de keuken is. Uren priegelen om de strakste gyoza te vouwen bijvoorbeeld.
Ik besloot direct dat dat afgelopen maand wel weer eens mocht: tot rust komen. Tot groot genot van mijn vriend. Hij kon zijn geluk niet op met alle gyoza, tortellini, ravioli en andere culinaire knutselwerkjes.”
“De crispy rice-hype-trein is inmiddels ook aangekomen in het hoge noorden. Steeds vaker hoor ik mensen erover, maar ik moet toegeven dat ik het zelf eigenlijk nog nooit had gemaakt. Ik besloot spontaan aan de crispy rice te gaan. Bij de eerste poging kwam ik erachter dat het níét met risottorijst kan. De tweede poging bleek verrukkelijk!”
3. Pastina (minipasta in een snelle kaassaus)
“In 2015 woonde ik een half jaar als au pair bij een Italiaans gezin. Hier leerde ik pastina kennen. De kleine pastavormpjes (sterretjes, vierkantjes, balletjes die ogen als paneermeel). Omdat ik er vanaf dag één aan verknocht was, aten we ’t daarna bijna dagelijks als lunch (tot grote ergernis van de twee kinderen: alwéér brodo?!). Pastina is de paracetamol van de Italianen. Scheelt er iets, dan komt de pastina tevoorschijn.
Toen ik laatst de keukenkastjes van mijn moeder aan het opruimen was, kwam ik vijf zakjes pastina tegen. Ze wist niet wat ze ermee moest. Ik kan je vertellen: na een maand zijn de vijf zakjes bijna op. Tot groot genoegen van mijn moeder, die weer plaats heeft voor andere voorraad in de keukenkastjes die ze daarna jaren vergeet.”
De 3 favorieten van redacteur Winnie
“Ik ben niet zo’n grote ontbijter en als ik het wel doe, zoek ik het meestal in de hartige hoek. Maar zeg je nou rozenwater, pistache en kardemom? Dan is de uitzondering snel gemaakt.”
1. Polenta met paddenstoelen en szechuan
Winnie: “Januari was voor mij dan wel congeemaand; in februari stond ik vaker in een pan polenta te roeren. Beide gerechten vervullen echter diezelfde troostende functie: je als een warm deken gezelschap bieden wanneer je onderkoeld neerstrijkt op de bank.
Het bord dat me het meest bijblijft, is een variatie op de paddenstoelenpolenta van Culy’s Nancy. Om ‘m meer naar mijn hand te zetten, roerde ik er scamorza door en bracht ik de paddenstoelen op smaak met szechuanpeper. Met dragon en chili-olie als toppings zie ik je denken: ging dit gerecht niet alle kanten op? Misschien, maar daar hou ik van.”
2. Rozenlassi
“Ik ben niet zo’n grote ontbijter en als ik het wel doe, zoek ik het meestal in de hartige hoek. Maar zeg je nou rozenwater, pistache en kardemom? Dan is de uitzondering snel gemaakt. Die drie vormen een gouden huwelijk in lassi: dat Indiase drankje op basis van yoghurt. Waar die onmiskenbaar het vaakst met mango bereid wordt, vind ik de variant met rozen tienduizend keer spannender. Ik ontdekte het begin deze maand (mede door het enthousiasme van Culy’s Ogechi) en sindsdien werd het ontbijtdrankje vaste prik.”
3. Udon noodles met spitskool
“Een excuus om de Madame-Jeanettesambal open te trekken is huize Culy’s Winnie meestal niet ver te zoeken. In dit geval: er samen met flink wat boter grote stukken spitskool in aanbakken. Dat bleek de ideale metgezel bij sauzige udon noodles, die qua recept een beetje tegen de makkelijke pindakaasnoodles op Culy aan zitten. Erop nog wat koriander, chili-olie (mijn favoriete van La Lia) en pindakruim en een topmaaltje was geboren.”
De 3 favorieten van stagiaire Ogechi
“Het was de bedoeling om een paar over te laten voor de anderen thuis, maar ik heb ze allemaal zelf opgegeten. Sorry, not sorry.”
1. Torrija
Ogechi: “De Spaanse versie van wentelteefje is ongetwijfeld het lekkerste dat ik deze maand heb gegeten. Een heerlijk knapperige buitenkant met een super zachte custard-achtige binnenkant. Het was de bedoeling om er een paar over te laten voor de anderen thuis, maar ik heb ze allemaal zelf opgegeten. Sorry, not sorry.”
2. Pastina
“Net als vele anderen voelde ik me niet helemaal honderd procent fit in februari en daardoor ontbrak ook de zin om te koken. Gelukkig kost het bereiden van pastina maar vijftien minuten. En met drie van mijn favoriete ingrediënten (pasta, boter en kaas) was dit precies wat ik nodig had.”
“Al die jaren waarin ik zonder gnocchi heb geleefd, ben ik aan het inhalen. Zo maakte ik spontaan cacio e pepe gnocchi, en die was zo lekker dat ik ‘m drie dagen achter elkaar at.”
De 3 favorieten van hoofdredacteur Nancy
“…tot ik zelf ook mijn gezicht weer eens in zo’n schuimgebakje met room, rozenwater en verse frambozen en lychees plantte. Toen dacht ik: oh ja, deze zijn góéd.”
1. Mini pavlovas met rozen, lychees en frambozen
“Leuk is dat, om af en toe weer een ‘gouwe ouwe’ van Culy van stal te halen en opnieuw te maken. Voor Valentijnsdag bakte ik voor ons vaste item bij Sublime deze mini pavlovas met rozen, lychees en frambozen weer eens.
Ik was eigenlijk een beetje verbaasd hoe goed ze ontvangen werden door de radiomakers, want dat had ik niet per se verwacht van een zoet gebakje op de vrijdagavond. Tot ik zelf ook mijn gezicht weer eens in zo’n schuimgebakje met room, rozenwater en verse frambozen en lychees plantte. Toen dacht ik: oh ja, deze zijn góéd.”
2. Salade van bloedsinaasappel met tomaat en tahin
“Als ik erg druk ben, vind ik het heerlijk om in mijn vrije tijd recepten van anderen op te volgen in plaats van zelf weer wat te bedenken. Volgens mij zit ik nu in een Ixta Belfrage-fase en ik heb het daar prima naar m’n zin. Vorige maand noemde ik in dit lijstje al Ixta’s lasagne met garnalenragù en habanero-olie (waar ik inmiddels dus ook een versie voor Culy van heb gemaakt) en in februari kwam ik wederom uit bij onze Ottolenghi-vriendin. Dat gebeurde letterlijk omdat ik nog wat bloedsinaasappels en mooie rijpe tomaten had liggen en zocht naar een recept waarin ik die twee kon verwerken.
Zo vond ik haar vegan salade van bloedsinaasappel met tomaat en tahin, afgemaakt met knapperige reepjes gember. Ik wist van tevoren niet zo goed wat ik ervan moest verwachten – vooral door die tahin – maar het bleek weer een heerlijke match. Romig en pittig, met een stoot gember, friszoete bloedsinaasappel en sappige tomaten – en dat in februari.”
“Na jaren van veldonderzoek en experimenteren durf ik toch wel te zeggen dat ik verdraaid goede hamburgers kan bakken. Ik maak het liefst deze klassieke smashburgers, geïnspireerd op de lekkerste burgers die ik in New York at. Ze zijn dun, sappig en met krokante randjes. En ik wil er enkel de klassieke toppings op: burgersaus, sla, tomaat en augurk. Trouwens wel grappig om te bedenken dat ik als kind altijd de augurk van de hamburger afhaalde, want ik ben er nu juist dol op.
Overigens bof ik, want als ik terugverlang naar die hamburgers uit New York en geen fut heb om ze zelf te maken, kan ik ook langs bij Five Guys (de hamburgerketen die o.a. werd goedgekeurd door Heston Blumenthal), die bij mij in de buurt zit. Héél gevaarlijk.”
Overgebleven hamburgers opwarmen? Dit is de állerbeste manier