Dít zijn de beste dips uit de supermarkt volgens de Culy-redactie
Gewapend met toast, een knorrende maag en een kritisch stel smaakpapillen grijpt Culy een nieuwe smaaktest aan. Dit keer: de beste dips uit de supermarkt.
Want hoezeer wij ook zweren bij zelfgemaakt, zo’n kant- en klaar dipje bezit een vorm van gemak waar geen enkel keukenproject het van wint.
6x de beste dips uit de supermarkt volgens de Culy-redactie
1. Mascarpone Chili dip (Albert Heijn)
Een snelle rondvraag bij onze vrienden bracht ons algauw bij de Mascarpone Chili dip van Albert Heijn. Snappen we wel: ten eerste laat de royale laag roomkaas zich mooi bedekken met een laag sweet chili en die gelaagdheid zorgt meteen voor sexy looks.
Ook qua smaak is ‘ie goed: toegankelijk en zoet zonder saai te zijn. De mascarpone had weliswaar wat voller gekund, de chili wat pittiger, maar al met al is deze supermarktdip een allemansvriend – en is dat nou niet exact waar dit soort dips voor bedacht zijn?
2. Hummus Naturel (Dirk van den Broek)
Uit goede bron kregen we de tip om hummus altijd te checken op basis van het percentage kikkererwten. Daar zit namelijk nogal wat verschil in, en verrassend genoeg is duur hier niet altijd synoniem voor beter.
Budgetsupermarkt Dirk van den Broek verkoopt bijvoorbeeld een prima exemplaar, dat het met 52% kikkererwt beter doet dan zijn (duurdere) vrienden uit andere winkels. En dat levert een mooie smeuïge hummus op met een prima uitgebalanceerde smaak. Weinig op aan te merken!
3. Pesto Mayonaise (Albert Heijn)
Hoe dol we ook zijn op mayonaise, er ons brood in dippen bij ons glas wijn is misschien toch wat veel van het goede. Enter pesto mayonaise, waarbij het beste van twee werelden wordt gecombineerd tot behoorlijk smaakvol spul. Net zo filmend als je wat je van mayo gewend bent, met een kruidige, nootachtige bonus van de pesto. De makers hadden ‘m wellicht eerder bedacht als saus voor hamburgers of broodjes, maar bij ons kan dit potje gewoon vrolijk mee tussen de rest van onze borreldips.
4. Forelsalade met witvis (Albert Heijn)
Van alle dips in het Excellent assortiment vinden we deze foreldip het meest eer doen aan die categorie. Zijn het die knappende foreleitjes (weliswaar in geringe hoeveelheid aanwezig, maar immer lekker), is het dat gerookte aroma van de witvis of is het die aangename ziltige nasmaak? We zullen het houden op een combinatie ervan, maar deze dip is een blijver.
5. Tomaat basilicum dip op yoghurtbasis (Marqt en Ekoplaza)
Tip voor wie een Marqt (of Ekoplaza) in de buurt heeft: de tomaat basilicum dip van hun huismerk is een aanrader. Waar de yoghurtbasis voor zachtheid zorgt, biedt de tomaat nog een veel grotere troef: umami. Dat geeft dit ogenschijnlijk simpele smeersel een behoorlijk verrassende smaak die zoet, zuur en hartig verenigt. Gewoon erg lekker.
6. Aioli met zwarte knoflook (Albert Heijn)
Het intrigeerde ons: aioli met zwarte knoflook. Dat laatste is immers niet voor niets al jaren een favoriet ingrediënt op de Culy-redactie. Door het fermenteren van witte tenen knoflook ontstaat een gesofisticeerde smaak die complexer maar ook milder is. Dat dat ook fantastisch werkt voor aioli is met deze supermarktdip gebleken. De knoflook snijdt veel minder door je heen dan bij de reguliere variant en qua smaak is ‘ie net wat spannender. Alleen maar winnaars dus – en wat ons betreft ook de grote winnaar uit dit lijstje.
Wat kun je allemaal doen met (gefermenteerde) zwarte knoflook?
Meer supermarkttesten?
- 8x verrukkelijke Italiaanse producten die je nu ook in de supermarkt kunt scoren
- Culy test: de lekkerste olijfolie (extra vierge) uit de supermarkt
- Culy test uit: 4x de lekkerste boter uit de supermarkt