Beleggen, dippen of de oven in: onze favoriete combi’s met pitabroodjes
In het Midden-Oosten liggen ze standaard op elke restauranttafel, maar ook in onze supermarkt halen we ze maar al te graag. Pitabroodjes zijn namelijk ideaal om mee te dippen, als snelle snack of als culinair lunchgerecht. En omdat we er zo’n fan van zijn (ook niet in hoedanigheid van onze favo guilty pleasure: broodje shoarma), delen we een aantal fijne combi’s met je.
Want dippen, beleggen of de oven in: het pitabroodje is veelzijdiger dan je denkt.
Dippen met je pitabroodjes
Een pitabroodje is bij uitstek geschikt om lekker mee te dippen. Je kunt ze hiervoor koud gebruiken, maar lekkerder is natuurlijk om ze eventjes op te warmen in de oven of broodrooster.
Daarna dip je ze rijkelijk in hummus. Maak bijvoorbeeld eens een mapo tofu hummus, een groene hummus met doperwten, munt en feta of dip je pitabroodje in een verslavend lekkere paprikahummus.
Nog niet uitgedipt? Uiteraard is soep ook de perfecte maaltijd om brood in te dopen. Want lekker soppen met een stukkie brood waardoor het ontzettend klef wordt, is gewoon puur geluk. Ook met een pitabroodje kun je erg goed dopen. Én het wordt veel minder snel klef dan ‘gewoon’ brood.
Geen fan van dipjes of soep en wil je een volwaardige maaltijd op tafel zetten? Het komt ons vaak genoeg voor dat we niet weten wat we bij het hoofdgerecht kunnen serveren. Aardappelen zijn zo Hollands, rijst heb je al drie dagen achter je kiezen en groenten eet je al genoeg. Wat dacht je van een broodje? Een pitabroodje is hét perfecte extraatje bij bijvoorbeeld een shakshuka, curry of andere grove stoof.
Pitabroodjes beleggen
Waar het pitabroodje uitstekend dipmateriaal is, kun je ‘t ook goed beleggen. Al kunnen we ons voorstellen dat je je hier niet graag aan waagt. Want jeugdherinneringen laten ons die crime om pitabroodjes door te snijden, herbeleven. Wat waren we dan ook blij toen we op de ultieme lifehack om pitabroodjes te snijden, stuitten.
Lifehack toegepast? Dan kun je je pitabroodjes rijkelijk beleggen. Uiteraard met – ook een van onze favo ‘beleggen’ – shoarma. Lekker druipend, flinke dot knoflooksaus erbij en ons hoor je niet meer. Ook als hamburgerbroodje doet de pita het uitstekend. Kruid het (vega) vlees van je burger met Oosterse specerijen, maak een kruidige dip als mahumarra, wat verse, knapperige groenten erbij en je hebt een heerlijke burger. Dit kun je natuurlijk ook doen met falafel, dan heb je direct een Oosters succesnummer tijdens het avondeten.
Geen fan van vlees of falafel an sich? Maak dan eens een sabich, een pita gevuld met aubergine, tomaten, rode kool, veel verse kruiden en een onweerstaanbaar lekkere saus van tahin.
Pitabroodjes uit de oven
Om pitabroodjes op te piepen voor je ze gaat dippen of vullen, doe je ze vaak even in de oven. Maar de broodjes als gerecht uit de oven? Dat is ook een uitstekend idee als je ‘t ons vraagt.
Zo maak je van een pitabroodje een onwijs goeie en supermakkelijke minipizza. Ook fijn: er komt geen gehannes aan te pas waarbij je het broodje moet open snijden. Je belegt het broodje met tomatensaus en de toppings naar keuze en schuift ‘m zo de oven in.
Nog zo’n goed idee is om van een pitabroodje een tuna melt te maken. Hierbij snijd je het broodje wel doormidden, vul je ‘m met tonijnsalade en kaas en leg je het in een ovenschaaltje of op een ovenbestendig bord. Vijf minuutjes in de oven zodat alles smelt en het een geheel wordt en je tuna melt is klaar. Fijne bijkomstigheid: pitabroodjes zijn een stuk minder machtig dan ‘gewoon’ brood. Zo kun je misschien wel twee tuna melts eten.
Pitabroodjes zijn ontzettend veelzijdig. Naast dat je ermee kunt dippen, ze kunt vullen of in hun geheel klaar kunt maken in de oven, gebruik je ze ook als ‘croutons’ in een panzanella. Of ga de Mexicaanse kant op en gebruik een doorgesneden pitahelft als tostada. Zin in chips maar geen tortilla’s in huis? Ook van een pitabroodje maak je supersnel tortillachips (of moeten we pitachips zeggen?)