Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 31 okt 2024
Leestijd: 5 minuten

Het is weer Kookboekenweek! Dit zijn onze tips voor de beste kookboeken van 2024

We dromen van een kastenwand vol kookboeken; zo eentje waar je met een trappetje bij de bovenste rijen moet zien te komen. Tot die tijd blijven we onze voorraad dus flink aanvullen. En in het kader van de Kookboekenweek die van 1 t/m 10 november plaatsvindt, zetten we de favoriete kookboeken van de Culy-redactie van afgelopen jaar voor je op een rijtje.

De beste kookboeken van 2024

Genoeg titels om cadeau-ideeën op te doen voor de feestdagen dus!

Hokkai – Joris Vermeer, Marinus Noordenbos en Kuniyoshi Ohtawara

Culy’s Melvin: “Hokkai is voor mij het kookboek van het jaar! De Japanse keuken verdient wat mij betreft een veel groter podium in Nederland – we zijn wel goed op weg gelukkig – en de mannen van Hokkai zijn daar pioniers in. In dit boek worden gerechten gedeeld die je doordeweeks kunt maken en die worden bijgestaan door prachtige fotografie. Een must voor iedereen met een hart voor de Japanse keuken. Ga vooral voor het grote tafelboek, waarbij de foto’s nog beter tot hun recht komen.”

hokkai cover
Bron: Hokkai – De Japanse keuken voor de thuiskok

Brutto – Russell Norman

Volgens Culy’s Martine en Ogechi moet je dit boek in je kast hebben staan als je ook maar een beetje prat gaat op de Italiaanse keuken. Ogechi schafte Brutto aan omdat ze er al zo lang van droomt om naar het restaurant te gaan, Martine omdat ze Polpo, het vorige boek van de auteur, ook al stuk kookte. “De Florentijnse keuken is niet bepaald de meest sexy keuken in Italië, maar als je de gerechten zo maakt zoals in dit boek beschreven, dan wil je enkel nog naar Florence op vakantie. Alles. Goddelijk.”, aldus Martine.

brutto bol.com favoriete kookboeken culy redactie
Bron: Bol.com

Vega India – Paulami Joshi

Bij nader inzien zouden we bovengenoemde boekenkast ook best willen inruilen voor één print aan de muur van de cover van ‘Vega India‘ van Paulami Joshi. Wat een beauty! Een groot deel van de Indiase bevolking is vegetariër, waardoor de Indiase keuken rijk is aan fantastische vegetarische gerechten. Paulami deelt in haar boek de vega gerechten die ze graag thuis kookt. Dat maakt het een favoriet van Culy’s Ogechi: “Er is zo veel meer dan butter chicken! De Indiase keuken zit vol eeuwenoude tips en trucs die vegetarisch koken supermakkelijk en lekker maken. Denk aan het maken van tadka of cashewnoten weken voor een romige smaak en textuur.”

Vega India / Carrera Culinair

Patisserie Coucou – Enzo Pérès-Labourdette

Melvin: “Veganistisch koken wordt voor steeds meer mensen makkelijker, maar veganistisch bakken? Dat wil nog weleens lastig worden. Enzo Pérès-Labourdette – de eerste vegan-bakker én winnaar van Heel Holland Bakt – laat in dit boek ‘Patisserie Coucou‘ zien dat het allemaal niet moeilijk hoeft te zijn en al helemáál niet minder smaakvol.”

Patisserie Coucou
Nijgh & van Ditmar

Madame Jeanette – Raghenie Bhawanie

Culy’s Nancy: “Kookboekenschrijfster en culinair columnist Raghenie Bhawanie pakte ons dit jaar helemaal in door zakjes met masala naar de redactie op te sturen voor de lancering van haar boek. Het rook zo lekker, dat we meteen werden verleid om in haar kookboek te duiken. In ‘Madame Jeanette‘ combineert ze haar liefde voor de Surinaamse keuken waar ze mee opgroeide met simpele recepten waarbij groenten de hoofdrol spelen. Van authentieke Surinaamse roti en pindasoep met boerenkool tot aan haar versie van het Surinaamse broodje kip. Zo zet ze het vooroordeel dat Surinaams eten zwaar, moeilijk en tijdrovend moet zijn, lekker eigenwijs op z’n kop. De fotografie en kleuren zijn ook prachtig en spatten van de pagina’s af. Echt een kookboek dat een frisse energie uitstraalt.”

Madame Jeanette kookboek Raghenie Bhawanie
Nijgh & van Ditmar

ItaloPop – Vanja van der Leeden

Culy’s Melvin: “ItaloPop van Vanja van der Leeden swingt aan alle kanten. Vanja ken je misschien van haar eerdere boeken zoals Indorock – die de prijs voor kookboek van het jaar pakte – en deze Italiaanse instant-klassieker sluit goed aan in dat rijtje. Hoezo mag je niks aanpassen binnen de Italiaanse keuken? Vanja bewijst dat alles valt aan te passen en het er óók nog lekkerder van wordt.”

Het is ook een favoriet van Culy’s Nancy: “Vanja heeft het voor elkaar gekregen om steengoede Italiaanse klassiekers – waar niemand aan durft te tornen – nog swingender te krijgen. Dat doet ze met veel kennis over de eetcultuur, maar ook met haar eigen stempel. Niet alleen modern Italiaans, maar ook nog eens met een Indo-twist bijvoorbeeld; ik vind het briljant.”

italopop bol.com favoriete kookboeken culy redactie
Bron: Nijgh & van Ditmar

Briljante bonen – Bloeme Burema

Culy’s Nancy: “Bloeme kwam op het perfecte moment met haar bonenbijbel ‘Briljante Bonen‘ aanzetten, want bonen zijn niet alleen terug van weggeweest, maar ook echt een blijvertje. Ze zijn een ideale vleesvervanger en met zo’n titel doe ik ze eigenlijk nog tekort, want een bordje bonen kan gewoon echt een fantastisch gerecht op zich zijn. Zo denk ik nog vaak terug aan het gerecht dat ik at bij RIJKS, met 30 verschillende soorten Nederlandse bonen. En wat doe je als je – praktijkvoorbeeld – net een gigantische lading van die gedroogde Nederlandse boontjes hebt besteld bij de bonenboer? Je pakt Bloeme’s boek erbij en je kookt het van kaft tot kaft, want het staat bomvol inspirerende gerechten.”

Briljante bonen boek
Carrera Culinair

Cafe Cecila (Engelstalig)

Culy’s Ogechi: “Café Cecilia van de Ierse chef Max Rocha is voor mij dé plek in Londen. Het kookboek – dat helaas alleen nog in het Engels verkrijgbaar is – voelt als een verlengstuk daarvan: rechttoe-rechtaan, kwaliteit voorop, en de iconen sodabrood en bread & butter pudding staan er ook in. Mijn favoriete aankoop van 2024 en dus ook een van de beste kookboeken van 2024!”

phaidon

Meer kookboeken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.